TŘETÍ VÝPRAVA DO KTN

Publikováno 01.12.2022 11:02 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

... tyto dvě pražské ulice se již staly pravidelným cílem našich cest do hlavního města. Naposledy to bylo v úterý 22. listopadu a vzali jsme s sebou také Moniku Bobkovou z Krajské knihovny. Na desátou hodinu byla dohodnuta již třetí návštěva Knihovny a tiskárny pro nevidomé K. E. Macana. Paní Mydlochová nás přivítala, nevadilo jí, že jdeme o půl hodiny dříve, ale zklamaně se zeptala - a kde máte pejsky? Na tutéž otázku jsme museli odpovídat ještě třikrát, tak jsou zde Xasha a Woody populární. Sháněl se po nich jak vedoucí nahrávacího oddělení pan Zahradník, paní ředitelka Čechová i spíkři paní Kouklíková a pan Prokop.

Přestože čtyři členové naší výpravy prohlídku provozů KTN už absolvovali, i tentokrát se dozvěděli spoustu nového a zajímavého. Například jeden z korektorů přečetl ukázku z časopisu v Braillově písmu, který právě kontroloval. Svěřil se nám, jakou cestou se k práci v KTN dostal a jak ho uspokojuje, rád knihy v bodovém písmu čte a těší ho, že přibývá dětských čtenářů. Opět jsme měli možnost vyzkoušet svoje hmatové dovednosti a cit. Po prohlídce tiskárny a jejího zařízení následovalo audiostudio, kde se nám věnovali spíkři, kteří oživují tištěné texty, i technici, odpovídající za kvalitu záznamu, popovídal si s námi i sám šéf oddělení.

Jana Teclová se do Prahy vypravila s hodně těžkým zavazadlem. Když v „Macance“ začala vybalovat jeho obsah a obdarovávat svými keramickými výtvory, dostalo se jí velkého uznání a díků. Na expedici dostali hrníčky, ve zvukovém oddělení perníkovou chaloupku (ale ne k jídlu), v tiskárně vánoční stromeček a páni korektoři půvabné figurky. Když jsme se v knihovně loučili a varovali, že havlíčkobrodská odbočka je hrozně vytrvalá a že určitě ještě přijedeme, byli jsme ujištěni, že nás rádi uvidí a že je zájem čtenářů a posluchačů opravdu těší. 

Po dvou hodinách jsme knihovnu opouštěli, výlohu už zdobil keramický vánoční stromeček od Jany. Až se v něm v podvečerním šeru rozsvítí svíčka, určitě kolemjdoucí potěší a přidá kousek předvánoční atmosféry. Přání krásných svátků a hodně zdraví předáváme z KTN všem našim členům a přátelům. A také vzkaz od pana Prokopa, že knížka o manželkách Karla IV., ze které nám v H. Brodě četl ukázku, je už téměř dopsaná.

Do prodejny Tyflopomůcek chodíme pro věci potřebné a pomáhající. Paní Suková a paní Melounová ke zboží a k faktuře vždy přidají informace i milý úsměv. V zimním období hrozí nachlazení a virózy, zakoupili jsme tedy lékařské teploměry, mluvící německy a česky. Monika Bobková vyzvedla zboží pro KKV a tím jsou naše úkoly splněny. Ještě popřát pěkné vánoční svátky a dům na Krakovské číslo 21 opouštíme. Plánovanou zastávku na oběd v oblíbené restauraci musíme oželet, není ani místečko volné. Vlastní zásoby stačí, tak sednout do vlaku a hurá domů.


Obrázky