Aktuality v odbočkách
Příspěvky
20. VÝROČÍ ZALOŽENÍ TYFLOCENTRA LIBEREC
Začátek: 19.10.2023 12:00
Konec: 19.10.2023
Kde: Semily - klubovna SONS
SEJKORY A PŘÁTELSKÉ POSEZENÍ PŘI JEJICH KONZUMACI
Počet obrázků: 4
Začátek: 26.10.2023
Konec: 26.10.2023
Kde: Rokytnice nad Jizerou
Takhle jsme si krásně zazpívali s harmonikou a kytarou
v restauraci U Štiky u řeky Berounky v srpnu 2023
moc se nám to všem líbilo.
Počet obrázků: 8
Letošní rekondiční pobyt se opravdu vydařil po všech stránkách, a proto si myslím, že si zaslouží samostatné vydání, podobné zpravodaji.
Počet obrázků: 8
POZVÁNKA NA VÝSTAVU KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK A DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
Informace o aktivitách odbočky na měsíc říjen.
Srdečně Vás zveme na Den otevřených dveří oblastní odbočky Tábor. V tento den budete mít příležitost seznámit se s pracovištěm a službami pro zrakově postižené, s pomůckami kompenzujícími zrakové postižení, s možností vyzkoušet si pomůcky a zážitkové aktivity po tmě. DOD se koná ve spolupráci dalších organizací pomáhající lidem s postižením. Navštívit může i prostory Centra pro zdravotně postižené JčK, dále Poradenské centrum pro sluchově postižené a Český červený kříž. Od 13:00 Vás pak čeká zajímavá přednáška paní doktorky Aleny Abdové.
Začátek: 16.10.2023 09:00
Konec: 16.10.2023 15:00
Kde: Tábor - prostory odbočky SONS Tábor
Návštěvou již VIII. ročníku Neslýchaně zábavného večera, který proběhl v pátek 22. září v Domě kultury v Kroměříži v rámci tradičního Týdne sluchově postižených ve Zlínském kraji, jsme i v letošním roce podpořili pořadatele této akce Poradenské centrum pro sluchově postižené Kroměříž.
Počet obrázků: 10
V rámci zářijové dopolední schůzky s kreativním tvořením, která proběhla v úterý 19. 09., jsme se opět zaměřili na recyklaci již jednou použitých materiálů.
Počet obrázků: 10
Počet obrázků: 9
Středeční posezení a informace ze sociálně právní poradny za III. čtvrtletí 2023
Konec: 27.09.2023 13:00
Kde: Náchod - klubovna odbočky
Počet obrázků: 8
Prvopočátky těžby ropy a zemního plynu na území dnešní České i Slovenské republiky se datují více než 100 let nazpět. Za počátek ropného průmyslu na našem území lze považovat rok 1914. První průzkumný vrt hluboký více než 200 metrů byl proveden v prostoru vysušeného rybníku Nesyt u Hodonína. Jelikož vše se točí kolem oblastí ve kterých žijeme a mnozí z nás těžební místa znali z dřívějších dob osobně, byl to jeden z důvodů navštívit jediné muzeum naftařiny v České republice.
Počet obrázků: 7
Náš rekondiční pobyt na přelomu srpna a září ve Slatinicích se velmi vydařil. Pestrý program jsme si krásně užili i přes částečnou nepřízeň počasí. Po úspěšném zdolání hradu Šternberk jsme se vydali na pouť za vznikem vesmíru a času v Expozici času. Prošli jsme se malebnými lázněmi a nahlédli jsme do života našich předků prostřednictvím ukázky mlácení obilí.
Počet obrázků: 8
Září jsme odstartovali trochu nadivoko. Prostě jsme se podřídili dění v našem městě a využili je v osvětu zrakově postižených.
Počet obrázků: 10
Den Vitar - prezentace života osob se zrakovým postižením
Dne 15. 9. se naše odbočka prezentovala na akci firmy Vitar, s. r. o. v rámci jejich akce před sídlem firmy. V našem stánku si lidé mohli vyzkoušet různé ozvučené pomůcky a hry, psaní a čtení Braillova písma, hmatové knihy, kalendáře a omalovánky a také chůzi s bílou hůlkou.
Počet obrázků: 3
Dne 5. 9. jsme se sešli na pravidelném klubu vaření. Tentokrát jsme si připravili krůtí prsa na asijský způsob s rýží. Níže uvádíme recept pro ty, kteří by si tento pokrm chtěli vyzkoušet doma:
Suroviny na cca 4 porce: 500g krůtích nebo kuřecích prsou, 2 menší papriky (červená a žlutá), půl svazku řapíkatého celeru, 1 větší červená cibule, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce sójová omáčka tmavá sladká, 1 lžíce sójová omáčka klasická slaná, 2 lžičky rybí omáčky, 200 - 300 ml kokosového mléka, 1 vejce, lžíce solamylu
Postup: zeleninu nakrájíme na menší stejnoměrné kousky, maso nakrájíme na kostky nebo nudličky. Z vejce, slané sójovky a solamylu umícháme řídké těstíčko, do kterého naložíme kousky masa, dobře promícháme a necháme chvilku odležet (je možné nechat odležet i přes noc v lednici). V hluboké pánvi wok rozpálíme olej na vysokou teplotu a přidáme maso. Maso opékáme dokud se "nezatáhne", poté trochu ztlumíme sporák a k masu přidáme zeleninu. Restujeme cca 10 minut za občasného míchání. Mezitím si připravíme zálivku - smícháme kokosové mléko, tmavou sójovku a rybí omáčku. Tuto směs vylijeme do pánve a dusíme dalších cca 10 - 15 minut. Pokrm nesolíme, sójová i rybí omáčka jsou samy o sobě slané dost.
Podáváme buď s vařenou rýží nebo s rýžovými či skleněnými nudlemi.
Počet obrázků: 2