Semtamník 5-6 2018

Publikováno 26.04.2018 08:19 Odbočka Prostějov


Dne: 01.05.2018
Kde:

„SEMTAMNÍK“

pro členy OO SONS Prostějov

 

Informace na období od 2. 5. do 30. 6. 2018 

 

  1. 5. středa – 14:30- 15:30 Bowling na Újezdě č. 4. Sraz

před budovou v 14:20. Naši členové uhradí na místě spoluúčast ve výši 40 Kč a ostatní uživatelé zaplatí 70 Kč.

 

  1. 5. čtvrtek – 09:00 až 12:00 Pletení z pedigu v klubovně SONS

v rámci „Tvořivé dílny pro nevidomé“. Materiál podobný proutí – pleteme misky, ošatky, zvonečky a další různé dekorační předměty. Každý první čtvrtek v měsíci tvoříme výrobky pro odbočku na prezentace a další čtvrtky si mohou členové uplést něco pěkného pro sebe nebo pro své blízké. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice paní Věry Šenkové za finanční podpory města Prostějov.

 

  1. 5. pondělí dovolená

 

  1. 5. čtvrtek – 8:30 až 12:00 Výroba z keramické hlíny v Lipce pod vedením paní Šenkové.

 

  1. 5. pátek Exkurze do zahradnictví u paní Marciánové v Kostelci na Hané.

Odjezd z Prostějova v 8:35 ze stanoviště č. 6

Odjezd z Kostelce ve 12:07, 12:09 nebo 12:20

 

  1. 5. pondělí - 14:00 až 15:00 Posezení s kytarou s panem Pavlem Žvátorou, který absolvoval v dubnu vystoupení na Portě a kromě hudební produkce se s námi podělí o zážitky.

 

  1. 5. středa Výlet do Konice s prohlídkou zámku a návštěvou mateřského centra Srdíčka. Oběd bude zajištěn v restauraci a můžeme si posedět v cukrárně na zahrádce, pokud bude pěkné počasí. Tuto akci pro nás zajistila naše členka, která v Konici bydlí a pracuje v mateřském centru Srdíčko.

Odjezd z Prostějova v 9:30 ze stanoviště č. 1

Odjezd z Konice ve 14,20      v Prostějově   15,05 nebo další spoj ve 14,50     v Prostějově  15,37       

 

  1. 5. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

  1. 5. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičení s paní Světlanou

za jednorázový poplatek pro členy 30 Kč a nečleny 50 Kč. Na cvičení se používají expanzní gumy a míče.

 

  1. 5. Úterý od 9:30 Promítání dalšího dílu ze seriálu Četníci z Luhačovic s audiopopisem v podkrovním sále Městské knihovny ve spolupráci se zaměstnanci knihovny.

 

  1. 5. Čtvrtek od 8:30- 12:00 Výroba z keramické hlíny v Lipce pod vedením paní Šenkové.

 

  1. 5. Pondělí od 14:00 do 16:00 hudební vystoupení s kytarou v interpretaci naší členky Lidušky Veselé.

 

  1. 5. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

  1. 6. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičení s paní Světlanou

za jednorázový poplatek pro členy 30 Kč a nečleny 50 Kč. Na cvičení se používají expanzní gumy a míče.

 

  1. 6. středa – 14:30- 15:30 Bowling na Újezdě č. 4. Sraz

před budovou v 14:20. Naši členové uhradí na místě spoluúčast ve výši 40 Kč a ostatní uživatelé zaplatí 70 Kč.

 

  1. 6. čtvrtek – 8:30 až 12:00 výroba z keramické hlíny v Lipce pod vedením paní Šenkové.

 

  1. 6. Pondělí – od 14:00 do 15:00 informativní schůzka zaměřená na výběr z knižní nabídky na základě doporučení naší členky paní Aleny Spurné, která by případným zájemcům předčítala vybraný titul.

 

  1. 6. Středa – od 14:00 posezení v cukrárně Sladká tečka na Netušilové ulici.

 

  1. 6. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

  1. 6. sobota, od 14:00-18:00 hod, Bistro Hamry

TyfloCentrum Olomouc, Regionální pracoviště Prostějov vás srdečně zve na akci:

Bílý den

Program:

Vystoupení zrakově postižených umělců

Ukázka výcviku vodicích psů: Škola pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka / Brno / 

Od 14:00-17:00 hod

 Zvukovou střelba,  jízda na tandemu, hry pro nevidomé, psaní Braillova písma na pichtově psacím stroji.

K tanci a poslechu bude hrát skupina Casioband

Bohatá tombola,Občerstvení zajištěno, Srdečně zvou pořadatelé

Změna programu vyhrazena.

 

  1. 6. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičení s paní Světlanou

za jednorázový poplatek pro členy 30 Kč a nečleny 50 Kč. Na cvičení se používají expanzní gumy a míče.

 

 19.6. úterý výlet do Plumlova s prohlídkou zámku a po prohlídce zámku se trošku protáhneme a půjdeme volným tempem do Prostějova.

Odjezd z Prostějova v 9:20 ze stanoviště č. 10.

 

 21.6. čtvrtek – 8:30 až 12:00 Výroba z keramické hlíny v Lipce pod vedením paní Šenkové.

 

 25.6. Pondělí od 14:00 do 16:00 hudební vystoupení s kytarou v interpretaci naší členky Lidušky Veselé.

 

 28.6. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

Moc děkujeme našim členkám Janě Vítkové, Márii Vysloužilové, |Marii Lipovské a Věře Šenkové, která nám vede pletení z pedigu a keramiku za jejich pěkné výrobky a originální nápady. Tyto výrobky prezentujeme na různých akcích  a je to i dobrá forma ocenění přednášejícím na besedách apod. V současné době chystáme výrobky do knihovny na Kulturní den nevidomých umělců.

