Do Tokia na paralympiádu - 4. etapa

Publikováno 02.06.2021 07:19 Hluší Zdeněk


Obrázek

Putovali jsme rovinatou krajinou od jednoho sibiřského veletoku k druhému a třetímu, od jednoho velkoměsta k druhému a třetímu - podle Transsibiřské magistrály pořád na východ přibližně po 55. rovnoběžce severní šířky (na úrovni Moskvy, Kodaně či Glasgowa).

 

Od města Omsk na řece Irtyš jsme nejprve urazili nějakých 630 km k největšímu městu v asijské části Ruska, k Novosibirsku. Město vzniklo teprve v roce 1893 v místě, kde bylo třeba vystavět most přes řeku Ob. Dnes má skoro tolik obyvatel jako Praha a Brno dohromady. Mimo jiné se tu zpracovává uran na palivo pro jaderné elektrárny, takže i pro naše Dukovany.

Novosibirsk je domovem našich ruských souputníků - Gery a Azalie. S městem jsme se rozloučili rozvernou častuškou,kterou nám zaslaly.

https://www.dropbox.com/s/orbdics61lbm334/Rusk%C3%A1%20lidov%C3%A1.mp3?dl=0

 

Ještě o něco delší štreku (asi 770 km) jsme urazili do Krasnojarska na řece Jenisej. Nedaleká hydroelektrárna s výkonem 6000 MW je pátou největší na světě (a naší republice by pokryla polovinu potřeby). Ač mnohem dál od Moskvy, město Krasnyj Jar (Červený útes) vzniklo o 200 let dříve, než Novosibirsk.

Veletok Jenisej inspiroval řadu spisovatelů, malířů i hudebníků. My se se čtvrtou etapou rozloučíme písní skupiny Pacifik z alba Vyznání:

https://youtu.be/Sl5cQlr4dgM

 

Celkově už máme za sebou 6565 km. Pokud nás nic mimořádného nezdrží, budeme tak v cíli na konci června.

Do Tokia na Paralympiádu - IV. etapa

Krasnojarsk - Avtodoroga Bajkal

6565 km z Prahy

5392 km do Tokia

 


Obrázky

Na mapce je Evropa a Asie, je vidět, že jsme za polovinou cesty Na mapce je Evropa a Asie, je vidět, že jsme za polovinou cesty
Vysmátá černá labradorka Katty sedí na žlutě rozkvetlé louce. Na pozadí je možno spatřit kopce přírodního parku Thal, v dálce pak částečně za mraky skryté vrcholky zasněžených Švýcarských Alp. Vysmátá černá labradorka Katty sedí na žlutě rozkvetlé louce. Na pozadí je možno spatřit kopce přírodního parku Thal, v dálce pak částečně za mraky skryté vrcholky zasněžených Švýcarských Alp.
Ovčák Chagir a pudl Hensy milují procházky v lese. Ovčák Chagir a pudl Hensy milují procházky v lese.
 I světlý labrador Monty dává přednost toulkám přírodou. I světlý labrador Monty dává přednost toulkám přírodou.
Hnědý flet Aron tentokrát vyrazil do skal. Hnědý flet Aron tentokrát vyrazil do skal.
 „Po náročné cestě je třeba si odpočinout!“ rozhodla goldenka Madlenka a našla paničce pohodlnou lavičku. „Po náročné cestě je třeba si odpočinout!“ rozhodla goldenka Madlenka a našla paničce pohodlnou lavičku.
 „Po náročné cestě je především třeba se najíst!“ Tento názor kupodivu neprosazuje labrador, jak by se dalo čekat, ale Spike z rodu borderkolií. „Po náročné cestě je především třeba se najíst!“ Tento názor kupodivu neprosazuje labrador, jak by se dalo čekat, ale Spike z rodu borderkolií.
Hnědá fletka Kerri má ovšem jasno: „Po náročné cestě je třeba co nejrychleji najít paničce kavárnu!“ Hnědá fletka Kerri má ovšem jasno: „Po náročné cestě je třeba co nejrychleji najít paničce kavárnu!“
A důchodce Pluto už plánuje další etapu. Půjčil si na to paniččin diář. A důchodce Pluto už plánuje další etapu. Půjčil si na to paniččin diář.