Kouzlo přírody a starých časů aneb terapeutická bomba v Hostětíně

Publikováno 22.01.2018 12:43 Odbočka Vsetín


Obrázek

Zaměstnanci, členové a uživatelé služeb všech odboček SONS ve Zlínském kraji se zapojili do aktivit, které v dnešní době již nejsou tak obvyklé a při kterých jsme zapomněli na běžný život všedního dne. V rámci zahradní terapie jsme se přes povídání o zimní přírodě dostali k praktickému poznávání jednotlivých druhů plodů stromů, porovnávali pecky ovoce, prošli výrobou ovčí vlny v jednotlivých fázích a zkusili hmatové schopnosti při louskání ručně vyráběných hlavolamů. Naučili jsme se poznávat stopy zvěře v našich lesích a zapojili čichové orgány při rozeznávání voňavých bylinek. Nevšední zážitek prvního dne umocnila dávka muzikoterapie, jakou jsme dosud nezažili. Zvuk 18 šamanských bubnů, do kterých jsme zdařile tloukli kupodivu ve stejném rytmu, se zcela jistě daleko nesl po předhůří Bílých Karpat. Přes divoké rytmy s halekáním na lesy jsme přešli do kouzelných tónů meditační hudby hrou na tibetské mísy a zvonky, které nás přenesly do světa lyrické relaxační polohy. Lektorka nám přiblížila rovněž druhy relaxačních fléten a nikdo ani nedutal…

Druhý den pobytu byl veskrze aktivní a věnovali jsme se ekologické domácnosti a pracovišti, jak by si matka příroda asi představovala. Zajímavá přednáška o odpadech nás přinutila uvědomit si rizika neekologického hospodaření a zároveň pomohla nastavit rodinné hospodářství šetrné k přírodě. S obrovských ohlasem se setkala výroba ekologických čisticích prostředků pro domácnost, praní a mytí nádobí. Večerní kvíz nás příjemně unavil a seznamovací večírek s harmonikou a zpěvy z jednotlivých koutů našeho kraje zněly až do pozdních nočních hodin.

Kdo se bál brouků, zcela jistě po přednášce třetího dne pobytu tento pocit ztratil. Breberky všech velikostí putovaly po našich stolech a většina z nás ani netušila, kolik takových broučků u nás žije a jak jsou užiteční. Poutavou přednášku o starých řemeslech a pomůckách k nim jsme zakončili hádankami, k čemu že tento předmět sloužil. Celý pobyt byl umocněn domácí atmosférou střediska s vynikající biokuchyní a nevšedními kulinářskými zážitky. Zdejší moštárna je vyhlášena i za hranice naší republiky a mošty z červené řepy, aronie, zázvoru, jablka, meruňky, hrušky, višně dokonale doplnily naše chuťové vnímání. 200 let stará sušírna ovoce nám na jazýček dodala sušené hrušky, meruňky, švestky a jablíčka.

Celý pobyt se nesl ve velmi přátelské a pozitivní atmosféře a byl relaxační zónou po náročných prosincových dnech. Spektrum účastníků od mladých po věkově pokročilé vyjádřil přání se do Hostětína vrátit.

Dagmar Filgasová


Obrázky