časopis Informátor 9/ 2018

Publikováno 03.09.2018 11:06 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

Vážení členové naší odbočky,

skončily prázdniny a čas dovolených a já věřím, že jste si opravdu horké dny užili se svými blízkými a přáteli. Já jsem si to opravdu užila mezi přáteli, hlavně v kanceláři naší odbočky, kde jsme měli akce, při kterých jsme se pobavili, něco se dozvěděli a hlavně jsme udělali něco pro naše zdraví při letních procházkách, které jsme zakončili návštěvou restaurace nebo cukrárny. Jenom mě mrzí, že tyto akce měly tak malou návštěvnost.

Teď nás čeká nová práce, hlavně se blíží naše oblíbená rekondice na Nové Louce u Albrechtic a já se na Vás budu moc těšit, že si to opět moc užijeme a bude hodně legrace a hlavně bude pěkné počasí. Ale i potom pro Vás budou připraveny další akce, na kterých se doufám budeme i nadále setkávat.

Přeji Vám všem hlavně zdraví. Děkuji

Iveta Najman

předsedkyně OR odbočky Tábor

------------------------------------------------------------------------------------------------

Milí přátelé,

         téma stoleté a staleté tradice v českých zemích dnes přichází už po osmé.  Snažím se Vám témata zpracovávat sama, podle vlastních poznatků, vašich diskusí v kanceláři při společných akcích a nikde je neopisuji. Jsou jen pro nás. Pro dnešek jsem se zaměřila na téma zahrádek a zahrádkářů. Jak to souvisí? Ke každé chaloupce neodmyslitelně patřila zahrádka, i když hodně maličká anebo naopak velká spojená se sadem, zahradami a parky. Pěstování plodin různého typu a charakteru je po lovu nejstarší lidskou činností. Pole a jejich obdělávání patří zemědělcům, ale vlastní zahrádka a Vaše srdce naplní to, co si vypěstujete i podle svých receptur ve svém.

S rozvojem obcí a výstavby bytových domů nezmizela potřeba si něco vypěstovat, a tak obce začaly poskytovat obyčejně v místech nevhodných pro výstavbu pozemky pro zahrádky. Začaly vznikat zahrádkářské osady, kolonie a lidé začali přeměňovat půdu neplodnou na úrodnou. Obrovská dřina začátečníků se vyplatila a tradice zahrádkaření v dnešním slova smyslu byla na světě. Velikost osad, kolonií je různá, od několika či několika desítek parcel až po stovky.  Na parcelách kromě samotných pěstebních ploch (záhonů, skleníků, trávníků, sadových ploch atd.) stávají také zahradní domky, které většinou nesmí sloužit k bydlení, ale mohou být způsobilé k obývání například po dobu víkendů či dovolené. Některé zahrádkářské osady jsou zcela uzavřené, tj. síť cest uvnitř osady je přístupná pouze členům spolku či nájemcům zahrádek, v jiných jsou osadní cesty zčásti nebo zcela pro veřejnost průchozí.

Obzvláště v dobách socialismu byl útěk na zahrádku jedinou cestou k vlastní seberealizaci. Při pěstování si byli všichni rovni – pršelo a svítilo všem stejně bez ohledu na postavení ve společnosti. Kůlny na nářadí a budky se srdíčkem (WC) se přeměnily na chatičky „na přespání“. Ukázalo se, že zahrádkaření je nejlepší relaxace a smysluplná volnočasová aktivita. Právě vitalita a aktivita pravých zahrádkářů nám ukazuje, jak moc zdraví prospěšná je práce kolem zahrádky – jsou to různé sportovní výkony při práci na záhoncích – posilování při rytí, protahování při pletí, posilování stability při zalévání, setí i sklízení. Další disciplinou je údržba trávníku, starost o stromy a ovoce, zpracování vypěstované zeleniny a ovoce. Ke všemu patří zasloužená relaxace při kávě, pivečku nebo vínku po práci. Trénink paměti zahrádkáře vzniká při mnohočetných tématech rozhovorů a diskusí s lidmi stejného zájmu. U zahrádkářů probíhá po mnoho let i vzájemné vzdělávání a poznávání nového přirozenou cestou vzájemné výměny zkušeností a informací.

