časopis Informátor 11/2018

Publikováno 10.12.2018 10:52 Odbočka Tábor


 

SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

Dobrý den všem členům odbočky,

listopad je měsíc, kdy se pravidelně scházíme na členském shromáždění, naší Oblastní odbočky Tábor. Tímto Vás všechny zvu na toto shromáždění, které se uskuteční ve čtvrtek 15. listopadu od 14:00 hod. do zasedací místnosti Městského úřadu v „Tabačce“. Těším se na Vás všechny, tak za námi přijďte.

Děkuji a zdravím

Iveta Najman

předsedkyně OR odbočky Tábor

------------------------------------------------------------------------------------------------

Milí přátelé,

konec října přinesl do dnešního čísla Informátoru téma tradice osmičkových oslav. „Osmičkové“ roky patří v českých dějinách k těm přelomovým. Už v roce 1278 svedl Přemysl Otakar II. bitvu na Moravském poli, při které zemřel a od tehdy se prakticky až na malé výjimky české panovnické rody nedaly dohromady. V roce 1348 byla založena dodnes velmi významná Karlova univerzita, roku 1648 skončila uzavřením Vestfálského míru Třicetiletá válka, s rokem 1848 se pojí revoluční události nebo slavné psaní Františka Palackého do Frankfurtu. Byla v něm rozpracována myšlenka, že český národ může být svobodný jenom ve svobodném nadnárodním federativním politickém režimu, který ambice velkých národů zbrzdí a s menšími národy bude jednat po právu. Tento dopis vlastně odstartoval kulturně i politicky zaměřené aktivity Čechů k definici jejich uvědomění, které postupně vyústilo 28. října 1918 ke vzniku samostatné Československé republiky.

Pokud se zaměříme výhradně na „krátké“ 20. století, připomeneme si smutných osmdesát let od potupné Mnichovské zrady, kdy malý národ uprostřed Evropy, mladé Československo, obětovaly silnější mocnosti pro svoje vlastní chyby ve vojenské strategii obrany svých zemí. Následkem toho jsme si připomněli sedmdesát let od komunistického převratu v únoru 1948. Doslova krutá byla vzpomínka mnohých z nás na padesát let od Pražského jara a okupace v srpnu 1968. Můžeme si vzpomenout vodními děly rozháněné oslavy sedmdesátiletí vzniku Československa v roce 1988, dodnes si mnozí vybavují davy nejenom mokrých lidí na Václavském náměstí a v jeho okolí. Letošní přípravy oslav a průběh oslav 100 let vzniku Československa, dnes prakticky jeho nástupce České republiky, je obrovským symbolem a radostí vlasti, že přes všechny „kotrmelce“ je a existuje. Važme si odkazu našich předků, kteří za naši krásnou vlast položili své životy. Važme si všech, kteří naší zemi chrání, obnovují, spravují a udržují.

Listopad přináší ještě jedno výročí, a tím je již dvacáté deváté výročí sametové revoluce 17. listopadu 1989. Pokud si uvědomuji velkou sérii osmičkových událostí v historii naší země, jsem ráda, že do našich významných historických dat konečně vstoupila devítka a věřím, že navzdory roku 1939 přinesla našim zemím tu vytouženou svobodu a státní samostatnost a svébytnost, o kterou se snaží celé generace po mnoho staletí. Važme si jí, je to vzácný dar!!!

I díky všemu uplynulému se můžeme svobodně scházet při našich členských shromážděních – jako i tento listopad od 14:00 hodin ve 3. patře v Tabačce. Těšíme se na každého z Vás.

Ivana Töröková

         pracovnice v sociálních službách

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

  1. listopadu Zpívánky s triem A+ M 2 od 15:00 hod.

Miluška s Magdou a Alešem za námi přijdou se svými písničkami už ve čtvrtek prvního listopadu. Naposledy jsme je zažili v létě, kdy nám zahráli k opékání buřtů u Pavly a Tomáše na zahrádce. Jejich písničky vždycky potěší a udělají radost. Pro ty, kdo neznají toto trio – jedná se o country písničky v provedení třech kytar, výborných zpěvaček a zpěváka. Jsou žádáni ve více městech, nejenom v Táboře, a proto jsme rádi, že přijdou i k nám.  Kapela nehraje jen k poslechu, ale je ráda za společné zpívání, protože to ke country patří. Tak přijďte a potěšte svá srdíčka.

  1. listopadu Beseda nad knihou 13:30 hod.

Další setkání nad knihou může přinést typ pro vánoční dárek Vašim blízkým. Beseda není suchým přednášením, ale skutečnou besedou a výměnou informací a dostupné literatuře jak tištěné, tak ve zvukovém formátu na CD.

  1. listopadu Den otevřených dveří od 9:00 do 16:00 hod.

Zveme Vás na Den otevřených dveří, kdy si budete moci prohlédnout a vyzkoušet kompenzační pomůcky pro osoby se zrakovým postižením. Budeme Vám k dispozici pro zodpovězení Vašich dotazů a připomínek.