V neposlední řadě děkujeme také rodinným příslušníkům, kteří nám zajišťují příležitostnou výpomoc. Bratr paní Jany Vítkové zajistil odvoz keramické hlíny a syn Andrejky Demelové se podílel na převozu mikrofonu s příslušenstvím z Lidové školy umění na Oblastní shromáždění do restaurace U tří bříz.

 

Upozornění

V rámci léčebně rehabilitačního programu budeme částečně kompenzovat našim členům poukazy do lázní ve Skalce. Žádáme případné zájemce, aby nás kontaktovali do konce května.

 

Konzultační hodiny

Kancelář na  Svatoplukově ul. je vám k dispozici každé pondělí od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:30 a ve čtvrtek jsme přehodili konzultační hodiny na dopoledne od 9:00 do 12:00 hod. Vzhledem k tomu, že nebyl o odborné poradenství velký zájem, tak poskytujeme od ledna pouze základní poradenství. Samozřejmě se na nás můžete i nadále obracet se svými dotazy a my Vás případně odkážeme na Olomouckou odbočku nebo TyfloCentrum. V registru zůstávají sociálně aktivizační služby a dopomoc jako neregistrovaná služba.

 

Telefonní čísla:

Předsedkyně a koordinátorka dobrovolníků Pavlína Bartošková 775 438 110.

Osobní asistentka Božena Bartošková

Pokladní externí pracovnice Terezka Pavelková DiS.

 

Pracovní pozice

Vzhledem k tomu, že se u nás vystřídalo více zaměstnanců a v současné době je na úřadu práce málo nezaměstnaných a pracovní poptávka je velká, tak navrhlo vedení v Praze následující řešení. Jelikož potřebuje Pavla kvůli zrakovému postižení asistenci, tak nabídli právě tuto pozici paní Bartoškové, která se angažuje v rámci odbočky jako dobrovolnice již 21 let. Maminka začínala jako jednatelka v radě a tuto funkci vykonávala při svém zaměstnání. Bylo to dost náročné, a jelikož jí čísla nejsou cizí, protože dělala celý život účetní, tak přestoupila z rady do revizní komise. Pokud by se našel nějaký zájemce, který by byl držitelem invalidního důchodu nebo by měl statut zdravotně znevýhodněné osoby, tak by pracoval na poloviční pracovní poměr. Kurz na pracovníka v sociálních službách by byl výhodou, ale nebyla by to podmínka. Tento kurz může každý absolvovat během 18 měsíců po nástupu.

 

Poděkování a orientace v terénu

Touto formou bych chtěla poděkovat bývalé kolegyni Janě Ryšánkové, která s námi spolupracuje i nadále a zapojuje se do činností v rámci odbočky. Také jsem v kontaktu s další bývalou kolegyní Janou Jílkovou, která pro naše jubilanty vyrábí krásná hmatová přáníčka a zůstala naší členkou.

Stále jsem v kontaktu i s bývalou kolegyní Jaruškou Krystkovou, na kterou se obracím v případě potřeby a má velké zásluhy za její pracovní nasazení i v těhotenství. Adventní koncert koordinovala jenom dva týdny před porodem a během jejího působení v odbočce nastaly velké změny k lepšímu. Její profesionální přístup byl příkladný a mě mrzí, že odešla.

Za podporu a velmi obětavou pomoc děkuji všem členům rady a revizní komise. Moje pracovní úspěchy jsou také zásluhou mé maminky, která mě doprovázela několik let na třídenní školení a v této činnosti mě od začátku podporovala. Dnes jezdím s mamkou na jednodenní koordinační rady do Olomouce a Šumperka a na školení koordinátorů, které probíhá od roku 2006, v Praze mě doprovází Andrejka Demelová. Moc si toho vážím, protože si vždycky velice ochotně vezme dovolenou a i přes její velké pracovní vytížení si zajistí volno i na akce většího rozsahu. Věrka Škvařilová mi zajišťuje také dost často dopomoc a hodně se zapojuje do činností nejen v rámci odbočky, ale angažuje se také v TyfloCentru. Výborná spolupráce je i s Terezkou Pavelkovou, která vzala funkci pokladní i přes velké pracovní vytížení. Velký dík patří rovněž Zuzce Znojilové, která s námi úzce spolupracuje a zajišťuje mi dopomoc. Do rady byla zvolená před 21 lety a vedla nám spoustu let pokladnu. V rámci dobrovolnické služby jsou rovněž ty nejlepší vztahy i s našimi dobrovolníky. Když máte nějaké zdravotní omezení a můžete se spolehnout na skvělý tým lidí, tak je to k nezaplacení. Moc si toho vážím a těším se na další spolupráci. Pracuji v odbočce už neuvěřitelných 21 let a tato práce mě velice naplňuje. Velmi ráda zajišťuji dopomoc našim klientům, se kterými mám velmi dobré vztahy. Mám obrovskou motivaci a sama vím, co obnáší život se zrakovým postižením. I když to není jednoduché, tak s pomocí a podporou ostatních se to zvládnout dá. Samozřejmě je to individuální a každý z nás to má jinak nastavené. Jsou mezi námi nevidomí, kteří jsou hodně samostatní nejen v rámci prostorové orientace, ale i v sebeobsluze. Každý z nás si musí nejprve nejrůznější dovednosti vyzkoušet a neustále se zdokonalovat. Pokud si projdeme nějakou trasu jednou, tak si určitě nezmapujeme terén na tolik, abychom při dalším pokusu neztratili orientaci. Každý z nás je jiný a někomu možná stačí, když si trasu projde jednou a získá jistotu. Já zvládám samostatný pohyb v okolí našeho domu dobře, ale kolikrát jsem se dezorientovala. Když mi poradila vedoucí pracovnice Tyfloservisu paní Veronika Heiclová a několikrát jsem si prošla trasu včetně přecházení přes přechod, tak se už zorientuji snadněji. Dělá mi problémy udržet přímý směr, ale pokud se soustředím a na přechodě je ostrůvek, tak to zvládnu. Musíme překonávat neustále nějaké překážky a nikdy nevíme, jaká bariéra nás na cestě potká. To člověka zpravidla vyvede z míry, ale na štěstí jsou kolem nás dobří lidé, které můžeme požádat o pomoc. Jinak já se cítím bezpečněji s doprovodem, takže sama se pohybuji jenom v okolí našeho domu a když přijedu autobusem na Svatoplukovu, tak zvládnu cestu do kanceláře. Je to pár metrů a jelikož je tam velký provoz, tak na přechodu vždycky požádám o pomoc. Pokud máte zábrany a oprávněné obavy z prostorové orientace, tak se tím netrapte a choďte raději bezpečně s průvodcem.

