AKTUÁLNÍ SHRNUTÍ INFORMACÍ K 25. 3. 2020

Publikováno 25.03.2020 09:08 Odbočka Jeseník


KDY UVAŽOVAT O VYŠETŘENÍ NA KORONAVIRUS COVID-19?

K telefonické konzultaci možného vyšetření na Covid-19 přistupte, trpíte-li příznaky nemoci – tedy horečkou nad 38 stupňů Celsia, kašlem, dušností, únavou (spíše až zchváceností) a bolestí svalů. Telefonicky se ozvěte vašemu ošetřujícímu lékaři. Ten se pravděpodobně bude doptávat na další informace, zda vám již hygienik testování nařídil, dále zda jste byli v kontaktu s nakaženým Covid-19, zda jste se vrátil ze zahraničí, apod. S lékařem se domluvíte na dalším postupu.

 Zdravotníci průběžně odebírají vzorky a testují po celém Olomouckém kraji. K odběrům jsou přijímáni pouze lidé se žádankou od praktického lékaře (papírovou, naskenovanou či v SMS , nebo odeslanou lékařem na odběrné místo). Vyšetření samoplátců v tuto chvíli není z kapacitních a provozních důvodů možné.

BEZPLATNÁ INFORMAČNÍ TELEFONICKÁ LINKA 1212 poskytuje základní informace o koronaviru a onemocnění Covid-19, které způsobuje.

JAK S ROUŠKAMI?

Při pohybu mimo domov je nutné nosit roušku tak, aby vám překrývala nos a ústa. Pokud roušku nemáte, použijte šátek, šálu, nákrčník.

 

JEDNORÁZOVÉ ROUŠKY, RESPIRÁTORY, RUKAVICE

Jednorázová rouška má „životnost“ 20 minut. Poté je potřeba ji vyměnit. Jednorázové roušky, respirátory i rukavice vždy vyhazujeme do směsného odpadu (rozhodně nepatří do třízeného odpadu!!!). Ideální je vložit použité jednorázové pomůcky do igelitového pytlíku, zavázat a teprve potom vyhodit do odpadkového koše, aby se tak co nejvíce zamezilo šíření viru.

LÁTKOVÉ ROUŠKY

Látkovou roušku vyměníme vždy, když zvlhne (i několikrát denně). Proto je dobré nosit více látkových roušek s sebou. Při nasazování nové roušky je vhodné si umýt ruce, ideálně vydesinfikovat. Při nošení si na roušku nesaháme. Pokud se nám to podaří, je dobré si umýt a vydesinfikovat ruce. Při sundávání roušky je dobré manipulovat s ní pouze prostřednictvím jejího uchycování k obličeji - gumičky či provázků. Použitou roušku vložíme do igelitového pytlíku a zavážeme, uskladníme na bezpečném místě.

ÚDRŽBA – látkovou roušku vypereme v ruce pod tekoucí vodou nebo ideálně v pračce na 90 stupňů, vyvaříme (stačí 5 minut). Na vyvařování roušek je dobré si vyhradit jeden hrnec, který již budeme používat jen na vyvařování roušek. Poté necháme roušku uschnout a přežehlíme. Na látkovou roušku nestříkejte desinfekci, může obsahovat nebezpečné chemikálie. Látkovou roušku neošetřujte v mikrovlnné troubě, může se vznítit!

Pokud potřebujete zajistit látkové roušky, prosím, kontaktujte Petru Trunečkovou na mobilu 736 671 586. Látkové roušky zasílám poštou.

 

OŠETŘENÍ U LÉKAŘE, VYSTAVENÍ RECEPTU

Nadále platí povinnost telefonického kontaktu s lékařem před jeho osobní návštěvou. Vystavení receptu na léky od vašeho ošetřujícího lékaře je možné prostřednictvím telefonu – SMS zprávy zaslané na jakýkoliv typ mobilního telefonu.

ZUBNÍ POHOTOVOST - v jesenické nemocnici od 15 do 7 hodiny na telefonu 584 458 455/339.

 

DŮCHODY - Od 23. 3. roznáší pošta důchody domů. Není potřeba si je vyzvedávat na poště. 

ÚŘADY - Stále platí, že úřady mají omezenou pracovní dobu a před návštěvou je dobré se nejdříve telefonicky domluvit.

 

DALŠÍ PRAKTICKÉ INFORMACE

I přes vyhlášený stav nouze zůstaňte v telefonickém kontaktu se svou rodinou a přáteli. Minimalizujte osobní kontakty. Máte-li dům se zahrádkou, choďte na čerstvý vzduch, prospěje vám. Pokud za zdravotní procházkou musíte do parku, nezapomeňte na roušku překrývající nos a ústa (nebo alespoň šátek či šálu). Nezapomínejte na odstup od ostatních minimálně 2 metry.

 

ROZVOZ OBĚDŮ V JESENÍKU zajišťuje Jídelna Na Kopci (tel. 777 842 248). Další restaurace zajišťují výdej obědů u okýnka restaurace do jednorázových obědových boxů či vlastních nádob. Obědy lze zakoupit v restauraci Anděl na poliklinice, Praděd, v jídelně jesenické nemocnice, v restauraci Tosca a Slovan. Ostatní restaurace nefungují.

 

POMOC S NÁKUPEM POTRAVIN, DROGERIE A VYZVEDNUTÍM RECEPTŮ pro jesenické seniory – na telefonu 728 546 399 nebo 702 296 960. Sběr objednávek je od pondělí do pátku od 9 do 12 hodin.

 

PARKOVÁNÍ V JESENÍKU – po dobu trvání nouzového stavu je zrušen poplatek za parkování na městských parkovištích.

 

PO DOBU NOUZOVÉHO STAVU NENÍ POTŘEBA MĚNIT DOKLADY – výměnu osobních dokladů je možné dočasně odložit na dobu po skončení nouzového stavu. K prokázání totožnosti na území České republiky je možné využívat i občanské průkazy nebo cestovní pasy, u kterých již skončila doba platnosti po 1. 3. 2020. Máte-li alespoň jeden platný doklad (občanský průkaz, cestovní pas nebo řidičský průkaz), prokazujte se jedním z nich. I řídit vozidlo je v době nouzového stavu možné s průkazem, jehož platnost skončila. Dočasně neplatí povinnost odevzdávat propadlé doklady a žádat o nové, a to nejen z důvodu vypršení lhůty platnosti, ale také v řadě jiných případů, např. po svatbě, rozvodu, úmrtí manžela, změně místa trvalého pobytu. O občanský průkaz nemají momentálně žádat ani občané, kteří dovršili 15 let věku.