  1. listopadu Putovaly písničky 13:30 hod.

Už máme zvládnuto osm písniček, těch známějších a všechny pochází z Moravy a hodí se například k návštěvě sklípku. Přidali jsme navíc besedu o tradicích, protože s námi bude i osoba zasvěcená – bývalá členka souboru Hradišťan -  paní Iva Kubecová a její vyprávění stojí za to. Nové písničky přibudou.

  1. listopadu Kdo vzpomíná, nezapomíná 13:30 hod.

Další provětrání výbavnosti slov, pohotového reagování, ale i základních počtů při hře vrchcáby nebo soustředění při dalších úkolech.

  1. listopadu Výroba adventních věnců 13:00 hod.

Přijďte si udělat věnec nebo svícínek nebo naplnit vázičku chvojím do vybavení Vaší adventní domácnosti. Pod vedením Kristýnky a paní Trantinové to bude pro každého radost.

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

  1. října - Beseda nad knihou

Poslední závoj ne, Salome od Anny Markowitz nás zavedl do příběhů, které nám přinesou v životě zamyšlení i nad našimi postřehy a hodnoceními, co je v životě důležité a co v daném okamžiku jako důležité vnímáme. Knižní zpracování tématu nás potěšilo.

  1. října – Dny zdraví města Tábor

Dny zdraví byly doprovázeny počasím slunečným, ale větrným. Pořádný poryv větru odnesl i náš stánek. Přesto jsme mohli oslovit a informovovat řadu táborských občanů o naší organizaci.

  1. října odpoledne 14:30 kostel Klokoty – Benefiční koncert

Koncert proběhl podle plánu a podle reakcí publika, zpívajících a podle hodnocení pořadatelů velmi dobře. Krásné a umělecky velmi kvalitní vystoupení Nokturna vystřídalo připravené a dobře nastudované a provedené vystoupení Vokál Klubu SONS ČR. 

  1. října Celostátní sbírka bílá pastelka

Vybírali jsme v Táboře, Sezimově Ústí, Plané nad Lužnicí, Soběslavi a Veselí nad Lužnicí. Celkově byl projekt velmi náročný pro každou dvojici, která vybírala příspěvky na činnost a práci organizací, které pomáhají nevidomým. Poděkování patří studentům Střední zemědělské školy v Táboře, ZŠ T. G. Masaryka Písek a našim členům, kteří neváhali a se svými doprovody podpořili činnost naší organizace při prodeji pastelek a účastí na sbírce.  Možná si to mnozí neuvědomujete, ale právě díky práci těchto lidí, dnes čtete tento časopis Informátor, můžete zavolat do kanceláře, kde najdete radu i informace, můžete požádat o naučení práce s kompenzační pomůckou a mnohé další a další služby, které pomáhají mnohým z Vás.

  1. října Zájezd do termálních lázní Bad Füssing v Německu

Krásný den, vyhřátí a rozhýbání kloubů v teplé termální vodě udělalo nejednomu z nás dobře a potěšilo srdce i na závěr nejeden žaludek zaplesal při výborné večeři ve Vimperku na zpáteční cestě.

 

Nepravidelné - tentokrát  okénko o odvaze k samostatnosti:

O zkušenosti s manipulací s léky se s Vámi podělila zdravá nemocná Emilka Kumherová

Léky, prášky, tobolky?

Nejednou jsem zažila, že při bolesti či nachlazení sáhnu po lécích. A s přibývajícím věkem užívání prášků se stává každodenní nutností. Když začnu přemýšlet, zda jsem si léky vzala, ach ta paměť. Jistě to znáte také. Dnes už vím, že... Existuje plastová krabička - lékovka, kam si mohu prášky roztřídit na celý týden. Je několik typů. Jak to funguje?

Podlouhlá krabička je rozdělená na 7 dílů, které jsou hmatem označené číslicí od 1 do 7, ale i v braillově písmu. Po otevření víčka je rozdělení na tři dílky 3x denně. V pondělí ráno otevřu jedničku a zakryju dvěma prsty dílky a otočím vzhůru dnem. Z třetího dílku vysypu připravené prášky na dlaň a spolknu. V poledne postupuju stejně. A večer už dílky nemusím zakrývat, protože už jsou prázdné.

Jiný typ je větší. Plastová krabička je ve třech řadách se sedmi okénky. Navrchu jsou barevně odlišná dvířka, která se vyšupují do strany. Po vysunutí příslušného krytu se obrátí krabička dnem vzhůru a vysypou se tabletky na dlaň. Nebo vyjmou prsty. Podobná je se čtyřmi přihrádkami na jeden den.

A rázem je po starosti, jestli jsem si brala či nebrala léky. Navíc při třídění dopředu zjistím, že mi některé prášky dochází a tak s předstihem si můžu nechat předepsat náhradní. Odpadá další potíž, kam s jednou půlkou z platíčka. Jednoduše do lékovky.