Pavlína Bartošková

 

Společenská rubrika

Naši jubilanti :

Blahopřejeme našim milým členům.

V květnu slaví

Rozsypalová Milada

Mészárosová Jitka

 

V červnu slaví

Špičáková Jana

 

Blahopřejeme i našim dobrovolníkům.

V květnu slaví

Marke Pavla

 

Děkujeme naší bývalé pracovnici Janě Jílkové, která v rámci dobrovolnické služby pro naše jubilanty vyrábí krásná hmatová přáníčka zcela zdarma.

 

Prezentační akce

 

Ve středu 21.3. se k nám vypravili žáci ze základní školy Jana Železného, aby si vyzkoušeli nejrůznější dovednosti, kompenzační pomůcky a prostřednictvím dokumentu se dozvěděli něco z naší problematiky. Žáci z této školy nám zajišťují prodej pastelek v areálu školy v rámci sbírky Bílá pastelka. Před Vánocemi jsme realizovali dvě prezentace pro studenty Střední zdravotní školy, se kterou máme také dlouholetou spolupráci.

Já dělám prezentace s Věrkou Škvařilovou několik let a Vlaďa Zahradník získal zkušenosti na prezentacích v TyfloCentru, kde pracoval 7 měsíců v rámci projektu. On chodil do základních škol a mateřských školek a setkal se s pozitivními ohlasy. Jsme rádi, že se zapojuje i do prezentací v rámci naší odbočky. Na květen máme naplánovanou další prezentaci pro studenty Střední zdravotní školy, kterou inicioval syn naší dlouholeté dobrovolnice Andrejky Demelové.

 

 

Prezentace v rámci odstraňování bariér

 

V úterý 13.3. proběhla v TyfloCentru beseda s Mgr. Bradáčem o dopravních bariérách a akustických prvcích za účasti  tří pracovníků TyfloCentra, pracovnice SONS a tří dalších klientů.

Pan Petr Bradáč nás seznámil s novinkami z této oblasti. Vlaková nádraží v Olomouci a Přerově jsou vybavena elektronickými panely s hlasovým výstupem, které jsou instalovány na několika místech. K realizaci tohoto projektu došlo v rámci rekonstrukce obou nádraží a  vynaložené náklady ve výši 1 000000 kč. byly zahrnuty do celkové kalkulace.

Prostřednictvím informačních panelů můžete zjistit časy odjezdů a příjezdů vlaků i s čísly nástupišť po aktivaci dálkového ovladače (vysílačky). Požadované informace zjistíte po spuštění tlačítka 6 na vysílačce a když zmáčknete dvakrát tlačítko 5, tak se vrátí text na začátek.

Dále se pan Bradáč ve své prezentaci zaměřil na vodící linie. Společně jsme také řešili záležitosti ohledně zabezpečení výkopů a špatného parkování vozidel. Pan Bradáč upozornil přítomné, aby byli pokud možno při samostatném pohybu označeni bílou holí a to nejen z důvodu jejich bezpečnosti. Touto problematikou se zabýval Mgr. Zajíc z právní poradny SONS v lednovém příspěvku časopisu pro zrakově postižené (Zora), který byl zveřejněn i v minulém Semtamníku.

Jeden klient přijel z Přerova a kromě zrakového postižení  měl problémy s pohybovým aparátem. Ani přes svůj multihandicap se nenechal odradit  špatným přístupem ze strany Českých drah. Zpočátku mu nechtěli vyhovět a zajistit mu bezbariérový přístup, ale nakonec to po jeho slovech, že to musí jít, vyšlo.

Pokud byste potřebovali asistenci při cestování vlakem, tak si to můžete předem telefonicky zajistit. Dokonce je možno tuto službu využít i v případě jízdy autobusem a následného přestupu na vlak. I v tomto případě se musel jeden náš klient obrnit trpělivostí, protože mu pracovník drah u nás v Prostějově poskytl špatnou informaci. Ani on se s tím nespokojil a vyžádal si kontakt na vedoucího pracovníka v Olomouci, který to uvedl na pravou míru a ujistil ho, že se tato služba poskytuje. Na problém narazíte, pokud budete cestovat s Českými dráhami a následně budete cestovat s jinou společností. Tuto zkušenost měl ten stejný klient a bohužel ani po dalších intervencích nic nevyřešil. Je to zkrátka konkurenční boj, který odnáší paradoxně zdravotně postižení.

Problematikou nedovoleného parkování vozidel jsme se zabývali na Oblastním shromáždění a obraceli jsme se s dotazy na zaměstnance Městské policie.

Pavlína Bartošková

 

Přikládáme aktuální informace od pana Bradáče. _________________________________

Na webových stránkách tyflocentrum-ol.cz v sekci odstraňování bariér naleznete nově vyhotovený "Seznam akustických prvků v Olomouci" a také kompletní seznam  reliéfních plánků. Zájemci o seznam v Braillově nebo běžném písmu a zájemci o haptické prohlížení reliéfních plánků se obraťte na p. Bradáče, kontakt 730 870 764, bradac@tyflocentrum-ol.cz.

