časopis Informátor 8/2019

Publikováno 02.08.2019 12:15 Odbočka Tábor


Vážené dámy, vážení pánové, drahé členky a drazí členové,

 

naskytla se mi po delší době příležitost Vás opět pozdravit a napsat Vám pár řádků. Měsíc červenec nám přinesl opravdu vysoké teploty, řekla bych až teploty pekelné. Já osobně jsem milovník tepla, ale musím uznat, že přece jen jsou tyto teploty mnohem příjemnější někde u moře. Teploměr v republice přesahovat 36°C, ovšem v České republice už jsme měli i tepleji. V srpnu 2012 v obci Dobřichovice meteorologové naměřili 40,4°C. V porovnání s ostatními zeměmi jsme na tom ale stále dobře. Nejvyšší naměřená teplota byla 11. 8. 1933 v Mexiku a 13. 9. 1922 v Libyi. Jednalo se o neuvěřitelných 57, 8°C. Teploty šly opravdu vysoko, ale víte, kde bylo příjemně? A nemyslím tím stín u Jordánu nebo někde v bazénu, ale naší kancelář. Konečně období, kdy máme okna dokořán a teplota je velice příjemná pro Vás všechny, kteří jste dorazili na naše akce.

 

Červenec nebyl jen ukazatelem vysokých teplot, ale pro mě osobně to byl mezník, kdy jsem připočetla další rok, který jsem mezi Vámi. Věřte tomu nebo ne, ale už jsem si připsala číslo 7. Začala jsem sedmý rok v SONSu. Neuvěřitelné jak ten čas letí. Často se nachází otázka, zda mám této organizaci ještě co dát, zda není čas, posunout se dál, protože někdy je to hodně obtížné najít motivaci. Ale…potom se objeví vždycky někdo, kdo Vám ukáže, že ano, že to za to stojí ráno co ráno vstát a jít za Vámi. A tak doufám, že ta sedmička bude šťastná a choďte i Vy za námi, choďte na akce, přinášejte nové podněty. Ať máme stále, co dělat J Končím s nostalgií a těším se na další společné chvíle a především také na rekondiční pobyt, který se blíží. Přeji Vám krásný srpen, hodně příjemných zážitků, hezkých chvil a snesitelných teplot. J

 

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

 

Dobrý den,

 

zdravím všechny a doufám, že si užíváte prázdnin. Chtěla jsem jenom připomenout těm členům, kteří se s námi chystají letos na rekondici, aby nezapomněli do 15.srpna doplatit částku 1500Kč a nezapomněli odevzdat také potvrzenou přihlášku od lékaře. Toto všechno bude směrodatné pro vedoucí v přípravě tohoto pobytu.

 

Zdravím a těším se na všechny na rekondici, kterou si doufám zase užijeme.

Iveta Najman

předsedkyně odbočky

 

 

 

Novinky ze sociálně právní poradny

 

Příspěvek na péči

Jak již mnozí z Vás ví, od 1. července 2019 se zvýšil příspěvek na péči pro osoby ve III. stupni závislosti a to z dosavadních 8 800 Kč na 12 800 Kč u dospělých (u dětí z 9 900 Kč na 13 900 Kč). Toto zvýšení se týká osob, kterým nejsou poskytovány pobytové sociální služby. Tuto agendu vyřizuje Úřad práce. Stejně tak i průkaz osob se zdravotním postižením (TP,ZTP, ZTP/P), příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku. Vyřídíte zde i parkovací průkaz.

 

Pokud si s něčím nevíte rady, neváhejte se obrátit na táborskou odbočku SONS.

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

Během letních měsíců a období prázdnin pravidelní akce nahrazují „prázdninové akce“. Zaměřili jsme se na zdravotní procházky. Navštívili jsme Kozí Hrádek, Harrachovku, relaxační zónu Komora i novou Hýlačku. Všechny procházky byly provázeny dobrou náladou a pohodovou atmosférou. Ať už jsme si za odměnu dali kávičku někde v restauraci nebo i na zahradě u Zdeničky nebo Evičky, vždy to bylo krásné zakončení výpravy. Další akcí, kterou můžete znát už z loňského roku, a která se osvědčila, je: Kdo si hraje, nezlobí. Jak už název napovídá, jde o hraní společenských her. Během měsíce července jsme se stali karbaníky v kartách a procvičili zároveň Braillovo písmo pro poznávání karet. Mnozí z Vás už nenavštěvujete zahraničí, ale v minulosti jste třeba procestovali země, o kterých si povídáme v rámci akce Cesta kolem světa…prstem po mapě. Společně jsme navštívili už Chorvatsko a Itálii. Další známé země budou následovat. Besedy, kdy se něco dozvíte, něco mi napovíte a doplníte jsou ty nejlepší, co můžou být. A že k dané zemi nemáte co říct? Nevadí, na konci se můžeme pobavit o kterékoli jiné. Jedno úterý jsme skládali origami, druhé poznávali pomocí sluchu známé melodie z filmů a pohádek, doplněné o další údaje či zajímavosti o dané ukázce. Prostě se nenudíme. Děkuji všem, kteří akce navštěvují a zvu ostatní, ať se za námi také přijdou podívat.

