Semtamník 7- 8

Publikováno 25.06.2018 14:49 Odbočka Prostějov


Dne: 01.07.2018
Kde:

„SEMTAMNÍK“

pro členy OO SONS Prostějov

 

Konzultační hodiny:

Kancelář na  Svatoplukové ul. je vám k dispozici každé pondělí od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:30 a ve čtvrtek jsme přehodili konzultační hodiny na dopoledne od 9:00 do 12:00 hod. Vzhledem k tomu, že nebyl o odborné poradenství velký zájem, tak poskytujeme od ledna pouze základní poradenství. Samozřejmě se na nás můžete i nadále obracet se svými dotazy a my Vás případně odkážeme na Olomouckou odbočku nebo TyfloCentrum. V registru zůstávají sociálně aktivizační služby a dopomoc jako neregistrovaná služba.

 

Informace na období od 1.7. do 31.8.2018 

Přejeme Vám krásné letní dny a příjemné čtení našeho informátoru, ve kterém najdete kromě opakujících se příspěvků a aktualizovaných informací ohlédnutí za některými akcemi, článek o razantním kroku prezidenta SONS v souvislosti se špatným zpřístupněním některých informací ve Zpravodajství České televize po dlouholetém vyjednávání bez nějakého výsledku. Dále se můžete seznámit s kontakty a provozní dobou některých informačních linek. V květnovém příspěvku v rámci právní poradny se Mgr. Luboš Zajíc zaměřil na výčet benefitů spojených s průkazem OZP - třetí část a

  • GDPR – střední neznámá – druhá část.Prostřednictvím červnového příspěvku nás informuje o dlouhodobém ošetřovném a v druhé části reaguje na dotaz nepříliš opatrného věřitele.

 

Pravidelné letní akce v Hamrech

Vzhledem k tomu, že provozovna v Hamrech nemá v současné době majitele, tak proběhnou prezentace pomůcek firem Adaptech a Sagitta Na splávku v Domamyslicích. Pokud by se našel nový provozovatel a provoz v Hamrech by se obnovil, tak bychom se případně domluvili a zajelo by se tam aspoň na makrely nebo žebírka, jak jsme byli zvyklí.

Paní Znojilová z TyfloCentra tam sice pořádala ve spolupráci s Jarkem Knejpem již tradiční prezentační akci spojenou s kulturním programem pod názvem Bílý den, ale jednalo se pouze o jednorázovou akci.

 

Upozornění

V průběhu prázdnin bude provoz kanceláře omezen z důvodu čerpání dovolené, takže pokud byste nás chtěli navštívit, tak prosím zavolejte. Pravidelné akce nebudou probíhat a rozjedou se zase od září.

Plánovaná dovolená bude od 16. 7. do 23.7. a od 13.8. do 20.8.

 

Přehled akcí

  1. 7.úterý, výlet do Konice s výšlapem po lesních pěšinách a ávštěvou mateřského centra Srdíčko pod vedením naší členky Lidušky Veselé. Zajdeme si na oběd a navštívíme i místní cukrárnu.

Odjezd z Prostějova v 7:40 a z Konice 14:50, 15:15 nebo 15:40.

 

13.7. pátek, od 14:00 koktejlobraní výroba koktejlů v rámci soutěže spojená s prezentací pomůcek pro zrakově postižené firmy Adaptech pod vedením pana Kavana Na splávku v Domamyslicích.

Pan Kavan zajistí veškeré suroviny na koktejly a zájemci si mohou vyrobit podle své chuti originální nápoj.

Vítěz základní části soutěže obdrží drobný dárek od společnosti Adaptech s.r.o.

Vítěz celorepublikového kola bude vybrán hlasováním na firemním webu z vítězů základní části soutěže a obdrží pro svoji organizaci sponzorský dar.

 

Pokud si budete chtít něco dalšího objednat, tak budou k dispozici alkoholické i nealkoholické nápoje a další pochutiny v místním kiosku, které si každý účastník hradí sám.

Odjezd z nádraží autobusem č. 6 ve 13:10 a odjezd zpět podle domluvy. Autobusy jezdí každou chvíli a na zastávku je to kousek.

 

26.7. čtvrtek, procházka lesoparkem Hloučela půjdeme z Hacarové směrem na Olomouckou ulici, kde je stín. Můžeme udělat krátkou zastávku v bistru, kde mají sice otevřeno až odpoledne, ale každý z Vás si určitě vezme něco k pití.

V případě zájmu si můžeme zajít na oběd do restaurace v lázních.

Odjezd z nádraží v 10:30 autobusem č. 19

 

  1. 8. pátek, od 14:00 prezentace pomůcek firmy Sagittaobčerstvení zdarma v režii firmy (ochutnávka vín, grilování a menší občerstvení) pod vedením pana Kachela Na splávku v Domamyslicích.

Pan Kachel se bude zaměřovat na novinky pro zrakově postižené. Prostřednictvím besedy nám zprostředkuje např. prezentaci letošní novinky – Světově unikátní pomůcky ORCAM MYEYE 2 0, tato pomůcka se může stát vaším denním pomocníkem.

 

 

Pokud si budete chtít něco dalšího objednat, tak budou k dispozici alkoholické i nealkoholické nápoje a další pochutiny v místním kiosku, které si každý účastník hradí sám.

Odjezd z nádraží ve 13:10 autobusem č. 6 a zpět podle domluvy.

 

29.8. středa, od 14:00 posezení v cukrárně Sladká tečka na Netušilové ulici

Na srpen plánujeme ještě prohlídku zámku v Tovačově s procházkou po náměstí. Pokud byste měli zájem, tak nás kontaktujte.

 

Lázně Skalka

V rámci léčebněrehabilitačního programu byly zakoupeny poukazy na léčebné procedury ve Skalce deseti zájemcům z řad našich členů. Každý člen obdržel poukazy v hodnotě 500 kč. se spoluúčastí 100 kč. Náklady spojené s pořízením poukazů do Skalky jsme vyúčtovali firmě Anah, která nám poskytla opět po letech finanční příspěvek. Žádost o veřejnou finanční podporu jsme zaslali také pěti obecním úřadům a jednalo se o obce, kde bydlí naši členové. V tomto případě jsme uspěli u obce Kralice, která nám také poskytla menší finanční příspěvek.