 

 

 

 

DŮLEŽITÉ:

Na všech klubových akcích vybíráme deset korun, jako malou kompenzaci nákladů spojených s touto činností (materiál, občerstvení, odměny lektorům, apod.). Na výletech počítejte vždy s náklady na dopravu, vstupné a stravu (strava dle domluvy).

Svou účast na všechny akce hlaste předem z důvodu organizačních změn a objednávání obědů, či vstupenek, včetně potřeby průvodce, kterého vám rádi zajistíme! Většina naplánovaných akcí vzešla z Vašich námětů a jsou pořádány pro Vás, naše klienty. Uskutečníme je tedy pouze na základě Vaší účasti. Pokud máte nějaký nápad, který bychom mohli společně zrealizovat, tak nás kontaktujte. Za případné náměty děkujeme předem a těšíme se na další spolupráci i v příštím roce.

.…………………………………………………………………………

 

Upozornění

Obracíme se na Vás s prosbou o úhradu členských příspěvkůza tento rok do poloviny roku a pokud nedošlo k platbě za minulý rok, tak o doplacení. Pokud se někdo rozhodl ukončit členství, tak nás prosím kontaktujte. Děkujeme za dosavadní spolupráci a těšíme se na další.

Pokud by někdo chtěl uzavřít členství ve dvou nebo více odbočkách, tak je to možné. V takovém případě bude v jedné odbočce kmenovým členem a v další odbočce dostane průkazku hostujícího člena za předpokladu, že i tam zaplatí členský příspěvek.

 

Připravujeme

 

na měsíce červenec a srpen:  podle domluvy pletení z pedigu, výlety do blízkého okolí, prezentace firem Sagitta a Adaptech v Hamrech apod. Některou akci budeme pořádat opět ve spolupráci s TyfloCentrem.

Na setkání s Vámi se těší pracovnice odbočky.

 

.…………………………………………………………………………

 

Informujeme

 

Složení Oblastní rady a Revizní komise Oblastní odbočky Prostějov

Členové rady

předsedkyně Pavlína Bartošková, místopředsedkyně Věra Škvařilová, Alena Spurná, Vladislav Zahradník a Andrea Demelová.

 

Členové revizní komise

Božena Bartošková, Marie Fojtů, Zuzka Znojilová a Jaroslava Krystková.

Členové rady a revizní komise se schází každý měsíc k projednání různých záležitostí na jednáních rady a členky revizní komise provedly revizi pokladny.

Na Oblastním shromáždění proběhly volby navržených kandidátů do revizní komise a všichni přítomní členové tento návrh qitovali.

 

Dobrovolná dopomoc osobám se zrakovým postižením.  

V průběhu března a dubna zajišťovali naši dobrovolníci doprovod na klubové akce, na procházku, sportovní aktivity, k lékaři apod., zprostředkování menšího nákupu, obstarání osobních záležitostí, dopomoc při nákupu a v posilovně. Paní Šenková zajišťovala kromě pravidelné pomoci na pedigu výběr členských příspěvků na Oblastním shromáždění. Technické zabezpečení a dopomoc na schůzi bylo v režii Andrejky Demelové, která doprovázela opět Pavlu Bartoškovou na školení do Prahy. Hanka Pírková zajistila odvoz koordinátorky s Andrejkou do Olomouce na vlak a postarala se i o přepravu našeho člena včetně dopomoci v rámci Kulturního dne nevidomých umělců v knihovně. Dokonce si zajistila náhradní volno a také Andrejka Demelová si vzala na tento den dovolenou. Na této akci se angažovala i Maruška Sečková a členky rady (Alenka Spurná, Věrka Škvařilová a Zuzka Znojilová) ve spolupráci s pracovnicemi odbočky a zaměstnanci knihovny. Začátkem března rozšířila naše řady nová dobrovolnice pí. Pavla Marke, která si o nás vyhledala informace na internetu. V případě zájmu o dopomoc kontaktujte koordinátorku dobrovolníků Pavlínu Bartoškovou prostřednictvím e-mailu bartoskova.pasvlina@seznam.cz nebo na telefonu 775438110.

V současné době máme 12 organizovaných dobrovolníků. V případě zájmu o dobrovolnickou službu a bližší informace kontaktujte Pavlínu Bartoškovou.

 

Městská knihovna Prostějov informuje:  

Vážení a milí, v knihovně na hudebním oddělení pro vás máme čerstvé jarní novinky. Představíme vám z nich několik zajímavých titulů.

Začneme třemi drsnými severskými detektivkami přímo od jejich nekorunovaného krále Jo Nesba.

Hynek Čermák se zhostil namluvení detektiva Harryho Holea v jeho druhém případu Švábi a v devátém s názvem Přízrak. Petr Kubes propůjčil svůj hlas kriminálnímu thrilleru Syn, ve kterém autor řeší otázku : Co vlastně přivádí člověka ke zlu ?

Pro odlehčení nabízíme Backmanova Muže jménem Ove. Komika, nostalgie, vtip i smutek se mísí v bravurně načteném příběhu v podání Jana Vlasáka.

Co by syn měl vědět o světě opět od Frederika Backmana v podání Lukáše Hejlíka je o humorném pokusu otce vysvětlit dvouletému synovi, jak funguje svět.

Aby humoru nebylo dost, zasmějeme se při poslechu Aristokratky na koni Evžena Bočka v osobitém podání Veroniky Kubařové.

S populárním českým autorem historických příběhů Vlastimilem Vondruškou se v jeho čtvrtém pokračování Husitské epopeje tradičně načteném Janem Hyhlíkem vypravíme do časů bezvládí v letech 1438-1449.

