Vernisáž výstavy

Publikováno 03.07.2019 10:53 Odbočka Jeseník


Obrázek

Vernisáž výstavy fotografií „Praha z přelomu tisíciletí“ uměleckého fotografa Václava Fanty se uskutečnila v úterý 2. července v 17 hodin v předsálí Kina Pohoda v Jeseníku. Zahájena byla hrou na kytaru a zpěvem našeho člena – pana Pavla Jury. Vernisáže se účastnil autor – pan Mgr. Václav Fanta, se svým doprovodem, šéfredaktorem měsíčníku Zora pro zrakově postižené – panem PhDr. Václavem Senjukem. Svou přítomností nás podpořil 1. místostarosta města Jeseník – pan Tomáš Vlazlo a ředitelka MKZ Jeseník – paní BcA. Petra Fusová, DiS. Na vernisáži zaznělo autorské čtení básně, kterou složila naše členka paní Vlaďka Mrňková, jako poděkování panu Fantovi za výstavu v Jeseníku. Báseň byla oceněna velkým potleskem a v tištěné podobě předána panu Fantovi. Po vernisáži byla zájemcům představena hra Qardo.

Na výstavě si můžete prohlédnout unikátní letecké snímky Prahy z roku 1990, z doby, kdy fotograf přicházel o zrak. Jde o poslední fotografie, které autor nafotil. Po dobu výstavy je možné zakoupit pohlednice vytvořené z vystavovaných fotografií v ceně 35,- Kč za celý soubor fotografií. Výstavu pana Fanty je možné navštívit do 31. srpna vždy hodinu před plánovaným filmovým představením. Výstava je pořádána v rámci 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, jehož cílem je představit veřejnosti profesionální zrakově postižené umělce. Výstavu pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, oblastní odbočka Jeseník, za finanční podpory Olomouckého kraje a města Jeseník, ve spolupráci s MKZ Jeseník.

Závěrem bych chtěla srdečně poděkovat panu Fantovi a Senjukovi, že byli ochotni přijet za námi až do Jeseníku, za jejich otevřenost, skromnost, přijetí a přátelskost. Veliké poděkování patří také členům a naší praktikantce, kteří nám pomohli s organizací vernisáže. Velký dík patří také Vlastivědnému muzeu Jesenicka za bezplatné zapůjčení skleněných klipů.

PÁR SLOV O AUTOROVI

Václav Fanta spatřil světlo světa v roce 1940. Ve dvaceti letech se na vojně dozvěděl o svém onemocnění očí – retinopatii – což je nezastavitelný degenerativní proces onemocnění sítnice. I přes postupně se zhoršující zrak si za svou profesi a celoživotní zálibu vybral fotografování. Vystudoval FAMU v Praze, živil se profesionálním fotografováním např. pro mikrobiologický ústav Akademie věd nebo pro Mladou frontu. Nejraději fotografoval Prahu, lidi a módu, nebo se věnoval reportážní či vědecké fotografii. Díky své profesi se setkával s významnými osobnostmi – např. s Janem Werichem a Miroslavem Horníčkem. Také hodně cestoval do zahraničí – Mexiko, Rusko, Afgánistán, apod. V roce 1963 byl přizván k fotografování sovětského kosmonauta Jurije Gagarina při loučení s prezidentem Antonínem Novotným v Praze. Vystavoval doma i v zahraničí. Do padesáti let se panu Fantovi zrak průběžně zhoršoval, po šedesátce už o zrak přišel úplně. Pan Fanta se postupně učil se svou nemocí žít – naučil se psát všemi deseti prsty na klávesnici, číst a psát Braillovo písmo a pohybovat se za pomoci slepecké hole. Při poznávání světa nevidomých se zároveň věnoval pomoci druhým. Zapojil se do organizace věnující se zrakově postiženým, vymýšlel pro nevidomé různé poznávací zájezdy, je spoluzakladatelem pěveckého souboru Vocal klub, který sdružuje zrakově postižené. Za životní optimismus i snahu pomáhat druhým byl v roce 2016 oceněn Cenou Olgy Havlové. Pan Fanta je autorem originální hry Qardo – pexeso pro nevidomé, které je známé po celém světě. V této hře se pořádají dokonce mezinárodní turnaje. 


Obrázky