Informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 19.02.2023 20:14 Šnyrych Jan


Obrázek

Článek o lednových aktivitách SONS vzniká ve dnech, kdy si pozornost v online prostoru získává především soutěž Nevídaná píseň, v jejímž rámci se mimochodem stále můžete zapojit do výběru nejlepší písničky zrakově postižených autorů a interpretů. Nicméně o ní se podrobněji rozepíše Luboš Zajíc v článku za únor. Lednové dění shrnuje Jan Šnyrych a snad to pro vás bude zajímavé i bez hudebně soutěžního obsahu.

Začneme připomenutím toho, že od 1. ledna 2023 mají zrakově postižení klienti O2 možnost zakoupit v rámci nabídky speciálních koncových zařízení pro zdravotně postižené také dva mobily určené přímo těžce zrakově postiženým, a sice BlindShell Classic 2 nebo iPhone SE 2022. oba za 2 789 Kč. Od začátku roku byla také rozšířena možnost čerpání cenového zvýhodnění na telekomunikační služby z hlasových služeb i na služby datové. Podrobnosti najdete v aktualitě z naší sociálně právní poradny.

Informovat o těchto změnách jsme slíbili před více než rokem v naší zprávě o činnosti za prosinec 2021, kdy jsme příslušnou legislativu již poněkolikáté připomínkovali. Je tedy vidět, že ačkoli zavedení změn a jejich uplatnění v praxi někdy trvá, je důležité být v prosazování našich zájmů vytrvalý a konzistentní.

Se začátkem roku se též pojí Mezinárodní den Braillova písma. Jak je Braillovo písmo důležité nejen na papíře, ale i při práci s moderní technikou jsem se pokusil připomenout v článku Braillovo písmo v asistivních technologiích.

Z oblasti technologií a přístupnosti rád zmíním ještě tři věci. První z nich je můj rozhovor o přístupnosti s Petrem Duškem, který kromě podkladu ke studiu ve zbrusu novém oboru Design informačních služeb na Masarykově univerzitě snad přinese vhled do této problematiky i všem, kteří si jej pod názvem Aby weby a appky nekladly překážky přečtou na webu. Druhým tématem je navázaná spolupráce s Ivánem Hidalgem, což je zahraniční student ČVUT z Mexika, který v rámci svého studia začal pracovat na prototypu mobilní aplikace pro komunikaci zrakově postiženého uživatele s vidícím asistentem. Projekt by měl ověřit technické možnosti a náročnost realizace nástroje, jenž by pro poskytování vzdálené asistence nabízel vhodnější funkce než dnes používané prostředky. A do třetice zmíním ještě návštěvu členů ze Skupiny pro bezbariérovou astronomii a kosmonautiku v SONS, kde jsme zájemcům ukázali nejrůznější pomůcky a služby pro zrakově postižené. Věříme, že i letos pod značkou Nesmír budou probíhat další besedy a akce popularizující poznávání vesmíru mezi nevidomými a slabozrakými.

V SONS jsme také přivítali exkurzi studentů z Filozofické fakulty Karlovy univerzity, kterým Luboš Zajíc představil naši organizaci a podrobněji se jim následně věnovali kolegové z našich odborných oddělení.

V lednu jsme se také na online schůzce setkali s vedením Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v čele s novým panem předsedou Jánem Podolinským. Kromě blahopřání ke zvolení jsme se mimo jiné domluvili na vzájemných návštěvách mezi SONS a ÚNSS, které proběhnou během letošního roku, a určitě budeme usilovat o to, aby kontakty s naším nejbližším partnerem byly intenzivnější než v minulosti.

V souvislosti s obměnami ve složení mnoha správních a dozorčích rad obecně prospěšných společností založených SONS se stále více zapojujeme jako členové těchto orgánů za zakládající organizaci do jejich činnosti. Konkrétně v lednu to znamenalo účast Luboše Zajíce na správních radách Střediska Dědina a TyfloCentra Hradec Králové a mou účast na správní radě TyfloCentra Ostrava. Na těchto jednáních se samozřejmě řešily především činnost a financování zmíněných společností. Nicméně pro ty z vás, kterým přijde, že zacházíme do přílišných suchopárností, doplním dva šťavnatější detaily – k příjemné a přátelské atmosféře jednání rady v Ostravě přispěla ředitelka TC Petra Ďurková výborným gulášem uvařeným v chytrém hrnci, který je díky hlasové odezvě přístupný i zrakově postiženým, a na jednání v Hradci Králové se nejmenovaný zástupce SONS, který se rozhodně necítí být v dědečkovském věku, dozvěděl o narození svého prvního vnoučete, takže došlo i na gratulace a přípitek.

V lednu nás také čekala první členská schůze pobočného spolku Tyflopomůcky, na které jsem byl zvolen předsedou spolku a na programu byly i další organizační záležitosti spjaté se změnou dodavatele účetních služeb a výběrovým řízením na novou kolegyni či kolegu v olomoucké prodejně.

Luboš Zajíc s paní ředitelkou Veronikou Pokornou v lednu navštívili i náš druhý pobočný spolek tedy Středisko pro výcvik vodicích psů v Praze – Jinonicích. Zde šlo původně o předvánoční setkání, které muselo být ze zdravotních důvodů odloženo. V lednu se tedy již ve zdraví sešlo vedení SONS se všemi našimi kolegyněmi ze střediska a také z předvychovateli vodicích psů. A stranou pozornosti nezůstala ani nová štěňata v chovu SVVP.

A na závěr už jen stručný výběr z dalších bodů našeho lednového programu:

  • 18. ledna se Luboš Zajíc účastnil jednání předsednictva NRZP. Zde byl jedním z hlavních bodů připravovaný jednotný evropský průkaz osob se zdravotním postižením. SONS se k této iniciativě zatím staví spíše zdrženlivě, protože zde nejsou vyjasněny ani možné benefity ani způsob jednotného posuzování nároku na tento průkaz.
  • 26. ledna Luboš Zajíc navštívil konferenci věnovanou tzv. Opčnímu protokolu. Ten zlepšuje vymahatelnost Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, protože umožňuje přímo fyzickým osobám obracet se se stížnostmi na nedodržování Úmluvy na příslušný výbor OSN. Konferenci pořádali VVOZP a KVOP a mezi řečníky byli mimo jiné v naší komunitě dobře známí právníci Pavel Ptáčník z VVOZP a Štefan Čulík z MPSV.
  • 26. ledna se Jan Šnyrych s dalšími kolegy podílel na první letošní roomce Téčko Plus, jejíž sestřih nově vydáváme jako regulérní technologický podcast SONS.

To je tedy za leden vše. Zájemcům připomínáme, že 20. února se na nás mohou s čímkoli obrátit v rámci naší online hodiny pro veřejnost. Na Skypu budeme k dispozici mezi 16. a 17. hodinou.


Obrázky

Jan Šnyrych při rozhovoru o přístupnosti Jan Šnyrych při rozhovoru o přístupnosti