 

 

Pět rad, jak se zchladit v horku

Léto jako na houpačce: z parna do období dešťů, bouřek, bund, a zpět k vedru. Vrstvit oblečení je snazší než ve vedru zjistit, že už není moc co odložit a člověku se pomalu vaří i mozek.

Naše babičky měly úsloví: zimě utečeš, před horkem se ale neschováš… Pravda, tehdy ještě neexistovala klimatizace, nicméně i tak to sedí. Jediné, co může v parném létě pomoci, je dodržování několika zásad, které pomohou zchladit tělo, a taky zamezit kolapsu. Co tedy dělat a co ne? Státní zdravotní ústav vydal velmi praktická doporučení, jak si ve vedrech neuvařit tělo. Tady jsou ty nejdůležitější zásady.

1. Zvolněte

Nohy zchlaďte studenou vodou. Když to zrovna nejde v bazénu, poslouží umyvadlo nebo zmražené vlhké ubrousky.

Vysoké teploty nad třicet stupňů, na které u nás nejsme příliš zvyklí, nejsou určeny k lámání rekordů ani sportovních, ani pracovních.  S tím souvisí i nutnost častějších přestávek, kdy se třeba jen tak projdete po pracovišti, nebo si odběhnete do kuchyňky pro čaj. Nemáte-li jinou možnost, než obstarávat pochůzky venku v rámci pracovní doby, využijte krátkých přestávek k odpočinku od horka ve veřejných budovách, které bývají zpravidla klimatizované: běžte se zkrátka zchladit do banky, na úřad, nebo třeba do kostela, kde je přirozeně příjemný chládek. A choďte po-ma-lu… Jednak se budete méně potit, a pak, dáte šanci svému srdci vyšší zátěž zvládnout.

2. Změňte oblékání

Čtěte pečlivě etikety na oblečení a hledejte v šatníku cokoli, co nemá nálepku směsi, ale čisté bavlny. Jistě: není to nejpraktičtější. Bavlna se krčí a už v půli dne zpravidla vypadá, jako by ji někdo vytáhl „krávě z huby“. Jenže je to nejpohodlnější druh oblečení do veder. Dobře odvádí pot, saje, a chladí.

Máte-li možnost být v práci hodně sportovně oblečeni, zkuste sáhnout po funkčních tričkách z Moiry, Craftu a dalších podobných druzích, které si normálně berete s sebou jen na kolo či na hory. I ony mají důmyslně vymyšlený systém, jak dobře odvádět pot a chladit tělo.

Mimochodem: použití vějíře nebo slamáku na hlavu coby módního doplňku je letos hodně populární a je to praktické. Oboje.

3. Nepodceňujte příjem tekutin

Je to skoro trapné připomínat dospělým lidem, jenže problém je, že při vysokých teplotách (mimochodem stejně jako při nízkých, což dobře znají horolezci a polárníci), se po jisté době ztrácí pocit žízně. Nejlepší je čistá voda, slabé čaje a denně jedna minerálka na doplnění potem ztracených minerálů. U těch ovšem střídejte značky a čtěte etiketu, není minerálka jako minerálka.

Platí pravidlo: co hodinu, to čtvrtlitrovou sklenku. Když vycházíte ven z budovy, mějte lahev vždy po ruce a pijte i venku po malých doušcích. Nikdy nevíte, kdy se dostanete k pití, a nutnost zavodnit tělo je prvořadá. 

4. Myslete na nohy

Že v horku otékají nohy i těm, kteří s tím jindy nemají problémy, je známá věc. Dá se tomu zabránit tak, že si v práci při sezení podstrčíte pod nohy bedýnku, pár knih, cokoliv, a opřete nohy o vyvýšené místo. Nebo je klidně hoďte na stůl, máte-li kancelář, kde vás nikdo nevidí. Prospějí jim častější procházky po místnosti, pár dřepů třeba na záchodě.

