časopis Informátor 6/2019

Publikováno 04.06.2019 08:50 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

 

Dobrý den,

 

zdravím všechny a naposledy připomínám, aby ti, kteří s námi pojedou  na rekondici, nezapomněli zaplatit do konce června zálohu 1000Kč. Po posledním červnu se zálohy nebudou vybírat a budeme pracovat s počtem přihlášených k datu 30. června 2019.

Doplatek bude třeba zaplatit do 15. srpna. Peníze a potvrzenou přihlášku od lékaře odevzdáte v kanceláři SONS Kristýně Voborské.

 

Mějte se moc pěkně a brzy na shledanou

Vaše Iveta Najman

 předsedkyně odbočky

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Milí přátelé,

 

období, ve kterém jsme střídavě nosili teplé oblečení a další dny chodili jen v lehkém saku, skončilo.  Příslib léta dává nejenom kalendář, protože 21. června tady budeme mít první letní den, ale i skutečnost, že zemi zahřály jarní paprsky sluníčka. Určitě se těšíme všichni! Zahrádkáři si konečně oddechnou z obav před mrazem, ostatní si můžeme udělat radost z posezení s přáteli venku.

 

Mám ráda období, kdy se můžeme vydat ven bez svetrů, kabátů, prostě jen tak. Vážím si každého dne, ve kterém mohu jít ven, slyšet zpěv ptáků, vnímat lidi kolem sebe proměněné pohodou letních dnů s naladěním, které se rovná radosti a spokojenosti ze života. Ve městě se objeví najednou množství venkovních posezení – zahrádek. Určitě zahrádky přinášejí nepříjemnost pro orientaci. Přestože se objevují na místech, kde nevidomý člověk ztratí více času při cestě, mohou přinést i jemu samému něco hezkého. Ve chvíli, kdy se se svými přáteli posadí venku, nadechne se svěžího vzduchu a objedná si například domácí limonádu a popovídá. Najednou si můžeme uvědomit, že překážky mohou mít i ten příjemnější dopad na naše životy. Věci a situace jsou dobré a špatné. Je na každém, jaký si zvolí úhel pohledu. Když si i v případě letních zahrádek ve městě zvolíme ten dobrý, budeme mít spolu s ostatními radost z přátelského města a život se nám rozsvítí.

 

Konec první poloviny roku navždy máme spojený s vysvědčením, jahodami a třešněmi. Důležité je, abychom si stihli připravit prožití klidných letních dnů, našli si čas na rodinu a přátele, se kterými se během letních měsíců potkáme. Možná prožijeme několik dní mimo svůj domov. Užijte si trochu těšení a nechte i prostor hezké náhodě. Budete pak příjemně překvapeni.

Přejeme Vám všem pěkný červen a mnoho spokojených dnů

 

        Ivana Töröková

      pracovnice v sociálních službách

 

 

Novinky ze sociálně právní poradny

 

Sociálně právní poradna SONS ČR v Praze pod vedením pana Mgr. Luboše Zajíce pravidelně zpracovává:

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS. https://www.sons.cz/pravni

 

 

Aktuality uvedené v článku 06/2019  (výběr pro odbočkový časopis)

 

  1. Informace o zrušení příspěvku 150 Kč na obruby brýlí 1x za 3 roky, a další informace. Jsou specifikovány příspěvky zdravotního pojištění např. na tvrzení čoček, tónické tvrzení, vysokoindexové čočky a další. Podrobnosti o úhradových limitech najdete v článku.
  2. Ne každá změna dodavatele energií je pro spotřebitele výhodná

Energetický regulační úřad doporučuje vždy dodržovat toto desatero:

  1. Nenechte se nikým do ničeho nutit. Vaše cesta za levnější elektřinou či plynem by měla začít vlastní aktivitou, nikoliv iniciativou obchodníka. Jestliže se přesto rozhodnete s ním jednat, udělejte si alespoň rámcovou představu o tom, čeho chcete dosáhnout. Pomohou internetové srovnávače, jeden nabízí ERÚ:
  2. http://kalkulator.eru.cz/
  3. Vždy se ptejte, zda se bavíte přímo s dodavatelem, nebo se zprostředkovatelem. Je v tom veliký rozdíl. Pro každého platí jiné právní předpisy, důležité rozdíly jsou zejména ve lhůtách pro odstoupení od uzavřených smluv. Dodavatel vlastní licenci na dodávky energií, zprostředkovatel jen nabízí (přeprodává) nabídky jednoho nebo více dodavatelů. Zprostředkovatel také může chtít exkluzivitu ke správě vašeho odběrného místa – pokud mu ji udělíte, vzdáváte se práva na vlastní volbu dodavatele po předem sjednanou dobu pod hrozbou sankce.
  4. Když někdo zvoní na vaše dveře a tvrdí, že je zaměstnancem ERÚ nebo ČOI, velmi pravděpodobně lže. Úřady energie neprodávají, nekontrolují faktury podomním způsobem apod. Stejné je to se zástupci distributorů, kteří sice kontrolují měřidla, energii ale neprodávají. Říká vám podomní prodejce, že přichází od vašeho současného dodavatele? Ať to dokáže. Nekorektní prodejci se často za velké dodavatele vydávají – osobně i po telefonu.
  5. Je u vás podomní prodej omezený vyhláškou a podomní prodejce zákaz porušil? Obraťte se na městskou policii.
  6. Volá někdo na váš telefon, píše na mail? Ptejte se, odkud má kontakt a zda disponuje vaším souhlasem pro zasílání obchodního sdělení. Jestliže souhlas nemá, hlaste jednání podnikatele na Úřad pro ochranu osobních údajů (http://www.uoou.cz/). Během telefonického hovoru se k ničemu se nezavazujte.
  7. Neberte si dárky, odmítněte služby „za určitých podmínek zdarma". Známým příkladem zneužití „dárků" jsou LED žárovky nebo neplacené poradenství. Stačí vypovědět smlouvu ve lhůtě, kdy vám to energetický zákon umožňuje bez sankce, ale prodejce či zprostředkovatel vám „dárky", zakoupené podle občanského zákoníku, zpoplatní.
  8. Nikdy se nezavazujte, že podepíšete smlouvu, kterou ještě nemáte k dispozici. Do telefonu žádnému prodejci neříkejte „ano", protože smlouvu lze uzavřít i telefonicky. Pokud se přihlašujete do aukce, vybírejte takovou, která umožňuje finální nabídku nepodepsat (samozřejmě bez sankce).
  9. Nikdy nepodepisujte nic (smlouvu, plnou moc, přihlášku atp.), co jste si důkladně nepřečetli a úplně nepochopili. Pokud cokoliv nepochopíte, ptejte se. Teprve až všemu porozumíte, rozhodněte se, zda podepíšete.

 

  1. Nebuďte pasivní! Případné spory s dodavatelem neodkládejte, řešte je hned zpočátku. Jestliže dodavatel nereaguje nebo vy s navrhovaným řešením nesouhlasíte, obraťte se na ERÚ. Jestliže jde o problém se zprostředkovatelem, pomoci může Česká obchodní inspekce (http://www.coi.cz/). Pokud nevíte, s kým jste jednali, obraťte se na jeden z obou úřadů, podnět si předají.
  2. Pamatujte si, že od smlouvy o dodávkách energií, kterou jste uzavřeli mimo provozovnu držitele licence, můžete bez jakýchkoliv sankcí odstoupit do 14 dní od uzavření nebo ji vypovědět nejpozději 15. dne po zahájení dodávek.

V tomto článku je i vysvětleno zneplatnění ustanovení o smluvních pokutách ve smlouvách. Za Sociálně právní poradnu SONS v Praze článek připravili Luboš Zajíc a Václava Baudišová.

 

Neváhejte se na nás obrátit, pokud potřebujete radu!