 

Aktuální informace

Jana Ryšánková se zapojovala do činností v rámci odbočky i po jejím odchodu od začátku března a od května s ní byla uzavřena dohoda o provedení práce. Další bývalá kolegyně Jana Jílková vykonává dobrovolnickou činnost a v červnu podepsala smlouvu o dlouhodobé dobrovolnické službě. Jsem ráda, že s nimi můžu spolupracovat i nadále, protože mají velmi obětavý přístup a jsou flexibilní.

Pavlína

 

Telefonní čísla:

pracovní smlouva s úvazkem 0,6 (24 hodin týdně)

Předsedkyně a koordinátorka dobrovolníků: Pavlína Bartošková 775 438 110.

Krátké pracovní úvazky na dohodu o provedení práce

Osobní asistentka: Božena Bartošková

Pracovnice v sociálních službách: Jana Ryšánková

Pokladní: Terezka Pavelková DiS.

 

 

Společenská rubrika

Naši jubilanti :

Blahopřejeme našim milým členům.

červenci slaví:

Bývalý dlouholetý předseda Otakar Horák a bývalé členky rady Marie Přibylová a Mária Vysloužilová, které s ním spolupracovaly.

 

srpnu slaví:

Růžena Horáková a Radka Přecechtělová.

Paní Horáková byla také členkou rady a zajišťovala pomoc svému manželovi.

 

Děkujeme Janě Jílkové, která v rámci dobrovolnické služby pro naše jubilanty vyrábí krásná hmatová přáníčka zcela zdarma.

 

 

DŮLEŽITÉ:

Na všech klubových akcích vybíráme deset korun, jako malou kompenzaci nákladů spojených s touto činností (materiál, občerstvení, odměny lektorům,apod.). Na výletech počítejte vždy s náklady na dopravu, vstupné a stravu (strava dle domluvy).

Svou účast na všechny akce hlaste předem z důvodu organizačních změn a objednávání obědů, či vstupenek, včetně potřeby průvodce, kterého vám rádi zajistíme! Většina naplánovaných akcí vzešlaz Vašich námětů a jsou pořádány pro Vás, naše klienty. Uskutečníme je tedy pouze na základě Vaší účasti. Pokud máte nějaký nápad, který bychom mohli společně zrealizovat, tak nás kontaktujte. Za případné náměty děkujeme předem a těšíme se na další spolupráci.

.…………………………………………………………………………

 

Upozornění

Obracíme se na Vás s prosbou o úhradu členských příspěvků za tento rok do poloviny roku a pokud nedošlo k platbě za minulý rok, tak o doplacení. Pokud se někdo rozhodl ukončit členství, tak nás prosím kontaktujte. Jelikož máme i několik imobilních členů, tak je jednou za rok navštívíme a při té příležitosti od nich vybíráme i členský příspěvek. Pokud se k nám nemáte možnost nějak dostat, tak se můžeme také domluvit na návštěvě. Někteří členové provádí platbu příspěvku převodem na náš účet. Kdyby někdo z Vás projevil zájem o úhradu příspěvku touto formou, tak mu sdělíme číslo účtu. Děkujeme za dosavadní spolupráci.

Pokud by někdo chtěl uzavřít členství ve dvou nebo více odbočkách, tak je to možné. V takovém případě bude v jedné odbočce kmenovým členem a v další odbočce dostane průkazku hostujícího člena za předpokladu, že i tam zaplatí členský příspěvek.

 

Připravujeme

na měsíce září a říjen pravidelné aktivity včetně poslechu audioknih pod vedením Jany Ryšánkové a předčítání v režii Alenky Spurné (jejich prezentace se budou střídat), nákup mléčných výrobků v Otinovsi, exkurzi Centra sociálních služeb ve Víceměřicích (košíkářská dílna) a prezentaci pomůcek firmy Ergones ve spolupráci se Zuzkou Znojilovou z TyfloCentra a besedu o diabetu s Alenkou Spurnou.

Na setkání s Vámi se těší pracovnice odbočky.

.…………………………………………………………………………

 

Informujeme

Složení Oblastní rady a Revizní komise Oblastní odbočky Prostějov

Členové rady

předsedkyně Pavlína Bartošková, místopředsedkyně Věra Škvařilová, Alena Spurná, Vladislav Zahradník a Andrea Demelová.

 

Členové revizní komise

Božena Bartošková, Marie Fojtů, Zuzka Znojilová a Jaroslava Krystková.

Členové rady a revizní komise se schází každý měsíc k projednání různých záležitostí na jednáních rady a členky revizní komise provádějí jednou za tři měsíce revizi pokladny.

 

Dobrovolná dopomoc osobám se zrakovým postižením.  

V průběhu května a června zajišťovali naši dobrovolníci doprovod na klubové akce, na procházku, sportovní aktivity (dopomoc v posilovně), k lékaři apod., zprostředkování menšího nákupu včetně obstarání osobních záležitostí. Zdenka Hyblová zajistila dopomoc klientce z Olomouce na zájezdu do Vídně, který pořádala Zuzka Znojilová z TyfloCentra pro 13 klientů včetně jejich průvodců, kteří doplnili místa v autobuse s cestovkou. V červnu zajistila dopomoc na Bílém dnu v Hamrech Jana Horáčková a Pavla Marke. Paní Věra Šenková se kromě pravidelné pomoci na pedigu ujala vedení v rámci výroby z keramické hlíny v Lipce. Jindřiška Králová pořídila zvukovou verzi Semtamníku ve spolupráci s jejím manželem Vlastíkem, který zajišťuje pravidelně dopomoc dvěma členům v posilovně. O kopírování cd (nahrávky  Semtamníku) se postarala Jana Jílková, která vyrábí originální hmatová přáníčka pro naše jubilanty. V červnu s ní byla uzavřena smlouva o dlouhodobé dobrovolnické službě.