 

A ještě jeden tip: zchlaďte je studenou. Vložte do mrazáku v práci či doma na hodinu balíček vlhčených kosmetických ubrousků a nohy jimi pak otřete od kolen dolů a zpět. Lázeň! Nebo využijte v práci třeba záchodu pro invalidy, kde je malá pravděpodobnost, že někdo vtrhne, sundejte botu, strčte nohu do umyvadla a pusťte si na ni studenou vodu. Rozproudí to krevní oběh, takže nohy nebudou natékat, a bonusem je, že vás to zchladí.

5. Zapomeňte na vodu z barelu a plastu

O pitném režimu už jsme mluvili, ale jako speciální bod se hodí vypíchnout jednu důležitou věc: zkuste ve vedrech zapomenout na balenou vodu v plastu a z watercoolerů. Nedávný výzkum ukázal, že stačí chvíle a v balené vodě, která například zůstala ležet v autě na sedadle, se ve vyhřátém prostředí (v autě umí na slunci dosáhnout i sedmdesáti stupňů Celsia) rychle přemnoží nezdravé bakterie.

 

A co vy víte, jak vaši balenou vodu skladoval obchodník, než se dostala do klimatizovaného regálu? Vody totiž často stojí na paletách venku za prodejnou, než se dostanou dovnitř. Je zbytečné si způsobit průjem nebo jiné nepříjemnosti kvůli špatné vodě.

Ze stejného důvodu hygienici varují před vodou z watercooleru. Někdy můžete špatnou vodu v barelu poznat sami na první pohled. Podle lékařky Markéty Chlupáčové ze Státního zdravotního ústavu se vytvoří na plastu uvnitř nádoby v místě hladiny vody takzvaný biofilm. Tedy takový trošku slizký kroužek. Jediná rada je: nepít! Potíž je, že mnohdy zkažená voda není vidět na první pohled. Nejdéle se balená voda uchová v chladu a temnu, takže barel s vodou v prosluněné kanceláři znamená velký problém s kvalitou toho, co je uvnitř. Mimochodem: věděli jste, že výrobci barelů vody větších než pět litrů musí na obale uvést podmínky uchování vody a dobu, do kdy je nutné vodu po otevření spotřebovat? Je dobré si to i v práci pohlídat – kdy se nasadí nový barel a jak je tam dlouho. „Nejčastěji by voda měla být spotřebována do tří dnů od nasazení a otevření,“ říká Markéta Chlupáčová.

(zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/petice-rad-jak-se-zchladit-v-horku/)

Termíny plánovaných akcí

SRPEN  2019

po.

12.

srpna

Oblastní rada

 13:30

hod.

út.

 13.

srpna

Kdo si hraje, nezlobí

   9:30

hod.

čt.

 15.

srpna

Vycházka Holečkovy sady, Staré město

   9:30

hod.

st.

 21.

srpna

Cestujeme kolem světa…prstem po mapě

   9:30

hod.

čt.

22.

srpna

Vycházka Čelkovice

   9:30

hod.

út.

27.

srpna

Kdo si hraje, nezlobí

   9:30

hod.

čt.

29.

srpna

Vycházka Tour de Tábor

   9:30

hod.

pá.

30.

srpna

Konverzace v AJ

   9:00

hod.

 so.

-so.

31.

-7.9.

srpen

září

Rekondiční pobyt Albrechtice nad Vltavou

 

 

 

ZÁŘÍ  2019

st.

11.

září

Měření

   9:00

hod.

pá.

13.

září

Konverzace v AJ

   9:00

hod.

út.

17.

září

Pedig

 13:00

hod.

st.

18.

září

Pedig

 13:00

hod.

pá.

20.

září

Konverzace v AJ

   9:00

hod.

 

  1. - 9. 8. Dovolená K. Voborská
  2. - 23. 8. Dovolená I. Töröková

 

Vycházka Holečkovy sady – sraz na Žižkově náměstí v 9:30 hod. (Bus z autobusového nádraží č. 60, odjezd 9:09 hod.) cca celkem 2 km chůze.

Vycházka Čelkovice – sraz na zastávce Čelkovice MŠ v 9: 30 hod. (Bus z autobusového nádraží č. 60, odjezd 9:09 hod.) cca celkem 4 km chůze.

Vycházka Tour de Tábor – sraz v 9:30 na autobusovém nádraží v Táboře. Cca celkem 3 km chůze.

Prosíme o hlášení se i odhlašování se z akcí. Děkujeme!