Na závěr máme možnost ocitnout se uprostřed studené války v příběhu Simona Mawera Provazochodkyně. Lucie Pernetová a Marek Holý vypráví příběh špiónky, která je nucena riskovat vše.

Krásné jarní dny plné sluníčka a pohody přeje

Hana Hejbalová

Hudební oddělení Městské knihovny Prostějov

 

Zveme vás také na zajímavé akce a přednášky:

9.5.                   St             17 h                  Sokolovo ze všech stran

Výročí konce druhé světové války si připomeneme další přednáškou Ing. Jaromíra Vykoukala. Bude věnována bitvě u Sokolova a přiblíží historii vzniku 1. československého samostatného polního praporu a boj československých vojáků na východní frontě.

12.5.                      So          10 – 12 h        Férová snídaně v Prostějově

Jako každou druhou květnovou sobotu budeme snídat spolu s celým světem na podporu fair trade v parčíku u knihovny. Přineste si piknikovou deku a nějakou fair trade nebo regionální dobrotu, upečte férovou buchtu, domácí chleba, přijďte se pochlubit se svou marmeládou a ochutnat dobroty někoho jiného. Férový čaj, kafe, kakao a čtivo dodáme. A kdyby pršelo, schováme se do knihovny.

16.5.                         St             17 h                  Austrálie a Tasmánie

Promítání fotografií a povídání Jiřího a Aleny Márových o jejich cestě po Austrálii. Za 44 dní objeli kolem dokola celý kontinent a vydali se i do ostrovní Tasmánie.

22.5.                         Út             9.30 h                      Promítání pro nevidomé

Promítání speciální zvukové verze série historických detektivních příběhů Četníci z Luhačovic je určeno pro nevidomé a slabozraké čtenáře naší knihovny. Akce se koná ve spolupráci s prostějovskými pobočkami organizací Sons a Tyflocentrum.

23.5.                      St           17 h               Gorilí rodina v pražské zoo

V čem je chování goril žijících v zoo jiné v porovnání s těmi ve volné přírodě? Je něco, co o gorilách stále ještě nevíme? Chování goril v prostředí v pražské zoo nám přiblíží student veterinární medicíny Jan Bedřich.

30.5.                         St             17 h                  Setkání s Markem Šindelkou

Autorské čtení básníka a prozaika Marka Šindelky se uskuteční v rámci jedinečného projektu Spisovatelé do knihoven, jehož cílem je představit čtenářům zajímavé současné české autory.

14.6.                         Čt             17 h                  Vanuatu – Děti ráje

Cestopisná přednáška známého cestovatele Tomáše Kubeše o jeho výpravě na patnáct zapomenutých ostrovů země Vanuatu uprostřed Tichého oceánu.

 

Regionální pracoviště TyfloCentra Olomouc, o.p.s., v Prostějově nabízí zájemcům se zrakovým postižením podporu při hledání zaměstnání, další vzdělávání formou přednášek a jazykových kurzů, zprostředkování kurzů na počítači. Podporuje zájemce v aktivním trávení volného času pořádáním sportovních, společenských a kulturních aktivit. Pro více informací nebo jejich upřesnění pište na mail: znojilova@tyflocentrum-ol.cz, volejte na tel: 730 870 761 nebo nás přijďte navštívit v pondělí od 8:00 - 14:00 hod na adrese: Kostelecká 17, Prostějov.

Bc. Zuzana Znojilová

 

Tyfloservis: Je jediné pracoviště v Olomouckém kraji, které zde působí již čtvrt století, a kde si osoby se zrakovým postižením mohou vyzkoušet nejširší sortiment optických pomůcek a kamerových lup – přenosné i stolní. Pracovnice odborně a nezávisle poradí podle individuálních potřeb a požadavků klienta. Je třeba využít kontaktní telefon k objednání na konzultaci, která trvá jednu hodinu. Tyfloservis o.p.s., I.P.Pavlova 69, 77900 Olomouc, Tel: 585 428 111, e-mail: olomouc@tyfloservis.cz, www.tyfloservis.cz .

Vedoucí střediska Veronika Haiclová

 

Tyflopomůcky Olomouc informují: Zveme Vás na osobní návštěvu do prodejny, kde Vám nabídneme celý sortiment kompenzačních pomůcek. Všechny pomůcky včetně fotografie s popisem je možno nalézt i na stránkách www.tyflopomucky.cz/olomouc

 

      Tyflopomůcky OlomoucI. P.  Pavlova   69, 77900 Olomouc tel./fax.   585415130.  Máme   otevřeno po.,  út.,  st.  7:00  -  15:30 h,  čt. 7:00 - 17:00  a pá. 7:00 - 12:00.

Rozšířený sortiment lup a zvětšovací techniky najdete v Tyfloservisu Olomouc, kontaktní údaje viz. výše.

 

JARNÍ   NOVINKY 2018 v Tyflopomůckách

Po půl roce Vám opět představujeme nové pomůcky v prodejně Tyflopomůcky.

 

Abeceda dřevěná Brail. + latinka

Česká verze

Cena 1800Kč

Panel na výuku Braillské abecedy.

Všechny písmena české abecedy včetně háčků, čárek a číslic jsou napsány latinkou a pod tím braillským znakem.
Slouží k výuce Braillova písma pro nevidomé ale i vidomé.

 

 

Lupa kamerová  Zoomax  M5 HD Plus

Cena 13890Kč

Přináší některá zásadní vylepšení jako jsou větší a mnohem kontrastnější obrazovka, výklopný stojánek pro pohodlné čtení, kulatý nabíjecí konektor, zvětšování vzdálenějších předloh a paměť na 60 fotek.

 

 

Klapky na oči barevné

Cena 80Kč Klapky slouží k úplnému zakrytí zraku.

 

 

Záznamník Olympus Cena 1950Kč

Digitální diktafon 4GB pro okamžité nahrávání.

