Certifikace a knoflíky


Obrázek

Certifikace a použití materiálů

Použití kovových knoflíků, sólo výstupků, upravených hřebíků nebo prvků tvořených na místě k použití na signální, varovné, hmatné  pásy a vodicí linie je v rozporu s legislativou i uživatelskými potřebami.

Uživatelsky: Tyto prvky nejsou určené pro samostatný a bezpečný pohyb osob se zrakovým postižením, jsou neznámé, spíše matoucí, nebezpečné. Ve veřejném prostoru by je nikdo ani nehledal.

Legislativně: Prvky určené pro bezpečný pohyb osob s omezenou schopností orientace (nevidomých a slabozrakých) musí být jednoznačně identifikovatelné, rozpoznatelné a použitelné, jak je uvedeno i ve vyhlášce 398/2009 Sb. Tyto prvky (pro signální, varovné a hmatné pásy, vodicí linie) dle nařízení vlády 163/2002 musí být certifikovány, což zajišťují TN viz zkušební ústav TZÚS pracoviště Plzeň. Prvky jsou povrchově jednotného tvaru a geometrie, což jednotlivé „výstupky“, „knoflíky“  atd. nesplňují ani splňovat nemohou!  a proto ani certifikaci od TZÚS nemají!

Technické návody zkušebního ústavu TZÚS viz https://koordinacesv.tzus.cz/technicke-navody/12-stavebni-vyrobky-pro-hygienicka-zarizeni-a-ostatni-specialni-vyrobky

Konkrétně TN týkající se daných typů výrobků spadají do skupiny TN 12.03.04 a 06 

„Dlažební kostky a dlažební desky se speciální hmatovou úpravou (výstupky, reliéfní povrch) použitelné pro exteriér pro zrakově postižené (přímo ke stažení 12_03_04.pdf“)

nebo

„Dlažební kostky a dlažební desky se speciální hmatovou úpravou (drážky) použitelné pro umělé vodicí linie a vodicí linie sloučené s funkcí varovného pásu (železnice, nástupištní konzolové desky) určené pro exteriér pro zrakově postižené – ( přímo ke stažení 12_03_06.pdf“,

kde je uvedeno, jak má daný prvek vypadat a zároveň, jak má být osazen, aby byl bezpečný, funkční a použitelný pro danou cílovou skupinu.

Zde na www odkaz i na TZÚS je případně i kontakt na pracoviště, kde dle čísla protokolu od výrobce prvků se snadno ověří, zda tento prvek splňuje výše uvedené a má platnou certifikaci (většinou vydána jen na cca 2-5 let).

Pokud vše probíhá korektně, musí stejně dodavatel stavby doložit při „kaloudaci“, jednoznačnost těchto prvků, tj. prvků určených pro bezpečný pohyb, tzn. certifikaci prvků dle TN TZÚS.

S ohledem na aktuálně se opakující problémy, musíme upozornit  na to, že certifikovaná dlažba musí splňovat hmatový kontrast, tzn. aby se dala uživateli bezpečně najít a použít, tj. osazení dle TN (technického návodu).

Nejsou-li dlažební certifikované prvky uloženy např. v asfaltu nebo v jiném litém prvku, musí mít vedle sebe v lemu 25 cm (u varovného pásu ze tří stran, u signálního pásu podél, tzn. ze dvou stran a u vodící linie po obou stranách) jednoznačně odlišitelnou dlažbu (viz vyhl. 398/2009 Sb.), tj. hladkou dlažbu / lem! což např. zámková dlažba nesplňuje! (technická podrobnost viz TN TZÚS 12.03.04 a 06).  

Hmatový kontrast: popis funkce prvků, korektní, bezpečné a funkční použití s popisem na www.

Konzultace a poradenství:

Chyby na komunikacích aneb, jak prostor pro pěší vypadat nemá!

Poradenství, profesní a profesionální pro dopravní stavbby z hlediska bezpečného pohybu osob se zrakovým postižením pro projektanty, úřady, stavby atd. je možné korektně využít na kontaktu ČKAIT.

 


Metodické centrum odstraňování bariér SONS ČR, z.s. (c) 2022

Černé ovce Bezpečnostní chyby