POVÍDÁME SI.. TENTOKRÁT S ILONOU LOUŽECKOU

Publikováno 01.01.2017 11:24 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

 

 

  1. Paní Loužecká, můžete se nám představit a něco o sobě říci?

Jsem vystudovaná zdravotní sestra a vychovatel pedagog volného času – mám ráda lidi a dění kolem lidí. Díky své práci mohu být neustále v kontaktu s nimi a uplatnit tak to, co jsem se snažila během studií získat … jinak jsem maminkou čtyř dcer, mám skvělého manžela a úžasnou rodinu. V práci jsem mezi bezvadnými lidmi, takže mohu s čistým svědomím říci, že jsem šťastná !!!

 

  1. Co Vás přivedlo do Senior Point?

Dne 1. 4. 2014 jsem nastoupila na pozici ředitelky Oblastního spolku ČČK Havlíčkův Brod – kromě daných věcí, které Červený kříž zajišťuje, jsem měla velký cíl… a to, zajistit klub pro seniory. Chtěla jsem prostě pracovat s touto věkovou skupinou. Bohužel prostory původní kanceláře mi tuto činnost neumožňovaly (prudké schody, malé prostory apod.). Zašla jsem tehdy za panem radním Hermannem a sdělila mu mé plány. Aniž bych tušila, sociální komise pod vedením pana místostarosty Ing. Kuželky měla v plánu zřídit Senior Point a nevěděli, kdo by jej mohl vést. Využila jsem tehdy situace a šla „do toho“. Fungujeme již třetím rokem a troufám si říci, že spokojenost je na obou stranách.

 

  1. Pro klienty připravujete spoustu aktivit a možnosti. Co všechno nabízíte?

Skutečně nabídka činností je velice pestrá. Kromě pravidelných aktivit, jako je zdravotní cvičení, zdravotní monitoring, pétanque, nordic walking a rukodělné dílničky, se mohou návštěvníci těšit na přednášky zaměřené na bezpečnost v seniorském věku, kurzy sebeobrany, přednášky o historii města, cestopisné přednášky, výtvarné kurzy apod.

Máme otevřeno každý den od 8 do 12 hodin. V pondělí a ve středu navíc ještě od 13 do 17 hodin. Je možné si k nám jen přijít a posedět, počkat na odjezdy autobusů nebo na plánovanou návštěvu u lékaře. Máme k dispozici dva počítače s přístupem na internet, kde si mohou senioři vyřídit veškerou korespondenci, vyhledat si potřebné informace. Pokud si neví rady, rádi jim pomůžeme a vyhledáme, co potřebují.

Je možné se u nás zaregistrovat v rámci projektu Senior pasů.

Spolupracujeme se sociálními službami města Havlíčkův Brod, Občanskou poradnou a dalšími organizacemi.

 

  1. Co podle Vašeho názoru seniorům nejvíce chybí, co postrádají?

Seniory, kteří k nám docházejí, bych rozdělila na tři skupiny – jedna skupina se skládá ze seniorů, kteří jsou více sami. Zemřel jim manžel, manželka… kamarádka a oni najednou nemají k sobě „toho správného parťáka“. U nás si mohou popovídat s podobně laděnými seniory, anebo jen tak si posedět u kávy, přečíst si noviny. V tom nejlepším případě se tito senioři zapojují pravidelně do činnosti a navštěvují nás téměř denně. Druhá skupina se skládá z velice aktivních seniorů, kteří se neustále vzdělávají a hltají nové informace. Třetí skupina je skupina seniorů, kteří nás navštěvují v nepravidelných intervalech – buď mají chuť přijít mezi další seniory, nebo mají cestu do Havlíčkova Brodu, anebo prostě chtějí využít některých služeb, které jim nabízíme.

 

  1. Jste také ředitelkou oblastního spolku Českého červeného kříže Havlíčkův Brod. Pomáhat lidem je zřejmě Vaše životní poslání, že?

Jak jsem se již zmínila – práce s lidmi mě baví a pomáhat druhým je součástí mého života. Od malička vyrůstám s tělesně postiženým strýčkem, o kterého se staráme společně s mojí maminkou a tatínkem – viděla jsem tuto pomoc od svého dětství a beru to jako samozřejmost, přirozenost. Vyrůstají s „touto přirozeností“ i naše dcery … kdybych jim mnohokrát vysvětlovala, jak je dobré pomáhat druhým – nikdy by to nemělo takový efekt, jako když to vidí u nás dospělých.

Při mateřské dovolené jsem chodívala jako dobrovolnice do přibyslavského pečovatelského domu cvičit seniory na lůžku a občas jednoho klienta na vozíčku vzala na výlet, procházku do přírody apod. Holčiny mi pomáhaly a opět to byly nádherné chvilky pro mě jako matku – není nad dobrý vzor. Dneska vím, že pomohou komukoliv a nikdo jim nemusí nic připomínat, vysvětlovat… prostě je to pro ně přirozené … a na to jsem neskutečně pyšná !!!

 

  1. Je hodně těžké skloubit vytížení prací a Vaši velkou rodinu?

Nebudu se chlubit tím, jak vše zvládám na výbornou – není tomu tak .. rozhodně doma nemám vše načinčané, tak jak tomu bývalo, když jsem byla matka na mateřské dovolené. Ale děti chodí v čistém, vyžehleném prádle. Snažím se vařit zdravější jídla, a to hlavně o víkendu.  V týdnu děti i manžel obědvají v jídelně a v restauraci, takže řeším jen studené večeře. Pokouším se zavést v domácím prostředí co nejméně stresu.. když není něco ten den, tak se nehroutím (ale byly časy, že bych se snad i zbláznila z nedodělané věci) … prostě jsem přehodnotila hodně věcí – máme čtyři zdravé děti, spokojené manželství a bezva rodinu. Mám práci, která sice není finančně ohodnocena, ale asi opravdu není všechno o penězích… svoji práci miluju a pokud jsem spokojená v práci, doma a sama se sebou – troufám si říci, že se to vše odráží na fungování a skloubení práce i rodiny.

 

  1. Pokud Vám zbývá ještě trochu volného času, máte nějaké koníčky? Jak nejraději odpočíváte?

Moc času nemám – děti mají hodně kroužků. Dvojčátka chodí na mažoretky do velice úspěšného souboru, který často jezdí na různá mistrovství a soutěže. Ty dvě mladší mají zase plavání, zpívání, cvičení. Rádi jezdíme na kolech a kolečkových bruslích. V zimě milujeme lyžování a bruslení. Tatínek je velký závodník – lítá na motorovém paraglidingu – takže někdy lítám od jednoho k druhému… ale takhle mě to asi vyhovuje a je to způsob relaxace. Neumím odpočívat způsobem, že bych si lehla, koukala na televizi apod …. neuměla jsem to nikdy… ale je možné, že se to časem změní a budu šťastná, když si budu jen tak sedět a dívat se… takže abych odpověděla přímo na otázku.. nejraději odpočívám při aktivním zapojení do běžných rodinných aktivit.

 

 

  1. Máte ráda knihy? Můžete uvést tři Vaše nejoblíbenější?

Byly doby, kdy jsem knihy hltala… pak nastala dlouhá pauza a já nebyla schopna udržet víčka při čtení .. jeden řádek jsem četla několikrát a stejně nevěděla, o čem se tam píše…

Před dvěma lety nastal zlom a já „zhltla“ úžasnou knihu (pěkně tlustou knihu!!!) Zlodějku knih – parádní knížka, od které jsem se nemohla odrhnout.

Pak to bylo ještě pár knih ... ale nejvíce si užívám pohádek, které čtu holčinám.

Teď jsem opět v té fázi, že moc nestíhám a večer usínám dřív, než se položím.. takže vyčkávám na lepší časy …

 

  1. Kdybyste mohla mít tři přání, jaká by byla?

... bude to znít jako klišé … ale samozřejmě bych si přála, abychom byli všichni zdraví a šťastní a lidé se nezabíjeli v nesmyslných bojích…

Lidé začali být příliš konzumní a neustále „štěkají“, jak jim něco vadí, jak dělají všichni všechno špatně a jak strašně špatně si žijeme a špatně se máme. Tak mým přáním kromě zdravíčka by bylo, aby si lidé více vážili jeden druhého, měli se více rádi, usmívali se na sebe, chovali se k sobě slušně a nezáviděli si, naopak byli přející.

 

  1. Na závěr poprosím o Váš oblíbený citát - motto.

Chovej se k ostatním tak, jak si sám přeješ, aby se k tobě druzí chovali.

 

Děkuji za rozhovor, přeji hodně zdraví, štěstí, pohody a úspěchů v pracovním i osobním životě.

 

Za čtenáře Havlíčkobrodského Paprsku  Marie Heilandová