Jednoduše stisknete tlačítko REC a záznamník začne ihned nahrávat i když byl předtím vypnutý.
Nabízí množství optimalizovaných nastavení režimů pro bezchybnou nahrávku za každých okolností.
Je navržen k zachycení každého tónu a zároveň minimalizuje okolní šum.

Nemá českého hlasového průvodce.

 


      

     

 

Budík pro slabozraké anglicky mluvící

Cena 850Kč

Analogový budík s výrazným ciferníkem a anglickým hlasovým výstupem.

 

 

 

Budík anglicky mluvící cestovní

Cena 550Kč

Anglicky mluvící digitální budík na cesty i domů.

Říká hodiny a datum, má budík. Lze jej složit do kapsy.

Hra hmatová MEMONIK

Cena 820Kč

Unikátní hmatová hra pro celou rodinu, kterou si mohou zahrát vidící i nevidící hráči.

Jedinečné hmatové pexeso s jednoduchými pravidly.
Hra je vhodná jak pro děti, tak pro dospěláky.
V této hře se nelze spoléhat na zrak, ale musíte naplno zapojit vaše vnímavé prsty, paměť a dobrý sluch.
Hraním MEMONIKU procvičíte svou pozornost, paměť a jemnou motoriku.
Hra je určena pro 2-4 hráče.

 

Držák na karty

Cena 90Kč

Jednoduchý pomocník při karetních hrách, aby karty nepadaly.

Tento držák vám pomůže udržet všechny karty v jedné ruce.
Jednoduchá technologie s velkým efektem.
Skvělé pro malé i starší ruce.

Na závěr ještě malé upozornění o změně ceny pomůcky.

Ovladač dálkový VPN02 od letošního roku stojí 3200Kč.

 

Na všechny pomůcky se můžete podívat na www. tyflopomucky.cz/olomouc

 

Vaše dotazy rády zodpovíme na telefonu 585 415 130  nebo 777 360 348.

 

Tyflopomůcky Olomouc

 

Celou nabídku a veškerý sortiment našich pomůcek si můžete prohlédnout na našich stránkách  www.tyflopomucky.cz/olomouc, kde najdete i e-shop.

Případné dotazy Vám rádi zodpovíme na telefonu 585415130  nebo 777360348.

Těšíme se na váš nákup.Tyflopomůcky Olomouc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblastní odbočka Sjednocené organizace

nevidomých a slabozrakých

Svatoplukova 15, 796 01 Prostějov

 

 

 

Sdružujeme a hájíme zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů, kterým poskytujeme služby, vedoucí k integraci takto postižených osob do společnosti.

 

e-mail prostejov-odbocka@sons.cz

www.sons.cz

tel.: 775 438 110

 

Příjemné prožití letních dnů

Vám ze srdce přejí

Pracovnice odbočky a členové Oblastní rady.

 


 

 

Konzultační hodiny

a půjčovna kompenzačních pomůcek:

Kancelář otevřena

pondělí 9 – 12, 14 – 16:30

a

ve čtvrtek od 9:00 do 12:00.

 


 

 

 

Činnost SONS Prostějov je realizována

za finanční spoluúčasti Magistrátu města Prostějov.

Tisk Semtamníku podporuje firma Rejnet.

 

 

  • Právní poradna

Vzhledem k tomu, že byla první část příspěvku z právního oddělení v Praze zaměřená na problematiku daňového přiznání, která už není pro letošní rok aktuální, tak se tímto nebudeme zabývat.

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 03/2018

Výhody plynoucí z průkazu osoby se zdravotním postižením – 1. část

K pokusu o sepsání benefitů, které souvisejí s průkazem osoby se zdravotním postižením, tedy průkazem TP, ale zejména ZTP a ZTP/P, jsem byl inspirován podnětem dvou čtenářů, kteří mě shodně upozornili na článek na webové stránce Sociálních novin, jež se o takovýto seznam pokouší. Ano, odkazovaný seznam je určitě zajímavý, ostatně proč zde odkaz na něj neuvést, tedy:

http://socialninoviny.cz/rubriky/informace/pozor-velky-seznam-vyhod-drzitele-prukazu-ztp-p/

Ač odkazovaný seznam považuji za velice užitečný, přece se mi jeví za potřebné poněkud objasnit některé rozdíly mezi jednotlivými položkami uvedeného seznamu a také se pokusit o co nejúplnější a aktuální výčet benefitů.

Některé z benefitů jsou upraveny právními předpisy, tudíž je jejich poskytnutí jednoznačně vymahatelné – pozor i zde platí určité výjimky, protože i zákon obsahuje slevy, jejichž poskytnutí je tak říkajíc fakultativní, tedy závisí na rozhodnutí konkrétního subjektu (z našeho hlediska případného poskytovatele), zda a kterou slevu (a svým způsobem tak částečně i komu) slevu poskytne.

Dále pak existují slevy, které žádný právní předpis nenařizuje, jsou poskytovány jen z vlastní dobré vůle či např. z marketingových důvodů určitého subjektu – i těmi se pokusíme později zabývat.

Nejdříve se pusťme do soupisu ze zákonných ustanovení plynoucích benefitů.

Nejvíce pohromadě jich najdeme v zákonu, který samotný průkaz osoby se zdravotním postižením upravuje, tedy ve všem čtenářům naší rubriky dobře známém zákonu o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (z. č. 329/2011 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

Na co vše má držitel průkazu dle tohoto zákona nárok, upravuje ustanovení § 36. Ač jsou tyto výhody chronicky známy, přece jen si dovolím ustanovení citovat:

„(1) Osoba, která je držitelem průkazu TP, má nárok na

  1. a) vyhrazené místo k sedění ve veřejných dopravních prostředcích pro pravidelnou hromadnou dopravu osob, s výjimkou dopravních prostředků, v nichž je místo k sedění vázáno na zakoupení místenky,
  2. b) přednost při osobním projednávání své záležitosti, vyžaduje-li toto jednání delší čekání, zejména stání; za osobní projednávání záležitostí se nepovažuje nákup v obchodech ani obstarávání placených služeb ani ošetření a vyšetření ve zdravotnických zařízeních.

