Košt bezinkového sirupu

Publikováno 27.06.2022 00:25 Odbočka Kyjov


Obrázek

Od nápadu nebylo daleko k činu. Výzva se zveřejnila v Informátoru, měsíčníku pro kyjovské členy a čekalo se na den D. Na tento den  jsme již měli připraveny hodnotící lístky, které odbržel k hodnocení každý z přítomných, dále plastové lahvičky s čísly, kam jsme přinesené vzorky přelily, aby byla dodržena naprostá anonymita. Ke koštu jsme pak do očíslovaných džbánů nalili stejný poměr sirupu a vody, aby hodnocení bylo regulérní. Hodnocení probíhalo číselnou řadou jedna až pět, tak jak ve škole, hodnotila se chuť sirupu, jeho konzistence či vůně. Všechny tyto smysly jsou nevidomému dostupné a při nalévaní vzorků do skleničky, při zapisování bodů, se vždy našla ochotná osoba, která pomohla. Během dalšího týdne jsme provedli rozbor hodnocení, který vzorek získal nejméně bodů - tedy ten vítězný, u kterého vzorku bylo nejvíce jedniček, nejvíce pětek, který byl nejvíce rozdílně hodnocený a naopak, u kterého vzorku došlo ke sjednocení bodů, prostě taková pestrá mozaika.
Naším cílem nebylo určit vítěze, ale spíše každého přimět k výrobě tak jednoduchého a zdraví prospěšného sirupu. Proto těm, kteří sirup nevařili, jsme při vyhodnocení předali malou skleničku nám dodaných vzorků, aby doma vyzkoušeli a příštím rokem se do vaření sirupu dali.
Těm, kteří se do výzvy zapojili jsme předali dárkový balíček s užitečnými věcmi do domácnosti a navíc jsme pro ně vypracovali malý katalog receptů, co všechno lze z květů beze černého uvařit či vyrobit.


Obrázky

Hodnoící archy Hodnoící archy
Připravené vzorky sirupů Připravené vzorky sirupů
Probíhající košt Probíhající košt
Hodnocení Hodnocení
Nevidomým vždy někdo pomohl Nevidomým vždy někdo pomohl
Připravené dárkové balíčky Připravené dárkové balíčky
Katalogy msto diplomu Katalogy msto diplomu