Chytrý a užitečný je půlič tablet. Obdélníková plastová krabička se rozevře. Do pravé poloviny se vloží prášek a levá polovina se zpět zavře. Uvnitř je umístěn kovový plíšek, který tobolku přepůlí.

V odbočce jsem si různé lékovky a půlič prohlédla. V lékárně zakoupila a jednou za týden vše roztřídím. Až bude Den otevřených dveří 13. listopadu, určitě se dojdu podívat, co nového za pomůcky, které pomáhají, zase objevím.

Pořiďte si lékovku a půlič i Vy bez ohledu, jak málo vidíte!

Hodně zdaru při překonávání potíží a krůčku k samostatnosti.

Dny zdraví bez léků.

 

Nepravidelné - tentokrát  právnické okénko o významu trvalého pobytu v občanském průkaze:

Trvalý pobyt a doručovací adresa

Chcete vykonávat volební právo, žádat o sociální dávky, přijímat písemnosti od státních orgánů? I k tomu slouží trvalý pobyt, upravený zákonem č.133/2000 Sb. o evidenci obyvatel.

Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu na našem území, a to v objektu, který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci a je označen číslem popisným nebo evidenčním, popř. orientačním. Mít trvalý pobyt však není povinnost.

Občan hlásí místo svého trvalého pobytu na tzv. ohlašovně, což je oddělení evidence obyvatel obecního/obvodního úřadu či úřadu městské části (v Praze a dalších velkých městech) v místě nového trvalého pobytu. Tam předloží vyplněný "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu", doklad totožnosti a doklad opravňující k přihlášení v konkrétní nemovitosti – výpis z katastru nemovitostí nebo nájemní smlouvu. Přihlášení občana k trvalému pobytu má pouze evidenční charakter a nevyplývají z něj tedy žádná práva k vlastníkovi nemovitosti. Ten je ohlašovnou jen informován.

Běžně se stává, že občan fakticky pobývá na jiné adrese, než na které má trvalý pobyt. Zákon již dlouho nezná pojem „přechodný pobyt“, nicméně na písemnou žádost občana lze v evidenci obyvatel vést vedle údaje o trvalém pobytu též údaj o adrese, na kterou mají být občanovi automaticky doručovány písemnosti státních orgánů. Naproti tomu například banka, dodavatel energií, telefonní operátor nejsou orgány veřejné moci a je nutné jim vždy každému zvlášť oznámit, že máte jinou „kontaktní“, „doručovací“, „korespondenční“ adresu, „adresu pro doručování“ atd.

Pro skutečné i fiktivní bezdomovce může být místem trvalého pobytu i sídlo ohlašovny. Často je to na návrh nového vlastníka nemovitosti nebo na základě rozhodnutí soudu o vyklizení nemovitosti, ve které jsou trvale hlášeny cizí osoby. Osobám, které se přestaly v místě trvalého pobytu zdržovat a nemají zde již užívací práva, je tento trvalý pobyt zrušen a je jim přidělena „úřední“ adresa na ohlašovně v místě jejich dřívějšího trvalého pobytu. Ohlašovna je povinna zajistit vhodné místo k uložení oznámení o uložení zásilky a nahrazuje tak poštovní schránku adresáta.

Luboš Zajíc                                                                                                             

a Václava Baudišová

(zdroj: https://www.sons.cz/11-2018-Informace-a-odpovedi-na-dotazy-ze-Socialne-pravni-poradny-SONS-v-Praze-P4006419.html)

 

PLÁN AKCÍ ODBOČKY

LISTOPAD

čt.

1.

listopadu

Zpívání s triem A+M²

15:00

hod.

pá.

2.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

5.

listopadu

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

6.

listopadu

Beseda nad knihou a jejím autorem

13:00

hod.

ČT.

8.

listopadu

Měření (MIMOŘÁDNĚ ČTVRTEK)

9:00

hod.

pá.

9.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

13.

listopadu

Den otevřených dveří

9:00

hod.

čt.

15.

listopadu

Oblastní shromáždění odbočky Tábor v Tabačce

14:00

hod.

út.

20.

listopadu

Pedig

13:00

hod.

st.

21.

listopadu

Pedig

13:00

hod.

út.

27.

listopadu

Putovaly písničky

13:30

hod.

st.

28.

listopadu

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:30

hod.

čt.

29.

listopadu

Výroba adventních věnců

13:00

hod.

pá.

30.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

PROSINEC

po.

 3.

prosince

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 5

prosince

Měření

 9:00

hod.

pá.

 7.

prosince

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

st.

12.

prosince

Vánoční posezení členů

13:00

hod.

čt.

13.

prosince

Vánoční vystoupení dětského pěveckého sboru Sboráček

 

14:00

 

hod.

pá.

14.

prosince

Konverzace v AJ vánoční

 9:00

hod.

út.

18.

prosince

Vánoční výstava (upřesníme)

9:30

hod.