(2) Osoba, která je držitelem průkazu ZTP, má nárok na

  1. a) výhody uvedené v odstavci 1,
  2. b) bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy osob (tramvajemi, trolejbusy, autobusy, metrem),
  3. c) slevu 75 % jízdného ve druhé vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě a slevu 75 % v pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy.

(3) Osoba, která je držitelem průkazu ZTP/P, má nárok na

  1. a) výhody uvedené v odstavcích 1 a 2,
  2. b) bezplatnou dopravu průvodce veřejnými hromadnými dopravními prostředky v pravidelné vnitrostátní osobní hromadné dopravě,
  3. c) bezplatnou dopravu vodicího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomá, pokud ji nedoprovází průvodce.

(4) Osobě, která je držitelem průkazu ZTP nebo průkazu ZTP/P, a průvodci držitele průkazu ZTP/P, může být poskytnuta sleva ze vstupného na divadelní a filmová představení, koncerty a jiné kulturní a sportovní akce.

(5) Další nároky osob, které jsou držiteli průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P, upravují jiné právní předpisy.“

Fakultativnost, tedy nenárokovost slev uvedených v odstavci 4 upravujícím slevy ze vstupného na vyjmenované akce vyjadřuje ono sousloví „může být poskytnuta“. A protože si v této souvislosti vzpomínám na emoce, které v určitých kruzích vyvolal spor o to, zda když pořadatel nějaké akce poskytne slevu jen některým skupinám držitelů průkazu ZTP či ZTP/P s ohledem na druh jejich zdravotního postižení, nejedná-li se o diskriminaci, vyslovím v této souvislosti znovu můj tehdejší i nynější právní názor. I kdybychom prokázali, že se tak organizátor akce diskriminace vůči určité skupině osob dopouští, nejjednodušším způsobem odstranění takového diskriminačního chování by bylo, aby onen organizátor neposkytoval slevy nikomu; a to naším cílem určitě není. Tudíž nezbývá, než se pokusit v takovýchto případech s organizátorem trpělivě vyjednávat.

A nyní se pojďme poohlédnout po odkazu odstavce 5, tedy po dalších právních předpisech.

Zákon o místních poplatcích

  • - Od poplatku ze psů je osvobozen držitel psa, kterým je osoba nevidomá, bezmocná a osoba s těžkým zdravotním postižením, která je držitelem průkazu ZTP/P, osoba provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob.
  • Poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt nepodléhají osoby s těžkým zdravotním postižením, které jsou držiteli průkazu ZTP/P) a jejich průvodci.
  • Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem) do vybraných míst a částí měst neplatí osoby, které jsou držiteli průkazu ZTP/P a jejich průvodci.

Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích

„Od obou poplatků jsou osvobozeny osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osoby s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud jsou osaměle žijící; osvobozeny jsou tyto osoby rovněž v případě, kdy žijí společně v jedné domácnosti.“ V tomto předpise tedy není průkaz explicitně uveden, ale dle našich zkušeností lze právě zákonem uváděnou úplnou nebo praktickou slepotu obou očí průkazem ZTP/P opatřeným příslušným piktogramem bezproblémově doložit.

 

S dalšími položkami seznamu zákonných i právními předpisy nezakotvených benefitů plynoucích z průkazu osoby se zdravotním postižením budeme pokračovat v článku příští měsíc.

 

Luboš Zajíc

 

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 04/2018

 

Seriálová forma témat článků z naší poradny nabývá na síle, dnes Vás totiž čeká:

  • pokus o výčet benefitů spojených s průkazem OZP – druhá část;

Osvobození od správních poplatků

Správní poplatky a osvobození od nich jsou upraveny v zákoně o správních poplatcích (z. č. 634/2004 Sb.). Přílohou zákona je poměrně rozsáhlý sazebník, který obsahuje výčet poplatků i případných osvobození od nich. S průkazem osoby se zdravotním postižením, popř. se zdravotním postižením jako takovým souvisejí následující položky:

  1. Od poplatku 30 Kč za ověření podpisu nebo otisku razítka na listině nebo jejím stejnopisu jsou osvobozeni občané se zvlášť těžkým zdravotním postižením, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P. Zde ještě připomenu poznatek, že toto osvobození není uznáváno, pokud podpis či razítko necháváte ověřit na přepážkách České pošty.
  2. Od poplatku 1 000 Kč za vydání rozhodnutí o povolení změny v užívání stavby pro bydlení z důvodu ztíženého užívání této stavby jsou osvobozeni občané se zvlášť těžkým zdravotním postižením, kterým byly přiznány mimořádné výhody II. nebo III. stupně (držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P), má-li ve stavbě pro bydlení místo trvalého pobytu.
  3. Od poplatku 800 Kč za Zápis do registru silničních vozidel nebo zápis změny vlastníka nebo provozovatele v registru silničních vozidel, jde-li o motorové vozidlo, jsou osvobozeni držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P.
  4. Váhal jsem nad uvedením osvobození od poplatku 50 Kč za vydání řidičského průkazu držitelům průkazu ZTP nebo ZTP/P, a to nikoliv kvůli celkem zanedbatelné výši úspory, jako spíše stran použitelnosti tohoto osvobození našim čtenářstvem.
  5. Od poplatku ve výši 1 000 Kč za schválení technické způsobilosti vozidla po přestavbě nebo schválení technické způsobilosti jednotlivě vyrobeného nebo dovezeného samostatného technického celku anebo za schválení užití vozidla k výcviku v autoškole jsou osvobozeni držitelé průkazu ZTP či ZTP/P.
  6. Od poplatku 1 000 Kč za vydání povolení ke zvláštnímu užívání dálnice, silnice a místní komunikace na dobu platnosti delší než 6 měsíců je osvobozeno povolení ke zřízení parkovacího místa pro občany se zvlášť těžkým zdravotním postižením, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P.
  7. Od poplatku 1 000 Kč za vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost jsou osvobozeny osoby těžce zdravotně postižené;

