časopis Informátor 12/2018

Publikováno 10.12.2018 10:54 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

Zdravím členy naší odbočky a všechny její příznivce,

děkuji všem, kteří se účastnili podzimního oblastního shromáždění a vyslechli si opět nějaké ty novinky ať již od vaší předsedkyně Ivety Najman, hospodářky Jany Čechové, ale především od naší sociální pracovnice Kristýny Voborské.

Doufám, že jste si odnesli nové poznatky. Teď ale na jiné téma. Protože se nám blíží nejkrásnější svátky roku a nastane nám také rok 2019, přeji Vám, ale i vašim rodinám a přátelům krásné prožití vánočních svátků a šťastný krok do nového roku a věřím, že se spolu ve zdraví sejdeme v novém roce a budeme se zase setkávat v naší odbočce na různých akcích, které pro Vás připravujeme. Takže do nového roku hlavně zdraví, které je to nejcennější, co máme.

S pozdravem Vaše předsedkyně Iveta Najman

------------------------------------------------------------------------------------------------

Milí přátelé,

Advent a Vánoce jsou tady. Tradice „celosvětových oslav“ v oblastech a rodinách žijících podle křesťanských hodnot patří do našich životů. Příběh zrození Ježíše Krista a čas očekávání jeho zrození už od třetího století dává vznik tradic oslav narození Spasitele. Tradice vznikaly krajově a potkávaly se s tradicemi pohanských oslav slunovratu. Tradic jsou statisíce po celém světě, na některé rádi vzpomeneme, jiné ani neznáme a další vznikají spontánně nebo i jako obchodní záměr, jako kdysi využili postavičku nizozemské tradice Santa Clause v Americe a všichni ji známe v reklamním podání pod značkou Coca-cola. Nejeden člověk málem podlehne a místo uctívání českého Ježíška obleče ke štědrovečernímu stolu červenou čepičku s bílým lemem...

Když se podíváme k nám do Čech, do Tábora, najdeme různé rodiny, které oslavu Vánoc a Adventu pojímají podle tradice jejich rodů. Některé rodiny zapalují pravidelně svíčky na adventním věnci poctivě 4 poslední neděle před štědrým dnem. Rodiny se scházejí a navštěvují a společně připravují vánoční hostinu – rybí polévku, bramborový salát a rybí řízek. Na vánoční stůl potom vánočku, cukroví, ovoce. A již nyní slyším, ale my to doma děláme jinak. To je právě krásné. Každá rodina má svojí tradici a také tajemství oslavy svých Vánoc. Jedno je společné: scházejí se ke společné večeři, sdílejí se a vzpomínají na svoje blízké a zážitky. Ke štědrovečernímu stolu patří klid, pokora a úcta jednoho k druhému. Společná večeře by měla uklidnit všechny nezdary a problémy uplynulého roku a každý by měl usednout ke stolu s láskou ke svému bližnímu. Vždyť ti, se kterými večeříme, jsou to nejdražší, co máme, naše rodina. Ne každý má takové štěstí, ale může mít kolem sebe přátele, se kterými povečeří nebo alespoň zatelefonují, jeden na druhého vzpomene.

Přejeme Vám všem skutečně klidný čas Adventu a prožití Vánoc plných lásky, spokojenosti a krásných setkání.

Přejeme do nového roku 2019 především pevné zdraví, pevnou vůli, dobré lidi kolem sebe a samé dobré a příjemné události kolem Vás.

Ivana Töröková

         pracovnice v sociálních službách

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

Připravujeme pravidelné prosincové akce Měření, Vánoční posezení členů a odpoledne s dětským pěveckým sborem Sboráček.

Na každé akci jste srdečně vítáni.

 

Přijďte se společně setkat před Vánoci a popovídat o tom, co se za ten rok všechno událo. Přijďte nám popovídat,

O Vašich plánech na další období.