.V květnu jsme distribuovali letáky v rámci náboru potenciálních dobrovolníků na úřad práce apod. Leták byl zveřejněn i v Radničních listech. Hledáme zájemce, kteří by mohli poskytovat dobrovolnickou službu v dopoledních hodinách. V případě zájmu o poskytnutí nebo využití dopomoci kontaktujte koordinátorku dobrovolníků Pavlínu Bartoškovou prostřednictvím e-mailu bartoskova.pavlina@seznam.cz nebo na telefonu 775438110.

V současné době máme 13 organizovaných dobrovolníků.

 

Kontakty na provozovatele služeb (zjištění informací při cestování apod.)

Omezení provozu infolinky o2 (800 142142)

Operátoři infolinky jsou Vám i nadále k dispozici od 6:00 do 22:00 7 dnů v týdnu, ale noční provoz byl od června z důvodu malého využití zrušen. Infolinka o2 poskytuje služby i nadále pro nevidomé a neslyšící, kteří jsou držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P a jsou v registru. Pokud se budete chtít registrovat, tak se obraťte přímo na infolinku nebo tak můžete učinit prostřednictvím odkazu www.o2linkaproneslysici.cz, kde najdete registrační formulář a bližší informace.

Širší spektrum služeb poskytuje také navigační centrum SONS v Praze. Bezplatná telefonní linka je k dispozici pouze pro registrované klienty Navigačního centra SONS ČR, kteří mají předplacené služby. Operátoři Vás mohou v případě potřeby nasměrovat prostřednictvím navigační jednotky, najít nějakou věc v prostoru nebo přečíst text pomocí kamery, která je součástí Smart Phone i s navigační jednotkou. Kromě běžných informací zhotoví zaměstnanci i popis trasy ve formě hmatového plánku apod.

Běžná telefonní linka pro registraci je 221 462 412. Můžete využít i e-mail navigace@sons.cz nebo skype sons-navigace1 sons-navigace2. Provozní doba navigačního centra je v současnosti 8:00 – 18:00 ve všední dny a 8:30 – 17:00 o víkendech.

Pro zjištění autobusového nebo vlakového spojení můžete kontaktovat informační linku Kidsok 588 887788, která je zpoplatněná. V hlasovém automatu musíte vybrat volbu 3 jízdní řády a pracovní doba linky je každý pracovní den od 5:00 až 22.30.

Aktuální informace o autobusovém a vlakovém spojení můžete získat také prostřednictvím odkazu http://www.kidsok.cz/

Informace o odjezdech autobusů Vám budou poskytnuty také na telefonní lince FTL 582333181, která je v provozu od pondělí do pátku od 7:00 do 15:30.

Pavlína

 

Kulturní den nevidomých umělců

Ve středu 25.4. pořádala odbočka Prostějov Kulturní den nevidomých umělců v Městské knihovně, který jsme realizovali už šestým rokem a v minulých letech to bylo v rámci Dnů umění nevidomých na Moravě. V rámci kulturního programu probíhala hudební vystoupení našich členů Lidušky Veselé s kytarou, hudební pásmo Jakuba Vevery proložené interpretací vtipů v podání Jany Brožkové z Olomouce, recitace básní v režii Lenky Řehánkové z Chrlic, vystoupení souboru Pastelky z Kyjova a hudební vystoupení profesionálního zpěváka Jaroslava Knejpa, který nám s manželkou zajišťoval technické zabezpečení. Byli jsme rádi, že zazpíval i náš člen Jarek Knejp, který na minulých ročnících nechával prostor ostatním interpretům. Součástí této akce byla celodenní výstava výrobků z pedigu a keramiky. Na této akci se podíleli kromě pracovnic odbočky členky rady Alenka Spurná, Věrka Škvařilová a Andrejka Demelová. Zapojila se také naše dobrovolnice Maruška Sečková a pracovnice Tyflocentra Zuzka Znojilová. Ředitel knihovny MgA. Aleš Procházka byl opět v roli moderátora a paní Hanka Hejbalová s Martinou Štafovou zajistily co bylo potřeba a vycházely nám maximálně vstříc. Andrejka Demelová byla k dispozici celý den ve spolupráci  s jejím synem. Kromě dopomoci v knihovně zajišťovali převoz věcí a přepravu klientů. Jarek Knejp pořídil zvukový záznam a Laďa Zahradník se postaral o vypálení a kopírování cd. Všem účinkujícím moc děkujeme za jejich prezentace a dobrovolníkům za jejich velkou pomoc. V knihovně je vždycky příjemná atmosféra a jsme rádi, že můžeme využívat bezplatně jejich prostory a moc si toho vážíme. Promítání dalšího dílu ze seriálu Četníci z Luhačovic s audiopopisem jsme absolvovali společně s TyfloCentrem koncem května a na další volné pokračování se můžeme těšit zase na podzim.

Pavlína

 

Zpívání s Liduškou a Pavlem

V pondělí  28/5 nám přišli zahrát na kytaru Liduška Veselá a Pavel Žvátora.

Oba účinkující už nám   dříve  hráli v klubovně SONS.

Tentokrát jsme měli ovšem poprvé tu možnost přivítat je společně. :-)

 Zazpívali jsme si české i anglické písničky.

A Pavel nám zahrál i písně ze své vlastní tvorby.

Sluníčko v tento den dávalo znát svou sílu a tak jsme všichni vydatně doplňovali tekutiny (čistou vodu, žádný alkoholový dýchánek se tu nekonal :-)

Pavlovi i Lidušce moc děkujeme a těšíme se na další milé setkání.

Tímto zveme i všechny, kteří rádi zpívají, a nebo jen třeba poslouchají pěkné písničky. Další setkání s Liduškou proběhne v pondělí 25. 6. a s Pavlem se domluvíme zase na podzim. Bližší informace naleznete v dalším čísle Semtamníku.