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

Proběhly všechny pravidelné akce, které byly pro květen naplánovány.  Zájem členů o jejich zdraví při akci Měření – nácvik sebetestování (měření krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu v krvi) nás velice těší. Pravidelné kurzy konverzace v angličtině, trénink čtení bodového písma, pletení z pedigu měly svoje pravidelné návštěvníky a i nové hosty. Závěr května byl věnován dalšímu setkání Putovaly písničky. Pro nové jsou k dispozici texty písniček.

 

Děkujeme všem pomáhajícím s vedením aktivit a členům, kteří si našli čas a přišli.

 

 

  1. května – Vystoupení dětského sboru Sboráček

 

Vystoupení dětského pěveckého sboru Sboráček bylo pro nás již tradičním setkáním, které přinese do našich prostor radost z vystoupení dětí. Moc děkujeme ZŠ Zborovská v Táboře a jejím paním učitelkám za přípravu a všem dětem za moc pěkné zazpívání.

 

 

 

 

Pravé červnové osvěžení

Nejsnadnější jahodové koláčky s tvarohem

 

Doba přípravy 10 minut, doba vaření 15 minut, jednoduché vaření

 

Také se vždycky cítíte skoro provinile, když používáte listové těsto? A pak nechápavě kroutíte hlavou, když rychlovky z něj připravené mizí ze stolu jako první? Jahodové koláčky s tvarohem jsou toho jasným důkazem. Ingredience pro 8 porcí:

 

  • 1 plát listového těsta
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru

 

Postup

Krok 1: Těsto vybalte, rozřízněte na 8 obdélníčků a nožem si naznačte asi centimetrové okraje.

Krok 2: Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry (nebo klasickým cukrem s trochou extraktu) a žloutkem a natřete na plátky těsta. Pokud by se vám zdál tvaroh moc řídký, můžete vmíchat asi lžíci kukuřičného škrobu.

Krok 3: Okraje těsta potřete bílkem a posypejte hnědým cukrem.

Krok 4: Pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Před podáváním nechte 15 až 20 minut vychladnout.

Krok 5: Obložte plátky jahod a servírujte. Pro extra svěží verzi jahody promíchejte s trochou cukru a najemno nasekanou mátou.

 

 

Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory nabízí dvě zajímavé akce. Tou první je Beseda na téma Praktické použití kompenzačních a rehabilitačních pomůcek a pomůcek pro sebeobsluhu a změny v jejich předepisování. Tato beseda se koná v pondělí 17. 6. 2019 od 13:00 hod. v zasedací místnosti Městského úřadu (budova matriky)

Tou druhou je Praktická sebeobrana pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Seminář bude jak teoretický, tak i praktický pod vedením zkušeného lektora. Tato akce se koná v pondělí 24. června od 15:00 – 18:00 hod. v Nemocnici Tábor (budova ředitelství, zasedací místnost v 1. patře)

Pokud by Vás nějaká akce zaujala, je nutné potvrdit účast K. Voborské!!!

 

 

 

Termíny plánovaných akcí

 

ČERVEN  2019

po.

 3.

června

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

5.

června

Měření

 9:00

hod.

pá.

7.

června

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

11.

června

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:30

hod.

čt.

13.

června

Termální lázně Bad Füssing

6:00

hod.

pá.

14.

června

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

18.

června

Pedig

13:00

hod.

st.

19.

června

Pedig

13:00

hod.

čt+pá

20+21

června

Zájezd na Moravu

nekoná se !

pá.

21.

června

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

25.

června

Putovaly písničky

13:30

hod.

 

Na zájezd do Termálních lázní Bad Füssing v Německu se můžete hlásit K. Voborské.

 

Zájezd na Moravu se nekoná! (Uhrazené zálohy 500 Kč vrátíme přihlášeným zájemcům).

Plán akcí na letní měsíce uveřejníme v příštím čísle.

V teplých letních měsících se budeme scházet dopoledne a chodit na zdravotní procházky a výlety. V kanceláři si zahrajeme Qardo a další společenské hry.