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

  1. listopadu Zpívánky s triem A+ M²

Miluška s Magdou a Alešem přišli, zpívali, hráli a jejich písničky proměnily atmosféru v naší kanceláři v jeden příjemný a pohodový zážitek pro každého, kdo přišel mezi nás.

 

  1. listopadu Beseda nad knihou

Miloň Čepelka jako spisovatel, básník ale i textař. Kdo přišel, dozvěděl se mnoho o tomto herci divadla Járy Cimrmana.

 

  1. listopadu Den otevřených dveří

Den otevřených dveří naskytl příležitost prohlédnout si kompenzační pomůcky pro osoby se zrakovým postižením, zeptat se na otázky ohledně pomůcek a možných příspěvků od Úřadu práce. Na jaře se můžete těšit na další takový den.

 

  1. listopadu Členské shromáždění Oblastní odbočky Tábor

Podzimní členské shromáždění se konalo tradičně v budově Úřadu práce v Táboře. Zhodnotili jsme uplynulý půl rok, co se povedlo, co se nepovedlo, na čem bychom měli zapracovat. Jako host dorazil i pan Oldřich Kopecký z Lions Clubu, který nás pozval na tradiční koncert, který „Lioni“ každoročně pořádají a kde nám předávají finanční dar. Děkujeme všem, kteří dorazili a jsou poctiví při placení členských příspěvků.

 

  1. listopadu Putovaly písničky

Zpívali jsme písničky, které již umíme a přidali jsme další tři. Zpívat písničky o vínu a k vínu je kus československé historie, vlastně českomoravské historie. Opakujeme slova, učíme se melodie. Nikdo není zkoušen a každý se může zapojit.

 

  1. listopadu Kdo vzpomíná, nezapomíná

Podívejte se na jméno v kalendáři a zkuste si vzpomenout na všechna příjmení významných lidí nebo postav současnosti, historie, sportu, literatury, filmu. Určitě se pěkně zapotíte a určitě si nevybavíte tolik informací, jako když to děláte ve skupině.

 

  1. listopadu Výroba adventních věnců

Pod vedením paní Trantinové, což je babička naší pracovnice Kristýny, vznikaly malé zázraky v podobě adventních věnců, svícínků a košíčků. Umělecká hodnota vyhotovených výrobků si nezadá s profesionály. Je lepší!

 

Nepravidelné - tentokrát  okénko o odvaze k samostatnosti:

O zkušenosti s S rozlišováním mincí i bankovek se s Vámi podělila Emilka Kumherová

Jak na rozlišení bankovek a mincí

Kde jsou moje penízky! Už Harpagon v Moliérově hře „Lakomec“ hledal své penízky. I já občas hledám, zvlášť když na ně skoro nevidím. Přece musím mít přehled! Zjistila jsem, že... 

Kovové mince mají rozličné okraje. Prstem sjedu po hraně mince a zjistím její hodnotu. 1 Kč a 10 Kč mají vroubkované okraje. 2 Kč a 20 Kč mají hranaté okraje. 5 Kč a 50 Kč mají hladké okraje. Nižší hodnoty jsou menší a mají stříbrnou barvu. Vyšší hodnoty mají větší průměr a jsou červené a žluté. Mincovka – kytička je plastová kulatá krabička, do které se dají zasunout a vysunout – roztřídit kovové mince.

Na rozlišení papírových slouží tzv. „šablonka“. Je to červená plastová kartička 5x7cm. V dolní části má výřez s jazýčkem. Za něj zasuneme bankovku až po okraj. A na horním okraji přeložíme na přední stranu. Po pravé přední hraně jsou hmatné zářezy. Kam dosáhne druhý okraj bankovky, tak podle toho má svou hodnotu. První nejvyšší zářez byl pro papírovou padesátikorunu. Směrem dolů to je 100, 200, 500, 1000, 2000 a 5000 Kč. Nejnižší zářez je pro nejvyšší hodnotu. Na eurobankovky slouží podobná kartička se sedmi zářezy, ale má menší jazýček. A je na ní symbol EU. Má modrou barvu.

