POVÍDÁME SI S ...

Publikováno 04.05.2017 12:40 Odbočka Havlíčkův Brod


  1. Paní Lacinová, můžete nám nejprve něco o sobě povědět?

Bydlím v Havlíčkově Brodě a mám toto město moc ráda. Patnáct let pracuji v Krajské knihovně Vysočiny. Jsem ráda mezi knihami, ale zároveň i mezi lidmi.

 

  1. Byly knihy Vaší zálibou už od malička? Vzpomenete si na tu nejmilejší knížku?

Knihy mám ráda už od malička. Kniha u nás nikdy nechyběla pod vánočním stromečkem nebo jako dárek k narozeninám. Maminka pracovala mezi knihami celý život, takže i mne toto prostředí ovlivňovalo. Za svou nejmilejší dětskou knihu považuji Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové.

 

  1. Vypadá to, že se „blýská na lepší časy“ a nová knihovna se v Brodě opravdu stavět bude. Co by v ní - podle Vás - nemělo chybět, na co se těšíte?

Těším se na to, že pro lidi i knihy tam bude důstojný prostor. Stejně jako kniha potřebuje péči, i člověk potřebuje místo, které využije po svém.

Někdo pro tiché studium, další pro setkání s přáteli. I knihovníci a knihy budou v jedné budově a ne rozstrkaní po městě.

 

  1. Co Vám vadí a co Vás těší na čtenářích, kteří si vypůjčují v knihovně?

Dovolím si použít část mailu, který přišel od naší kolegyně

(v současné době na mateřské dovolené): máme úchvatné čtenáře, kteří vrací pocintané knížky, a přijde jim to na pohodu, kteří chtějí doporučit něco fakt pěkného na čtení, kteří poprskají celý pult s tím, že jdou od doktora, a tak si ještě chtějí něco půjčit, než zalehnou, kteří nechápou význam slov průkazka je nepřenosná, které ovšem milujeme, protože co bychom si bez nich počali, že.  Knihovničina je zkrátka služba, a já mám ráda, když někdo přijde, pochválí, co jsme mu minule doporučili nebo nám oznámí, že to máme fakt špatně zařazený nebo tuto knihu nemáme půjčovat nikomu citlivému.

 

  1. Kdybyste měla možnost strávit jeden den ve společnosti některého z dřívějších či současných autorů (autorek), koho byste si vybrala?

Na to bych si netroufala, raději bych strávila den s lidmi, kteří čtou podobnou literaturu a povídali bychom si, co nás zaujalo, rozzlobilo nebo pobavilo.

 

  1. Jak relaxujete, jaké máte koníčky?

Relaxuji s knihou. Někdy je těžké mému okolí vysvětlit, že když mi nechají trochu času na čtení, pak se budu zase 100% věnovat jim. Také ráda poznávám zajímavá zákoutí České republiky nebo relaxuji prací na zahradě.

 

  1. Co Vás v poslední době nejvíce potěšilo?

Těší mne naše čtyři vnoučata. Poslední se narodilo vloni na Štědrý den, takže byl opravdu štědrý.

 

  1. Ráda cestujete? Máte na Vysočině oblíbená místa?

Cestuji ráda, a to hlavně po Česku. Hrozně ráda se vracím na Lipnici. Na podzim jsme si s manželem vyšlápli na kole do Havlíčkovy Borové. Ale také ráda poznávám Prahu. Takovou tu ne turistickou.

 

  1. Jaké tři knížky byste si vzala na dovolenou na pustý ostrov?

Takovéhle výběry nemám příliš ráda, ale určitě by to byla kniha Zdeňka Jirotky Saturnin, Anna Karenina a atlas České republiky nebo světa. Když někam jedu, jsem ráda v „obraze“.

 

  1. Na závěr prosím o Vaše oblíbené motto - citát..

…a čím jsem byl, byl jsem rád (Jan Neruda).

 

Moc děkujeme za rozhovor, přejeme jen to dobré a těšíme se na další setkávání s Vámi.