Nevídaná píseň 2023: Vyberte nejlepší píseň zrakově postižených autorů a interpretů

Publikováno 14.02.2023 10:51 Šnyrych Jan


Obrázek

Aktualizace z 1. března 2023

Hlasování veřejnosti již skončilo. Výsledky se dozvíte v článku Nevídaná píseň 2023: Jaká je vítězná píseň interpretů a autorů se zrakovým postižením.

Hudební soutěž Nevídaná píseň míří do svého finále. Odborná porota vybrala z celkem patnácti nahrávek, na kterých se autorsky i interpretačně podíleli zrakově postižení tři nejlepší. Kdo bude celkový vítěz, který následně bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní soutěži Low Vision Song Contest, můžete nyní svým hlasováním ovlivnit i vy.

Hlasujte v online formuláři soutěže Nevídaná píseň. Než tak ale učiníte, poslechněte si jednotlivé nahrávky a přečtěte si medailonky zrakově postižených umělců, kteří se na nich podíleli.

Oremus Dominum – Cíl je v nás

Autor textu: Alan Koller
Autoři hudby: Josef Nicholas Šerdzik a Alan Koler
Interpreti: Radek Žalud – zpěv, Michaela Jeklová – zpěv

O zrakově postižených autorech a interpretech písně

Radek Žalud je nevidomý zpěvák, někdy též označovaný jako český Bocelli. Je absolventem konzervatoře Jana Deyla, kde vystudoval kromě klasického zpěvu i hru na akordeon, na klavír a ladění klavírů. Je též absolventem mnoha mezinárodních mistrovských pěveckých kurzů Maestra Antonia Carangela či Petera Dvorského. Radek Žalud působí jak na operní, tak na populární či dechovkové scéně. Věnuje se nejen klasickým písním a operním áriím, ale i muzikálové, populární a lidové tvorbě.

O písni Oremus Dominum – Cíl je v nás Radek Žalud říká:
„Před lety mne oslovili pánové Alan Koller a Josef Nicholas Šerdzik s tím, že napsali muzikál, jestli nechci nazpívat jednu z hlavních rolí. Mě jejich hudba nadchla a vznikla z toho krásná spolupráce, ke které jsem přizval ještě svoji kamarádku operní pěvkyni Michaelu Jeklovou. Bohužel z realizace celého muzikálu potom sešlo, ale nahrávky zůstaly, a protože si myslím, že by byla škoda, aby se na ně zapomnělo, předkládám vám závěrečnou píseň celého muzikálu. Snad vás nadchne stejně, jako kdysi mne.“

Josef Nicholas Šerdzik se hudbě věnuje od malička. O zrak přišel v jedenácti letech a říká, že hudba pro něj byla lék a vždy mu přinášela radost. Dříve hrával aktivně na koncertech a různých akcích, časem se ale začal věnovat hlavně tvorbě hudby a práci v nahrávacím studiu. Rád se stále učí nové věci a tvoří něco nového.

Poslední rozcestí

Autorka textu: Jana Leichtová
Autoři hudby: Ráchel Skleničková a Jakub Novák
Interpreti: Ráchel Skleničková – zpěv a klavír, Jakub Blažek – saxofon

O zrakově postižených autorech a interpretech písně

Ráchel Skleničková vystudovala Konzervatoř Jana Deyla pod vedením MgA. Jany Köhlerové a AMU v oboru klavír u Prof. Ivana Klánského a Prof. Františka Malého. Účastnila se festivalu Pražské jaro v r. 2016. V r. 2018 vydala populární singl, duet s Miroslavem Žbirkou, píseň Čistý svet.

Nyní učí klavír na konzervatoři Jana Deyla a porůznu koncertuje. Věnuje se i zpěvu. Vystupovala především ve spolupráci s nadací Světluška např. s Tomášem Klusem, Miro Žbirkou nebo skupinou Čtyřtet. S Jakubem Blažkem příležitostně hraje v sestavě saxofon + klavír na různých akcích, zejména pro nevidomé, např. na festivalu DUN nebo Tmavomodrém festivalu v Brně. Také občas komponuje jako teď, ale i hudbu k muzikálům nebo k audioknihám. Ve volném čase ráda sportuje, učí se nové jazyky, např. finštinu, a cestuje.

Pětadvacetiletý Jakub Blažek od malička hrál na vícero nástrojů, kromě klavíru a saxofonu i různé perkuse a etno. Dlouho považoval hudbu pouze za odreagování, věnuje se jazykům. Teď je ve 3. ročníku rusistiky na FFUK. Ovládá několik jazyků - ruštinu, angličtinu, němčinu, francouzštinu, latinu a pasivně holandštinu. Dokáže mistrně improvizovat a v oboru jazz je velice kreativní. Jeho láskou je foukací harmonika. V současnosti vystupuje s funky kapelou Krevní nátěr působící v Praze, kde střídá klávesy, foukací harmoniku a saxofon. Ve volném čase se kromě hudby a jazyků věnuje počítačům a IT nebo sportům, např. indoorové horolezectví, surfing nebo ježdění na kole.

Jakub Novák získal na Konzervatoři a střední škole Jana Deyla nejen vzdělání v oboru Skladba, ale i spoustu přátel se zrakovým postižením. Díky tomu vznikají společné hudební projekty, k nimž patří i píseň „Poslední rozcestí“.

Sovy

Autor textu: Radim Bačuvčík
Autoři hudby: Radomír Staněk a Radim Bačuvčík
Interpreti: Radomír Staněk - nástroje, produkce, zvuk, Radim Bačuvčík - nástroje, zpěv, Šárka Kysová - zpěv

O zrakově postižených autorech a interpretech písně

Devětačtyřicetiletý Radomír Staněk je ze Zlína a Přibližně od dvaceti let se kvůli zrakové vadě potýká s postupnou ztrátou zraku. Hudbě se věnuje od svých čtrnácti, kdy začal hrát jako samouk na kytaru a později i na klavír. Hudbu také skládá a aranžuje. Má domácí studio, kde kromě své hudby vyprodukoval už několik nahrávek různých zlínských kapel. V současnosti se nejvíce věnuje společným hudebním projektům s Radimem Bačuvčíkem , kterého označuje nejen jako svého kamaráda, ale i jako skvělého muzikanta, autora a textaře. Naživo vystupuje s kapelou většinou jen jednou ročně na charitativní akci ve prospěch onkologického oddělení zlínské nemocnice Tomáše Bati. Jinak si ale rád zahraje s kamarády na společných rodinných výletech, jak v zimě na horách, tak i v létě u táboráku.

Hlasujte pro svého favorita

Pro vybranou píseň můžete hlasovat v online formuláři do 28. února 2023.

Informace o 1. kole soutěže najdete v původním článku Soutěž Nevídaná píseň.

Za podporu soutěže děkujeme Českému rozhlasu.


Obrázky

Ráchel Skleničková Ráchel Skleničková
Jakub Blažek hraje na saxofon Jakub Blažek hraje na saxofon
Jakub Novák Jakub Novák
Radek Žalud Radek Žalud
Josef Nicholas Šerdzik Josef Nicholas Šerdzik
Radomír Staněk s kytarou Radomír Staněk s kytarou