Chtěla bych poděkovat Pavle a Tomášovi, protože nám otevřeli svoji zahrádku a nechali nám přivonět a ochutnat čerstvě utrženou zeleninu a dopřáli nám posezení na zahrádce při kávě, pivečku a se zpíváním u kytary. Byl to vzácný společný zážitek, ukázali nám totiž tajemství svého srdce.

Přejeme všem krásné Zářijové dny na zahrádkách a v přírodě. Přejeme našim členům krásnou rekondici.

Ivana Töröková

         pracovnice v sociálních službách

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

Program akcí na toto období bude zahrnovat určitě oblíbené Měření, Pedig, Konverzace v angličtině. Bude pokračovat trénink čtení bodového písma. Nechce se někdo přidat?

Literární setkávání se přirozeně stalo Besedami nad knihou a jejím autorem. Vědomostní zápolení dostane novou formu více zaměřenou na trénink paměti a bude se jmenovat, Kdo vzpomíná, nezapomíná.

Úterní odpoledne budeme věnovat učení se písniček v aktivizační službě „Putovaly písničky“. První putování navštíví kraj vinařský. Na jednotlivých akcích se sejdeme, abychom se pokaždé naučili jednu až dvě písničky s rodilými „moravandami“. Mnoho lidí zná melodie, ale kde jsou slova? Budeme trénovat paměť písničkami a učit se slova. Postupně budeme zvládat slova i melodie.  Věřím, že si pak společně zazpíváme při návštěvě vinného sklípku. Nikdo se nemusí bát kvality či nekvality svého zpěvu, protože o to přeci nejde. Jde o zpívání pro radost.

 

 

  1. září Svatováclavský koncert v Plané nad Lužnicí

         Řada z nás se potkává na koncertech a ti druzí nemají možnost. Pojďme společně navštívit koncert v kostele, ve kterém pravidelně hraje Láďa Dohnal.  Bude v něm Svatováclavský koncert, ve kterém vystoupí Chrámový sbor Tábor a Harmonie Planá nad Lužnicí. Pojďme se společně zaposlouchat. Pojedeme společně autobusem číslo 13:

15:56 Klokoty

16:04 Poliklinika

16:06 Autobusové nádraží 

16:14 Sídliště nad Lužnicí  

16:19 Kovosvit

16:28 Planá nad Lužnicí náměstí

Po vystoupení z autobusu společně půjdeme do kostela na koncert.

Zájemci přihlaste se v kanceláři!

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

Kdo si hraje, nezlobí - vždy v úterý dopoledne jsme se věnovali hrám pro nevidomé, kvízům a vzpomínání a naučili jsme se poznávat hlasy více než deseti ptáků. Naučili jsme se rozlišovat Braillské značky na jednohlavých kartách. Zavzpomínali jsme na skládání Origami a každý si zaházel vlastnoručně složenou šipkou. Společná letní dopoledne naplnila jinak horké letní dny.

 

  1. srpna - společnost Sagitta

přijela tentokrát s naprostou novinkou na světovém trhu kompenzačních pomůcek – čtecí zařízení, které se vám vejde na obrubu jedné nožičky brýlí ORCAM. Vyzkoušení bylo možné pro každého individuálně a mnohé zaujalo. Více informací v kanceláři.

Zdravotní procházky ve čtvrtek probíhaly dopoledne. Letošní horké léto ovlivnilo program a klidné projití se ve stínu a chládku spojené s povídáním a společnými zážitky dalo pozitivní naplnění slunného dne. Jsme rádi, za každého z Vás, který dělal něco pro své zdraví.

