krajské kolo soutěže ve čtení a psaní Braillova písma

Publikováno 29.04.2022 12:13 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

„Braillení s Braillem“ aneb krajské kolo soutěže

ve čtení a psaní Braillova písma

 

Redakce časopisu pro zrakově postižené Zora ve spolupráci s  krajskými koordinačními radami SONS vyhlásila v roce 2022 pro zrakově postižené soutěže ve čtení a psaní Braillova písma, psaní na tabulce, klávesnici a práci s braillským řádkem.

  1. 4. se u nás v TyfloCentru konalo krajské kolo Soutěže ve čtení a psaní Braillova bodového písma. Pořádala ji krajská odbočka SONS ve spolupráci s TyfloCentrem Jihlava a Tyfloservisem v Jihlavě.

Na začátku mi dovolte malé zamyšlení a historickou exkurzi do Francie v 19. století.

Luis Braille. Kdyby žil v dnešní době, měl by bílou hůl, vysílačku VPN, mobilní telefon se speciálními aplikacemi, počítač s hlasovým výstupem a mnoho dalších pomůcek. Jenže tenhle nevidomý student Královského institutu pro slepou mládež v Paříži žil v 19. století. V té době žádné speciální pomůcky neexistovaly. Nevidomí neměli ani své vlastní písmo, a on se rozhodl to změnit.  Když mu bylo pouhých 15 let, vynalezl systém vyražených (vystouplých) bodů. Inspirací mu byl starý systém kapitána Charlese Barbiera de la Serre, který vynalezl vojenský systém pro vojáky založený na dvanácti bodech. Braille jej zdokonalil, a nakonec použil bodů pouze šest. Trvalo však několik let, než se jeho systém prosadil. V roce 1852 se v Braillově písmu začaly tisknout knihy, jednou z prvních byl slabikář. Ve Francii bylo Braillovo písmo oficiálně uznáno pro čtení a psaní mezi nevidomými dva roky po jeho smrti a v roce 1878 se stalo mezinárodní metodou pro výuku ve slepeckých školách.

V době zvukových pomůcek a super mobilů obliba Braillova písma klesá. Bohužel. Je však součástí kultury nevidomých lidí, jejich speciální dovedností a já osobně jsem jeho velkým příznivcem. Dodnes mě udivuje prostá genialita tohoto důmyslného systému, „braillem“ můžete psát ve všech jazycích, zapisovat matematiku, noty, prostě všechno, co potřebujete. Tajemný svět šesti bodů, kterými lze opsat celý svět…

Braillovo písmo najdete i na předmětech kolem nás. Ve výtazích, na lécích, na různých popiscích např. v ZOO, muzeích…v poslední době jsem ho našla třeba na mém oblíbeném tvarohovém Míšovi. Je to každodenní připomenutí toho, že nevidomí lidé žijí mezi námi…

Ale vraťme se k soutěži. Jak už to bývá, bylo u nás pěkně živo. Od rána se sjížděli hosté i soutěžící z celého Kraje. Z Prahy z redakce ZORY jsme mezi námi uvítali pana Petra Maška, který přivezl též texty k soutěži. Tyto texty pak připravily kolegyně z Tyfloservisu k soutěži.

Byl to příjemně strávený den. Zavzpomínali jsme na staré časy soutěží, a také na ty, kteří mezi námi už nejsou. Společnost nám dělali též vodící pejsci našich soutěžících. Pan Mašek sypal z rukávu veselé historky ze svých cest po republice, hodně jsme se nasmáli a bylo nám fajn.

Mezi další milé hosty patřila pracovnice odbočky SONS v Pelhřimově, paní Jana Hrušková, která přijela se soutěžící dvojicí manželů Karašových.

Obrovské díky však patří především krajské odbočce SONS a její předsedkyni Marušce Fialové, která se myšlenky uspořádat soutěž okamžitě ujala, a požádala nás o spolupráci.

Odbočka a její pracovnice Adéla Bodišová, zajistila bohaté a chutné občerstvení pro soutěžící i hosty, a úžasné ceny od sponzorů, největším z nich byla firma sklárny Bohemia Crystal ze Světlé nad Sázavou.

Poděkování též patří kolegyním z Tyfloservisu, paní Janě Kuczové a Renatě Cekulové, které soutěžící zkoušely a vyhodnocovaly výsledky.

Děkuji svým kolegům z TyfloCentra za organizaci a péči o naše hosty.

V neposlední řadě chci poděkovat především našim milým soutěžícím. Nebylo jednoduché je pro soutěžení získat. O to víc si vážíme všech, kteří šli se svou kůží na trh, a předvedli své úžasné dovednosti. Vám patří to největší ocenění a naše podpora. Nešlo jen o soutěž jako takovou, ale o to se sejít, popovídat si, sdílet společné zážitky. A o to šlo nejvíc!

A kdo že patří mezi šest statečných? Lenka Šulerová, Petra Limberková, Ladislav Limberk, Iva Karašová, Tadeusz Karaš, Josef Hladík. Jste skvělí, děkujeme!

Závěrem chci všechny pozdravit a vyjádřit přání směrem k Braillovi, k jeho odkazu a písmu. Pěstujme tradice, pěstujme a kultivujme to, co tvoří svět nevidomých. Braill tam určitě patří.

 

Děkuji všem za báječné zážitky!

                                                   Napsala: Iveta Bělovová


Obrázky

před soutěží před soutěží