Jana Ryšánková

 

Posezení s knihou.

V pondělí 11. 6. 2018 se konala informativní schůzka zaměřená na výběr z knižní nabídky na základě doporučení naší členky paní Aleny Spurné. Schůzka proběhla ve znamení dobré pohody. Paní Alena si připravila velmi zajímavé pásmo. Přiblížila posluchačům  neotřelým způsobem  ukázky z tvorby Františka Nepila, Miroslava Švandrlíka a Haliny Pawlowské.

Do budoucna nám paní Spurná přislíbila další schůzky s literaturou, s tím, že výběr autorů by byl i na zúčastněných.

Na závěr bych chtěl znovu ocenit tuto akci a srdečně poděkovat paní Aleně Spurné. Zároveň zvu členy SONS Prostějov na další posezení s literaturou. Opravdu, stojí to za to!

Laďa Zahradník

 

Příspěvek o špatném zpřístupnění informací zrakově postiženým ve zpravodajství České televize

Po marném dopisování, veřejných prohlášeních i konzultacích s veřejnou ochránkyní práv se SONS odhodlala k ráznému kroku: její prezident jakožto fyzická osoba podává na Českou televizi žalobu pro diskriminaci nevidomých při zprostředkování informací, veřejné služby, kterou je televize povinna poskytovat.

V hlavních zpravodajských pořadech ČT nepřekládá slovem příchozí mluvené příspěvky. Tuto praxi zdůvodňuje chabými argumenty o nutnosti zvyšovat úroveň znalosti cizích jazyků českého diváctva; a tak se každodenně podle jejího návodu máme učit turecky, anglicky, polsky, čínsky atd., atd.

Nechceme z televize udělat rádio. Jedná se o sdělovací prostředek, který podává informace především obrazem, a proti tomu nevidomí lidé nic nenamítají. Vadí jim ale praxe, kdy se do českých titulků převádí cizojazyčné mluvené slovo; tak nečiní žádná televizní stanice hodná dobrého jména – co obdrží slovem v cizím jazyce, to také slovem v mateřském jazyce dané země odvysílá.

ČT naše argumenty už šest let blahosklonně přehlíží a ujišťuje nás, jak o ty ubohé nevidomé láskyplně pečuje. Záměrně zamlžuje podstatu problému poukazováním na zvukový popis. Při tom zapomíná na samu podstatu zvukového popisu.

 

Městská knihovna Prostějov informuje:  

Krásný začátek léta vám přejeme z Městské knihovny. Věříme, že i přes horké počasí posledních dnů se rádi osvěžíte při poslechu skvělých audioknih od nás.

 

Dan Brown je známý autor bestsellerů. My máme pro vás jeho poslední dílo Počátek zprostředkovaný Martinem Slámou. Děj nás zavede do moderního muzea v Bilbau, kde nás čeká odhalení vzácného objevu…..

Skotská autorka detektivek Denise Mina v příběhu Stále půlnoc načteném Martinem Siničákem rozplétá případ únosu a odhaluje podivná tajemství….

Kriminální vyšetřování, ve kterém jde tentokrát o život někdejším členům tajné výsadkové organizace z druhé světové války, má název Mrtvé komando. Napsal jej Jaroslav Šiklanamluvil Pavel Rímský.

V Doskočišti ProtektorátJitky Neradové oceníme nevšední hrdinství našich předků. Simona Postlerová a Martin Zahálka nás provedou životními příběhy prvních druhoválečných výsadkářů z Británie. Staneme se svědky mise Anthropoid, Silver A a dalších.

Upozorňujeme vás na změnu provozní doby v průběhu prázdnin. Od 2. do 8. července bude knihovna uzavřená. Od 9. července do 31. srpna budeme mít otevřeno každé pondělí, středu, čtvrtek a pátek od 8 do 17 hod. Těšíme se na vaši návštěvu. 

 

Regionální pracoviště TyfloCentra Olomouc, o.p.s., v Prostějově

nabízí zájemcům se zrakovým postižením podporu při hledání zaměstnání, další vzdělávání formou přednášek a jazykových kurzů, zprostředkování kurzů na počítači. Podporuje zájemce v aktivním trávení volného času pořádáním sportovních, společenských a kulturních aktivit. Pro více informací nebo jejich upřesnění pište na mail: znojilova@tyflocentrum-ol.cz, volejte na tel: 730 870 761 nebo nás přijďte navštívit v pondělí od 8:00 - 14:00 hod na adrese: Kostelecká 17, Prostějov.

Bc. Zuzana Znojilová

 

Tyfloservis: Je jediné pracoviště v Olomouckém kraji, které zde působí již čtvrt století, a kde si osoby se zrakovým postižením mohou vyzkoušet nejširší sortiment optických pomůcek a kamerových lup – přenosné i stolní. Pracovnice odborně a nezávisle poradí podle individuálních potřeb a požadavků klienta. Je třeba využít kontaktní telefon k objednání na konzultaci, která trvá jednu hodinu. Tyfloservis o.p.s., I.P.Pavlova 69, 77900 Olomouc, Tel: 585 428 111, e-mail: olomouc@tyfloservis.cz, www.tyfloservis.cz .

Vedoucí střediska Veronika Haiclová

 

Tyflopomůcky Olomouc informují: Zveme Vás na osobní návštěvu do prodejny, kde Vám nabídneme celý sortiment kompenzačních pomůcek. Všechny pomůcky včetně fotografie s popisem je možno nalézt i na stránkách www.tyflopomucky.cz/olomouc

 

Tyflopomůcky OlomoucI. P.  Pavlova   69, 77900 Olomouc tel./fax.   585415130.  Máme   otevřeno po.,  út.,  st.  7:00  -  15:30 h,  čt. 7:00 - 17:00  a pá. 7:00 - 12:00.

Rozšířený sortiment lup a zvětšovací techniky najdete v Tyfloservisu Olomouc, kontaktní údaje viz. výše.

 

Tyflopomůcky upozorňují na změnu ceny pomůcky.

Ovladač dálkový VPN02 od letošního roku stojí 3200Kč.

 

Na všechny pomůcky se můžete podívat na www. tyflopomucky.cz/olomouc

 

Vaše dotazy rády zodpovíme na telefonu 585 415 130  nebo 777 360 348.

 

 

 

Oblastní odbočka Sjednocené organizace

nevidomých a slabozrakých

Svatoplukova 15, 796 01 Prostějov

 

 

 

Sdružujeme a hájíme zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů, kterým poskytujeme služby, vedoucí k integraci takto postižených osob do společnosti.

 

e-mail prostejov-odbocka@sons.cz

www.sons.cz

tel.: 775 438 110

 

Příjemné prožití letních dnů

Vám ze srdce přejí

Pracovnice odbočky a členové Oblastní rady.

 


 

 

Konzultační hodiny

a půjčovna kompenzačních pomůcek:

Kancelář otevřena

pondělí 9 – 12, 14 – 16:30

a

ve čtvrtek od 9:00 do 12:00.

 


 

 

 

Činnost SONS Prostějov je realizována

za finanční spoluúčasti Magistrátu města Prostějov.

Tisk Semtamníku podporuje firma Rejnet.

 

 

  • Právní poradna

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 05/2018

V květnu můžeme bez obav užít dubnové anotace naší rubriky, jen číslování částí o jednu posuneme, tedy:

  • Pokus o výčet benefitů spojených s průkazem OZP – třetí část a

Právní poradna

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 05/2018

V květnu můžeme bez obav užít dubnové anotace naší rubriky, jen číslování částí o jednu posuneme, tedy:

  • Pokus o výčet benefitů spojených s průkazem OZP – třetí část a
  • GDPR – střední neznámá – druhá část

výčet benefitů spojených s průkazem OZP – třetí část

Při výčtu slev či osvobození od různých poplatků jsme zatím neuvedli osvobození od poplatku za zpoplatněné užití komunikace podle zákona o pozemních komunikacích (z. č. 13/1997 Sb.). Srozumitelněji řečeno jde o osvobození od poplatku za použití dálnice. Ačkoliv právě v současné době probíhá meziresortní připomínkové řízení o návrhu, který by měl systém dálničních známek elektronizovat, princip osvobození od dálničního poplatku pro vozidlo převážející osobu s těžkým zdravotním postižením, držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, pokud je tato osoba držitelem vozidla nebo je držitelem vozidla osoba blízká, zůstává beze změny. Pro úplnost zopakujme, že nárok na osvobození od poplatku za užití dálnic a dalších vybraných komunikací se vztahuje pouze na území České republiky.

Trochu jinak je tomu s parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením. Parkovací průkaz je harmonizován v rámci Evropské unie. Ovšem titulem pro jeho vydání obecním úřadem obce s rozšířenou působností je právě průkaz ZTP nebo ZTP/P. Parkovací průkaz (vydaný kdekoliv v EU) pak jeho držitele opravňuje využívat ty výhody, které jsou s ním na území jednotlivých států spojeny. To znamená, že v České republice pak český, ale i slovenský, německý a každý jiný držitel parkovacího průkazu má tytéž výhody, jako občan ČR, tedy zejména:

  • má právo parkovat na parkovištích vyhrazených pro držitele parkovacího průkazu, kde nesmí parkovat žádné jiné vozidlo;
  • v jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, nemusí po dobu nezbytně potřebnou dodržovat zákaz stání, přitom nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích;
  • může vjíždět na místa, kde je sice zákaz vjezdu, ale je omezen dodatkovými tabulkami „JEN ZÁSOBOVÁNÍ“, „MIMO ZÁSOBOVÁNÍ“, „JEN DOPRAVNÍ OBSLUHA“ a „MIMO DOPRAVNÍ OBSLUHU“;
  • silniční úřad může na základě žádosti vydat rozhodnutí o zřízení vyhrazeného parkoviště v místě bydliště.

Výhody právními předpisy neupravené

A nyní se dostáváme k položkám, které již nejsou součástí žádných (zákonných ani podzákonných) právních předpisů a záleží tedy jen na soukromých subjektech, zda a jak tyto výhody upraví, komu a po jak dlouhou dobu je budou poskytovat. Z toho samozřejmě plyne, že tento seznam bude poněkud nahodilý, neúplný a zcela jistě negarantovaný. Při jeho pořizování vycházím zejména z informací zveřejněných na webových stránkách jednotlivých poskytovatelů benefitů, Každý tip je opatřen odkazem na zdroj, z něhož lze čerpat detailnější informace. Na některé výhody nás také upozornili uživatelé našich poradenských služeb, za což jim patří dík.

Při zkoumání jednotlivých nabídek je vždy třeba také věnovat pozornost, komu je přesně výhoda určena.

Telekomunikační služby

Navažme na minulý článek, kde jsme popisovali slevu při poskytování telekomunikačních služeb, odebíraných od O2, dotovanou státem. I další operátoři poskytují speciální tarify určené držitelům průkazu ZTP nebo ZTP/P, popř. příjemcům příspěvku na péči, obvykle od II. stupně. Uveďme dva příklady:

  1. T-Mobile nabízí tarif S námi pro ZTP, kde za měsíční paušál 279 Kč získáte neomezené volání v síti T-Mobile, SMS zdarma do všech sítí, volání do jiných sítí stojí 3,50 Kč/min., datový limit 50 MB. Další informace najdete zde:

https://www.t-mobile.cz/tarif-pro-ztp

  1. Také Vodafone nabízí lidem se zdravotním znevýhodněním tzv. zvláštní cenový plán. Jde o nabídku různých balíčků, některé zvýhodňují volání, jiné SMSky, další zase data, všechny podrobnosti najdete na této stránce:

https://www.vodafone.cz/tarify/zvlastni-cenovy-plan/

Odběr energií

Dále předkládáme tipy na nabídky tří dodavatelů energií (plynu a elektřiny).

  1. Innogy (dříve RWE):

Sleva na zemní plyn 20 Kč/MWh (včetně DPH) dle aktuálního ceníku,

blíže viz:

https://www.innogy.cz/stavajici-zakaznici/ztp-p/

Pro elektřinu tato sleva neplatí !!!

  1. Elimon
    Držitelé průkazu ZTP a ZTP/P a další v nabídce vyjmenované osoby mohou u poskytovatele uplatňovat slevu za odebranou elektřinu nebo slevu za odebraný plyn ve výši 10Kč/MWh (bez DPH) dle aktuálního ceníku produktové řady Svěží Domácnost 2016, Svěží Plyn 2016 nebo ePRODUKT 2016 nebo k již dříve sjednanému ceníku.

Blíže viz:

http://www.elimon.cz/data/podminky_ziskani_slevy_ztpp_20180101.pdf

Tato sleva tedy platí pro plyn i elektřinu

  1. Pražská plynárenskáposkytuje pro stávající i nové zákazníky Produkt Senior+, který může čerpat i držitel průkazu ZTP, ZTP/P a další vyjmenované osoby.

Blíže viz:

http://www.ppas.cz/akce-bonusy/produkt-senior-plyn-pro-seniory-drzitele-prukazu-ztpp

Slevy při nákupu automobilů

Dále na internetu naleznete poměrně velké množství slev nabízených držitelům průkazu ZTP nebo ZTP/P při nákupu automobilů různých značek, ať už jde o Škodovky nebo Peugeoty, slevy jsou od jednotek procent až po 20 %. Vyjmenovávat jednotlivé prodejce postrádá smysl, za užitečné však považuji uvést jedno upřesnění:

I kdyby vás prodejci lákali na to, že kromě slevy z kupní ceny můžete z titulu průkazu ZTP nebo ZTP/P získat i osvobození od daně z přidané hodnoty, vězte, že na toto osvobození má nárok pouze ta osoba, která zároveň získala příspěvek na pořízení motorového vozidla coby zvláštní pomůcky. A jak již nejen z článků této rubriky víte, na příspěvek na pořízení motorového vozidla mají nárok jen osoby s těžkou vadou pohybového nebo nosného ústrojí, popř. osoby s těžkou nebo hlubokou mentální retardací; těžké zrakové postižení důvodem pro získání tohoto příspěvku a tudíž ani osvobození od daně z přidané hodnoty při nákupu motorového vozidla není.

Parkování

Kdo četl pozorně úvodní pasáž o parkovacím průkazu, mohl si povšimnout, že mezi oprávněními, která z něho plynou, nebylo uvedeno nic o poplatku či bezplatnosti parkování na vyhrazených parkovištích. Je to opravdu tak, že průkaz jeho držitele opravňuje označené parkoviště využít, ale nikoliv využít zdarma. Přesto však naštěstí na mnohých parkovištích je parkování vozidel držitelů parkovacího průkazu, potažmo průkazu ZTP či ZTP/P od poplatku osvobozeno.

Moji kolegyni z poradny však nadchla možnost bezplatného dlouhodobého parkování v blízkosti pražského letiště Václava Havla např. v době dovolené, proto náš seriál o benefitech spojených s průkazem ZTP a ZTP/P uzavřeme právě tímto tipem, o němž se podrobněji dočtete zde:

http://www.praha-letiste-vaclava-havla.cz/letiste/parkovani-na-letisti-praha

 

GDPR – zatím střední neznámá – druhá část

Že je GDPR Obecným evropským nařízením o ochraně osobních údajů, jsme psali v první části věnované tomuto tématu, ale hlavně s blížícím se datem účinnosti tohoto nařízení - tím je 25. květen 2018 – je tato skutečnost díky mediální všudypřítomnosti všem známa.

Dnes se zaměříme zejména na to, jaká práva z nařízení plynou pro subjekty údajů, tedy pro nás, jež nějaké osobní údaje poskytujeme.

Zpracování osobních údajů podléhá zásadám vyjádřeným v článku 5, jsou jimi: zákonnost, korektnost a transparentnost. Vždy musí být dán určitý, výslovně vyjádřený a legitimní účel zpracování. Zpracování dále musí být vzhledem k účelu přiměřené, relevantní a omezené na nezbytný rozsah. Údaje navíc musí být přesné a pokud možno aktuální. Kdyby např. nějaký zpracovatel požadoval údaj o bydlišti subjektu údajů, v okamžiku kdy se subjekt údajů přestěhuje, a zpracovatel se o tom dozví, je povinen tento údaj aktualizovat a údaj zastaralý vymazat.

Další podstatnou zásadou je, že údaje musí být zpracovávány způsobem, který zajistí náležité zabezpečení osobních údajů, včetně jejich ochrany pomocí vhodných technických nebo organizačních opatření před neoprávněným či protiprávním zpracováním a před náhodnou ztrátou, zničením nebo poškozením („integrita a důvěrnost“);

Z těchto zásad tedy plyne, že se vždy můžeme tázat, zda údaje, které komukoliv o sobě poskytujeme, opravdu potřebuje, k čemu a proč.

Podstatné je, že nařízení je postaveno tak, že odpovědnost za to, jaké údaje, za jakým účelem a jak jsou zpracovávány, je uvalena na zpracovatele, nikoliv na subjekty údajů. Z toho plyne, že když někdo bude požadovat údaje, které ve skutečnosti nepotřebuje, a subjekt mu tyto údaje sice sdělí, ale přitom neposkytne žádný informovaný souhlas ke shromažďování třeba pro zpracovatele naprosto nadbytečných údajů, řečeno lakonicky, problém má zpracovatel.

Zákonnosti zpracovávání údajů jsme se věnovali minule, připomeňme, že jednou z podmínek zákonnosti může být souhlas subjektu údajů. Podstatné je, že musí jít o souhlas, který je správce schopen doložit, obvykle tedy o souhlas písemný. Souhlas musí být svobodný, srozumitelný, oddělitelný od jiných prohlášení, ale hlavně je kdykoliv odvolatelný. Jeho odvolání musí být stejně snadné, jako jeho poskytnutí.

A nakonec uveďme důležité oprávnění subjektu, které nařízení zakotvuje, a to právo výmazu, právo být zapomenut. Samozřejmě ani toto právo není bezvýjimečné, např. ani po odvolání souhlasu nesmějí být vymazány některé údaje, které by byly podstatné např. z hlediska veřejné ochrany zdraví, představme si třeba údaj o léčbě infekční nemoci. Ale v zásadě platí, že pokud se kupříkladu rozhodneme přestat užívat určitou sociální síť a požádáme o vymazání všech údajů, bude správce sítě povinen údaje opravdu vymazat.

 

Za Sociálně právní poradnu SONS v Praze

Luboš Zajíc

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 06/2018

Červnový článek rozdělíme na dvě - veřejnoprávní a občanskoprávní  - části.

  • nejdříve probereme novou dávku nemocenského pojištění, kterou je dlouhodobé ošetřovné
  • v druhé části odpovíme na dotaz nepříliš opatrného věřitele.

Dlouhodobé ošetřovné

Jedná se o dávku novou, kterou stejně jako v našem právním systému dávku známou, tedy „ošetřovné“ (bez dalších přívlastků), upravuje zákon o nemocenském pojištění (z. č. 187/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Ono „klasické“ ošetřovné, jak známo, je určeno ke krátkodobému uvolnění zejména rodiče ze zaměstnání na dobu, kdy potřebuje ošetřovat dítě, resp. nějakého jiného člena domácnosti. Po dobu tohoto ošetřování má rodič nebo jiný rodinný příslušník nárok na určitou kompenzaci příjmů, ovšem podpůrčí doba takovéhoto ošetřování činí devět, resp. šestnáct kalendářních dnů.

Naproti tomu u dlouhodobého ošetřovného bude podpůrčí doba činit až 90 kalendářních dnů. Podpůrčí doba skončí pochopitelně dříve tehdy, když skončí potřeba dlouhodobé péče.

Z právního hlediska jsme v představování dlouhodobého ošetřovného začali poněkud od konce, tedy délkou podpůrčí doby, pojďme se tedy již systematičtěji nejdříve podívat na to, kdo má na dlouhodobé ošetřovné nárok.

Půjde o pojištěnce (ať už zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou), který z důvodu potřeby poskytování péče jiné osobě v domácím prostředí nemůže pracovat či podnikat.

Základní parametry osoby, o kterou lze pečovat a při tom pobírat dlouhodobé ošetřovné, najdeme v ustanovení § 41a odst. 2, které říká toto:

„Ošetřovanou osobou se pro účely dlouhodobého ošetřovného rozumí fyzická osoba, u které

  1. a) došlo k závažné poruše zdraví, která si vyžádala hospitalizaci, při níž byla poskytována léčebná péče alespoň 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích, nejde-li o akutní lůžkovou péči standardní poskytovanou ošetřované osobě za účelem provedení zdravotních výkonů, které nelze provést ambulantně; za den hospitalizace se považuje též den přijetí ošetřované osoby do zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb lůžkové péče a den propuštění z takového zařízení, a
  2. b) je předpoklad, že její zdravotní stav po propuštění z hospitalizace do domácího prostředí bude nezbytně vyžadovat poskytování dlouhodobé péče po dobu alespoň 30 kalendářních dnů.“

Dlouhodobé ošetřovné bude vypláceno jen pojištěnci, který má k ošetřované osobě nějaký vztah. Musí jít o:

  1. manžela nebo registrovaného partnera,
  2. příbuzného v linii přímé (předci a potomci) nebo o sourozence, tchyni, tchána, snachu, zetě, neteř, synovce, tetu nebo strýce,
  3. manžela či registrovaného partnera osob uvedených pod písmenem b), nebo jejich druha či družky,
  4. druha či družku ošetřované osoby nebo dokonce o jakoukoliv osobu, která žije s ošetřovanou osobou ve společné domácnosti.

 

Za druha nebo družku příbuzného uvedeného v bodu b) se v tomto případě považuje jenom ten, kdo s ním má společné trvalé bydliště.

 

Další podmínkou nároku je u zaměstnance účast na pojištění alespoň 90 dnů v posledních čtyřech měsících před začátkem potřebné péče, u OSVČ tři měsíce pojištění před touto dobou. Po skončení dlouhodobého ošetřovného může být další týmž pojištěncem čerpáno až po dvanácti měsících.

Ošetřovaná osoba musí s ošetřováním vyslovit souhlas v písemné formě. O potřebě dlouhodobé péče rozhoduje ošetřující lékař zdravotnického zařízení, v němž byla osoba hospitalizována, a to na žádost ošetřované osoby, jejího zákonného zástupce nebo osoby, kterou ošetřovaná osoba určí. Jak jsme již uvedli, potřeba dlouhodobé péče pro účely probírané dávky může trvat maximálně 90 dnů, o jejím dřívějším konci rozhoduje ošetřující lékař poskytovatele ambulantní péče.

Do zákoníku práce bylo nově vloženo ustanovení § 191a, které říká, že:

„Zaměstnavatel není povinen udělit písemně souhlas s nepřítomností zaměstnance v práci po dobu poskytování dlouhodobé péče v případech podle § 41a až 41c zákona o nemocenském pojištění, jen v případě, že prokáže, že tomu brání vážné provozní důvody.".“

To znamená, že důkazní břemeno tohoto tvrzení ponese zaměstnavatel.

Nárok na dlouhodobé ošetřovné nevzniká z dohody o provedení práce, ani ze zaměstnání malého rozsahu (odměna do 2 500 Kč za měsíc).

Dlouhodobé ošetřovné se nevyplácí za kalendářní dny, kdy je ošetřovaná osoba hospitalizována, s výjimkou prvního a posledního dne hospitalizace.

Výše dlouhodobého ošetřovného činí 60 % denního vyměřovacího základu, tedy je shodná s výší nemocenského poskytovaného v prvních třiceti dnech dočasné pracovní neschopnosti a na rozdíl od nemocenského zůstává po celých (maximálně 90 kalendářních dnů) stejná.

Na tomto místě dodejme, že výše nemocenského se od 1. ledna 2018 vrátila k předreformním hodnotám, činí tedy

  1. 60 % denního vyměřovacího základu v prvních 30 kalendářních dnech,
  2. 66 % denního vyměřovacího základu od 31. do 60. kalendářního dne a
  3. 72 % denního vyměřovacího základu od 61. kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti.

Dlouhodobé ošetřovné bude možné začít čerpat od 1. června tohoto roku.

Vymáhání dluhu bez smlouvy v písemné formě

Dotaz: Půjčil jsem kamarádce sumu v desítkách tisíc korun. Měl jsem s ní v tomto směru již z minula dobrou zkušenost, proto jsme nic nesepsali. Kamarádka ale postupně posouvala datum splacení částky, poslední dobou už na moje telefonáty ani SMSky nereaguje. Jak se mohu splacení dluhu domáhat?“

Hned na úvod musíme konstatovat, že situace našeho věřitele není příliš růžová. Z právního hlediska sice mezi ním a kamarádkou došlo k uzavření platné smlouvy o zápůjčce upravené v ustanovení § 2390 a následujících, ale problematické bude prokázání, že taková smlouva skutečně vznikla a jaký byl její přesný obsah. To bude důležité samozřejmě tehdy, pokud by se jedna strana, bez pochyby jistě dlužník, začala snažit ze svého závazku nečestně vymanit.

Jen pro zajímavost uveďme, že občanský zákoník smluvní strany zápůjčky nazývá zapůjčitelem a vydlužitelem, pro naše potřeby si však klidně (a přehledněji) vystačíme s věřitelem a dlužníkem.

Jak jsem již naznačil výše, písemná forma u smlouvy o zápůjčce k její platnosti vyžadována není, – což platí u většiny smluvních typů dle občanského zákoníku, ale problém nastává při jejich vymáhání. Kdyby věřitel s dlužníkem smlouvu sepsali, potvrdili by ji svými vlastnoručními podpisy, bylo by poměrně snadné v případě, kdyby dlužník odmítal dluh vracet, jej k tomu nejprve písemně vyzvat, v případě dalšího prodlení se pak obrátit na soud, který by s velmi vysokou pravděpodobností vydal ať už rozsudek nebo dokonce platební rozkaz (tj. způsob rozhodnutí soudu, kdy není třeba pro jasnost případu ani nařizovat jednání), v němž by dlužníkovi pravomocně a vykonatelně uložil dluh v souladu se smlouvou splatit. V rozhodnutí soudu by navíc mohlo být zahrnuto i to, aby dlužník uhradil veškeré náklady, které věřiteli s vymáháním dluhu vznikly (soudní poplatek, případné náklady na právní pomoc). Ale když zde písemná smlouva není, věřitel zažaluje, může se začít dlužník bránit například tvrzením, že si od věřitele vůbec nic nevypůjčil. I v případě, kdyby věřitel byl schopen doložit, že dlužníkovi ze svého účtu zaslal bezhotovostně částku, která odpovídá právě výši jím tvrzeného dluhu, mohl by se prohnaný dlužník pokusit bránit tvrzením, že právě tento převod byl reakcí údajného věřitele, který jen splácel svůj předchozí závazek, o němž také bohužel nic nesepsali, a náš poctivý (snad můžeme říci i naivní) věřitel by se velmi pravděpodobně octl v důkazní nouzi. Příliš bych se ani nedivil, kdyby nakonec důkazní břemeno neunesl, spor prohrál, a dlužník by se ještě v rozsudku domohl úhrady nákladů na právní spor.

Ale nemalujme obrázek našeho tazatele tak pesimisticky, je klidně docela možné, že dlužník nemá v úmyslu se zachovat nečestně a tvrdit, že žádný dluh neexistuje, zkrátka se jen dostal do finančních potíží, v nichž není schopen dluh uhradit v původně slíbeném termínu. V takovém případě je k dispozici pro obě strany elegantní řešení, které občanský zákoník nazývá „uznáním dluhu“.

Jeho úpravu najdeme v ustanovení § 2053, cituji:

„Uzná-li někdo svůj dluh co do důvodu i výše prohlášením učiněným v písemné formě, má se za to, že dluh v rozsahu uznání v době uznání trvá.“

Být na místě našeho „odvážného“ věřitele, doporučil bych mu tedy sepsat si návrh takového prohlášení, v němž jasně identifikuje dlužníka (jméno, příjmení, datum narození a bydliště), jednoznačně popíše důvod dluhu, např. takto:

„dne W jsem přijal/a od pana X po vzájemné dohodě jako zápůjčku částku ve výši Y s tím, že ji dne Z splatím. Tento můj dluh trvá a budu jej splácet dle dohodnutého splátkového kalendáře...“

Pokud pak dlužník takovéto prohlášení podepíše, má věřitel, alespoň částečně vyhráno. Ne že by tím získal své půjčené peníze zpět, ale získává tím právní možnost se svého dluhu domáhat. Takovéto prohlášení má dokonce oproti standardní písemné smlouvě o zápůjčce tu výhodu, že zde platí desetiletá promlčecí lhůta, zatímco obecná subjektivní promlčecí doba trvá tři roky.

Obecně pak ještě můžeme věřiteli, který má jisté pochyby o svém dlužníkovi stran jeho solventnosti, doporučit, aby v určitých intervalech kontroloval insolvenční rejstřík. Insolvenční rejstřík lze bezplatně zkoumat na této webové stránce:

https://isir.justice.cz/

Pokud by se dlužník v tomto rejstříku ocitl, je třeba začít podnikat kroky vedoucí k přihlášení věřitelovy pohledávky, ale o tom podrobněji poinformujeme v některém z dalších článků.

 

Za Sociálně právní poradnu SONS v Praze

Luboš Zajíc