  1. srpna opékání buřtů u Pavly

Byl horký letní den a s Pavlou a jejími přáteli jsme společně dojeli auty na zahrádku, kde nás čekaly připravené stoly, slunečník, gril. Přijely s námi i Miluška s Magdou, a tak o zábavu bylo postaráno. Společný zpěv s kytarami, opečené buřty a čerstvá zelenina ze zahrádky otiskly krásný dojem z letního dopoledne.

  1. srpna Country s kapelou Bez nervů

Krásný večer s výbornou kapelou v hospodě Na Svépomoci v Táboře. Všichni se bavili a zazpívali si. Kapela v obsazení kytara, doprovodná kytara, bendžo, housle a mandolína dokázala udělat tu pravou atmosféru.

Rozloučení s létem

Tentokrát zdravotní procházka začala v Sezimově Ústí I na zastávce, kterou známe jako „na Koreji“. Došli jsme pěšky přes lávku přes silnici E55 k nádraží, poté okolo „broukoviště“ na Hilton a kolem „staré“ školy a Spektra do cukrárny, kde jsme příjemně poseděli. Procházky v létě byly pokaždé jiné a bylo bezvadné společně poznávat místa, kam běžně nepřijdeme.

 

Nepravidelné - tentokrát  technické okénko:

Praktické rady Emilky Kumherové k Identifikátoru hladinky

Liju, liju, nepřeliju?

V létě jsem si nalévala studené nápoje bez větší pohromy, že přeliju. Můj slábnoucí zrak už nezvládá ani nalévání tmavého nápoje do bílého hrnku a naopak. Popálené prsty při kontrole a časté loužičky okolo hrnku mě začaly pěkně vadit a štvát. Přece musí být nějaký fígl nebo pomůcka, abych to zvládla jinak!

Začala jsem se vyptávat a zjišťovat. Inu, řešení existuje.

A jaké? Jmenuje se to „indikátor hladiny,“ hovorově řečeno hladinka.

Co to je? Malá plastová krabička 3x2 cm, která má dva nebo tři ohnuté drátky, tzv. čidla. Napájí se kulatou třívoltovou baterkou. Ta se pohodlně zasune dovnitř.

Jak funguje? Snadno. Krabičku zavěsím za hrnek nebo sklenici směrem ven a drátky dovnitř. Pak naliju tekutinu. Když se hladina dotkne konce čidla, krabička vydá dlouhý zvuk. A já vím, že mám přestat nalévat. Hladinku sundám z hrnku a ona přestane vydávat signál.

Jak na kávu s mlékem? Hladinka se třemi čidly vydá při nalití vody dlouhé pípání. Pak doliju mléko a zvuk se změní na krátké pípání.

Víte, že... se vyrábí v různých barvách, s různými tóny nebo melodií, se dvěma nebo třemi čidly, i s vibrací pro hůře slyšící, i s magnetem, i s přísavkami do vany.

V kanceláři odbočky jsem vyzkoušela. V Tyflopomůckách Praha zakoupila. Cena až do 350 Kč podle typu.

Raduji se ze šikovné malé pomůcky – hladinky.

Už se těším, jak si budu v chladných dnech vařit čaj a elegantně bez stresu manipulovat s horkou vodou.

Pořiďte si hladinku i Vy bez ohledu, jak málo vidíte!

Hodně zdaru při pokoření techniky a krůčku k samostatnosti.

O zkušenosti se s Vámi podělila

čajomilka Emilka Kumherová

 

Nepravidelné - tentokrát  kulturní okénko:

Lázeňští šviháci                           Autor:  Jiří Sálus

 

V dobách, kdy suchou nohou přešli jste moravské řeky, brzdící vlaky zapalovaly lesy a mostní konstrukce se roztékaly jako máslo, vydal se Vokál klub (celonárodní pěvecký sbor SONS) do našich nejvyšších hor – do Jánských lázní v Krkonoších. A proč vlastně opustili pohodlí a bezpečí svých domovů? Snad aby zapálili ještě jeden plamínek, avšak tentokráte zcela neškodný:

Pod vedením sbormistra Pavla Menharta, za asistence Olinky Valentové a hlasových rozcviček Ivanky Törökové, se každý den dopoledne i odpoledne učili nové skladby a pilovali již ty starší. Celé toto snažení vyvrcholilo v podobě dvou vystoupení. Nejdříve sbor vystoupil v evangelickém kostele Sola Fide, kde kromě sborového repertoáru (Canticorum, Signum, O Pane díky atd.) zazněla i dvě sóla – Aleluja od A. Mozarta (I. Töroková) a Nebeští kavalérové od A. Michny (T. Hnízdil). Dorazivší věřící i nevěřící pomohli rozfoukat onen pověstný plamének lásky ke kultuře a potlesky odměňovali, nejen zmíněné sólisty, ale i celý sbor.

Na další vystoupení, tentokráte přímo na kolonádě, si sbor připravil 2 písně v angličtině, přičemž jednu z nich nastudovali za pouhé 3 dny. Říkáte si hračka? Kdepak, naučit se text jazyka, kterému, né zdaleka všichni rozumí, který si nepřečtete jinak než v braillu, přičemž jednotlivá písmena dohromady znějí jinak v češtině a to celé svázat se stále měnící se melodií a ještě držet harmonii, neb píseň je samozřejmě 4hlasá. No, na to už potřebujete opravdového lázeňského šviháka majícího dobrého mistra. A protože Vokál klub vším tímto disponuje, rozlehlo se kolonádou ve 4-hlase „Evri bády lav sambády...“. A o vítězi ceny o letošního šviháka již nebylo pochyb. Tou druhou skladbou v angličtině jsem měl na mysli „Džada“. Krom toho samozřejmě posluchači vyslechli latinu (O felix anima), češtinu a moravštinu (Jede sedlák, Tancuj, tancuj, vykrúcaj) nebo hebrejštinu (Shalom Alejchem) a další.

Zase byl překonán mýtus o tom, co jde a nejde, když na to nevidíte. Nevěříte? Tak víte co, přijďte si zazpívat s námi i Vy! Třeba 12. října na sborový festival do Soběslavi nebo o den později do kostela do Klokot.

 

Plán akcí odbočky

ZÁŘÍ

po.

 3.

září

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 5.

září

Měření

  9:00

hod.

so.-so

8.-15.

září

Rekondiční pobyt – Albrechtice nad Vltavou

 

 

st.

19.

září

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:30

hod.

pá.

21.

září

Konverzace v Aj

  9:00

hod.

út.

25.

září

Putovaly písničky

13:30

hod.

ne.

30.

září

Svatováclavský koncert v Kostela sv. Václava v Plané nad Lužnicí

 

 

 

ŘÍJEN

po.

 1.

října

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 3.

října

Měření

  9:00

hod.

pá.

 5.

října

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

út.

 9.

října

Beseda nad knihou a jejím autorem

13:00

hod.

st.

10.

října

Dny zdraví

  9:00

hod.

pá.

12.

října

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

so.

13.

října

Dobročinný koncert pro Bílou pastelku v Klokotském kostele

14:30

hod.

út.

16.

října

Putovaly písničky

13:30

hod.

st.

17.

října

Sbírka BÍLÁ PASTELKA

 

 

pá.

19.

října

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

23.

října

Pedig

13:00

hod.

st.

24.

října

Pedig

13:00

hod.

pá.

26.

října

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

31.

října

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:30

hod.

 

Milí členové odbočky,

dovolte mi Vás požádat o spolupráci při celostátní sbírce Bílá pastelka. Ti z Vás, kteří absolvovali sbírku v loňském roce, už ví, co to obnáší. Rozhodně se není čeho bát! Ráda Vám zodpovím všechny dotazy a se sbírkou a průběhem sbírkového dne Vás detailně seznámím. Přidejte se k nám, ať vybereme více peněz než v loňském roce.

S úctou Kristýna Voborská