Tentýž zákon o správních poplatcích naopak stanoví povinnost zaplatit následující poplatky:

  1. poplatek ve výši 30 Kč za vydání průkazu osoby se zdravotním postižením, včetně vydání tohoto průkazu za nový z důvodu změn údajů uvedených na průkaze;
  2. Poplatek 200 Kč za vydání průkazu osoby se zdravotním postižením náhradou za průkaz poškozený, zničený, ztracený nebo odcizený, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak. A zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením opravdu v ustanovení § 36 odst. 6 větě druhé jinak stanoví:
    „Za vydání průkazu osoby se zdravotním postižením náhradou za průkaz poškozený, zničený nebo odcizený se správní poplatek podle zákona o správních poplatcích nevybere, jestliže k poškození, zničení nebo odcizení průkazu došlo v souvislosti s násilným činem, je-li tato skutečnost doložena záznamem Policie České republiky.

 

Zvláštní cena za komunikační služby

Zákon o elektronických komunikacích (z. č. 127/2005 Sb.) nabízí operátorům, kteří se přihlásí a splní určité podmínky, aby poskytovali v rámci tzv. univerzální služby mj. i osobám se zdravotním postižením dílčí služby, z nichž nás bude nyní zajímat poskytování služeb za tzv. zvláštní cenu. Jedná se vlastně o poskytování telekomunikačních služeb za cenu dotovanou státem. V současnosti jediným operátorem, který státní dotaci na snížení ceny může využívat, je společnost O2 Czech Republic a.s. Státní příspěvek činí 200 Kč, je dostupný pro držitele průkazu ZTP/P a držitele průkazu ZTP s praktickou nebo úplnou hluchotou, dále pro příjemce příspěvku na péči ve II. až IV. stupni závislosti a rodiče (popř. jiné osoby) pečující o takovéto děti.

O2 však ještě kromě snížení slevy o státní příspěvek ve výši 200 Kč nabízí další slevu, a to 210 Kč pro držitele pevné linky, resp. 49 Kč pro uživatele mobilních služeb.

Touto informací se dostáváme ke slevám, které nejsou garantovány právními předpisy; o některých z nich a o jejich úskalích napíši v článku na příští měsíc.

 

Špatná situace v odboru lékařské posudkové služby

Resort Ministerstva práce a sociálních věcí zavedl opatření v souvislosti s průtahy při vyřizování invalidních důchodů a příspěvků na péči. Ministrině Miroslava Němcová uvedla, že odbor lékařské posudkové služby se potýká s problémy už spoustu let a tak muselo dojít ke změnám. Vzhledem k tomu, že chybělo více než 60 posudkových lékařů, tak se těmto lékařům zvýšil plat a byla zavedena pracovní skupina s externisty, kteří budou s posudkáři úzce spolupracovat. Externí pracovníci jsou asistenti a smluvní lékaři, u kterých se nevyžaduje atestace z posudkového lékařství a mají v kompetenci chystání podkladů pro posudkové lékaře, kteří z nich mohou vycházet. Pracovní skupinu tvoří ombucmanka, praktičtí lékaři a zástupci zdravotně postižených, která bude také fungovat v součinnosti. Toto opatření může být jen nouzovým řešením.

A kolik žádostí nebylo vyřízeno v zákonné lhůtě? Toto číslo je alarmující a pohybuje se kolemn 9000 a odvolací komise eviduje okolo 4500 nevyřízených případů.

Do budoucna se také uvažuje o propojení kompetencí lékařů posudkové služby a revizních lékařů v pojišťovnách, kteří také posuzují zdravotní dokumentaci. V současné době jsou tyto činnosti nesmyslně oddělené, takže propojení by bylo opodstatněné.

Určitě mi dáte za pravdu, že jste někdy čekali nejen na vyřízení důchodu a příspěvku na péči, ale i v případě žádosti o příspěvek na zvláštní pomůcku nebo při vyřizování nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením.

Zřejmě se mnou budete souhlasit, že přístup posudkových lékařů není zrovna vstřícný. To částečně vysvětluje jejich pracovní vytížení, ale rozhodně je to neomlouvá. Na druhou stranu by to nemělo mít negativní dopad na pacienty. Často se totiž stává, že dochází k zamítnutí opodstatněných žádostí a v případě odvolacích řízení zrovna tak. Dokonce jsem se setkala s případem, kdy se pacientka odvolala a lékařka revizní komise argumentovala tím, že paní má dost titulů a tak nepotřebuje invalidní důchod. Přitom její zdravotní stav jí paradoxně umožňuje pracovat pouze na poloviční úvazek. A těch paradoxů je bez pochyby spousta a tak se musím zmínit o dalším případě, kdy nebyl přiznán důchod paní, která už je několik let vážně nemocná a její zdravotní stav jí pochopitelně neumožňuje žádné pracovní nasazení. Je to opravdu hrozné, když se člověk potýká s velkými zdravotními problémy a ještě se musí pomalu doprošovat, aby dostal invalidní důchod. A do třetice došlo k odejmutí průkazu osoby se zdravotním postižením člověku, který má značně omezenou orientační schopnost, ale nakonec v tomto případě byl průkaz ZTP/P navrácen.

Vypracovala Pavla Bartošková a informace čerpala z časopisu pro zrakově postižené Zora zdroj denik.cz