Také můžeme hodnoty zjistit podle velikosti, ale to jen v případě, že máme všechny. 100, 200 a 500 jsou stejně vysoké, a šířka je vždy o 5 milimetrů delší. Vyšší hodnoty jsou o 5 milimetrů vyšší. Pomoci v orientaci může i zabarvení bankovek. V pravém horním rohu jsou slabě vypouklé hodnoty, ale to pouze u nových. Při používání hmatnost se ztrácí.

Na šablonce pod horním okrajem je výřez ve tvaru obdélníčku a ten slouží k podpisu. Vidící osoba vám položí šablonu na správné místo, kde se máte podepsat a do obdélníčku dáte svůj podpis. Odpadá pracné hledání správného umístění na linku. Neméně praktická je peněženka, která má na bankovky tři přihrádky. A na mince je šest přihrádek pro každou hodnotu.

Šablonku, peněženku a mincovku si můžete prohlédnout na odbočce a poté zakoupit v prodejně Tyflopomůcek v Praze. Kam s financemi si musí každý zvážit sám. Ale mít přehled nad svými penízky je nejdůležitější.

 

Hodně štěstí při počítání a krůčku k samostatnosti

přeje Emilka Kumherová

 

 

PROSINEC

po.

 3.

prosince

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 5

prosince

Měření

 9:00

hod.

pá.

 7.

prosince

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

st.

12.

prosince

Vánoční posezení členů

13:00

hod.

čt.

13.

prosince

Vystoupení dětského pěveckého sboru Sboráček

 

14:00

 

hod.

pá.

14.

prosince

Konverzace v AJ vánoční

 9:00

hod.

út.

18.

prosince

Vánoční výstava (upřesníme)

9:30

hod.

LEDEN 2019

st.

2.

ledna

Měření

9:00

hod.

po.

 7.

ledna

Oblastní rada

13:30

hod.

pá.

11.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

DOVOLENÁ

  1. Voborská: 5. – 7. 12. 2018, 21. -31. 12. 2018
  2. Töröková: 3. 12. 2018, 18. 12. 2018, 21. – 31. 12. 2018

Budeme se na Vás těšit od středy 2. 1. 2019

 

Vážené dámy, vážení pánové, naši drazí členové,

 

dovolte mi se po nějaké době opět přihlásit a napsat pár řádků do našeho časopisu, které jsou určené právě Vám. Pomalu přicházejí již zmíněné vánoční svátky a s nimi vše, co bylo již napsáno. Člověk s koncem roku vždy rekapituluje a přemýšlí, jaký ten rok byl. I já bych chtěla zhodnotit tento rok na odbočce. Ač nejsem příznivcem statistik a matematiky, jeden statistický údaj se mi moc líbí. Na naší odbočce jsme za tento rok uskutečnili přes 155 akcí právě pro Vás. Je to zhruba o 40 akcí více než v loňském roce. Akce doprovázené především smíchem, dobrou náladou a pohodou. Chci Vám za to moc poděkovat, protože i když občas člověka napadají myšlenky, že už této organizaci nemá co nabídnout, že je možná čas jít dál, přijde hrstka z Vás a ukáže mi, že to stále smysl má. Dále děkuji své kolegyni, členům Oblastní rady i Revizní komise za jejich celoroční práci. Opravdu si Vážím toho, co děláte a jak to děláte.

 

Přeji Vám všem i Vašim blízkým krásné vánoční svátky. Do nového roku především zdravíčko a chuť stále k nám do spolku chodit, protože jak opakuji každé Oblastní shromáždění, bez Vás to opravdu nejde. J  Těším se na Vás na našem tradičním vánočním posezení, kde si určitě dáme společně svařák a necháme se tak trochu tou vánoční atmosférou „převálcovat“.

S úctou Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor