Za omamnou krásou kamélií a vůní čokolády.

Publikováno 24.04.2019 09:33 Odbočka Uherské Hradiště


Dne 28.3. 2019 nás čekal celodenní výlet do Kroměříže za omamnou krásou kamélií a vůní čokolády. První zastávkou byla Květná zahrada. Tentokráte jsme se procházeli Velkým a Palmovým skléníkem, kde probíhala výstava Kamelie mezi živly. Komentované prohlídky naší 21 členné výpravy se ujal Mgr. Hudec.  Kamélie je královnou mezi květinami pocházející z Číny. Zahradníci proto tématicky nainstalovali expozicici ve spojitosti s čínskou medicínou, filozofií a pětici elementů. Elementy jsou spjaty nejen s koloběhem přírody a lidského života ale mají také významný vliv na naše zdraví, na činnost vnitřních orgánů. Oheň ovlivňuje srdce, Voda plíce, Dřevo játra, Kov plíce a Země ovlivňuje slezinu. Vzájemně se ovlivňují a měli by být v harmonii. Kamélie do toho všeho byly zakomponovány. Při samotném vstupu do Palmového skleníku nás očarovala zurčící voda z jezírka i vůně citrusů, které nás ohromily svou nečekanou velikostí. Nebylo to žádné malé citrónky. Raritou byl rovněž pěkně urotlý rozmarýn. Chuťové pohárky si zde přišly také na své. Poškádlila je nám ochutnávka lístku Lipie sladké, které se také říká “aztécký cukr.“ Jedná se o přírodní sladidlo původem z Mexika. Voní po mátě a je několikrát sladší než stévie, při tom nemá žádné kalorie. Má rovněž blahodárné účinky na kašel a nachlazení. Rostlina vytváří i krásný, mohutný převis a je tak vhodná k dekoraci.

 

Ve Velkém skleníku jsme přičichli k již poslednímu vonícímu květu kamélie. Element oheň - tedy určitou dynamiku, nadšení tady znázorňovali roztomilí a neustále skřehotající červeno-žluto-zelení papoušci rodu Agapornis. Element vody zase zastupovalo černé jezírko s kapry koa. Připadali jsme téměř jako v tropickém deštném lese. Všude okolo nás bylo tolik oku lahodících cizokrajných květin. Kromě kamelií byly v hojné míře zastoupeny nejrůznější pestrobarevné orchidee, amarylis, palmy ajj. Zjistili jsme jak vlastně voní i jak drobný květ má pravý jasmín. Prošli jsme pod branou ozdobenou nejrůzněji zakroucenými tykvemi. Během našeho pohybu po skleníku jsme mohli vnímat také různé povrchy země. Chvilku jsme šli po oblázcích, kůře, dřevě i po písku. Na závěr prohlídky jsme udeřili na zvučný gong pro splnění přání, která se nám třeba i vyplní. Výstava kamélií byla velmi pěkná a harmonická. Skleníky vytváří takovou oázu klidu a odpočinku od shonu všedních dní.

 

Po chutném obědě v Arcibiskupském gymnáziu následovalo sladké mámení v první Kroměřížské čokoládovně YESTERKA. Čokoládovna se nachází v centru města. Je sice malinká ale útulná. Paní majitelka byla velmi příjemná a snažila se naši skupince vše pěkně slovně popisovat. Na úvod nás krátce seznámila s historií čokolády, jejím zpracováním a skladováním. Zjistili jsme jakou nezastupitelnou úlohu má tempírka při zahřívání a chlazení čokolády. Pralinka musí dobře chutnat ale také, co nejdokonaleji vypadat. K  jejich výrobě se proto používají tvarově různorodé formy. Na ukázku nám byla poslána zajímavá magnetická forma, která je určena na výrobu pralinek a rychlého přenosu dekoru na ní. S formou i s fóliemi na obtisk dekorativních vzorů jsme se mohli hapticky seznámit. Při povídání probíhala ochutnávka bílé, mléčné a hořké čokolády v podobě peciček tak i kousků kakaového bobu. Celý bob jsme si pro naší představu mohli vzít do ruky.  Náš „bobek“ by jsme mohli připodobnit k velikosti fazolky a byl sklizen na kakaových plantážích v Ghaně. Jak to s tím bobem vlastně je, jsme se také následně dozvěděli. Kakaovník právý roste na plantážích 5 let než vydá svůj poklad. Boby se od rostliny ručně odsekávají mačetou a sbírají. Zelonožlutý plod měřící přibližně 30 cm je takový baňatý lusk, ve kterém je až 50 bobů bílé barvy. Jsou seskupeny v podelných řadách. Po vyloupání zůstává na bobech i vrstva dužiny, která má vysoký podíl cukru a nastává 5-8 denní proces fermentace pod banánovými listy. Po zkvašení mění svoji barvu a trpká chuť se mění na čokoládovější hořkost. Po té nastává přibližně týdení sušení, při kterém mají boby dokonce jen poloviční váhu. Na závěr se ještě praží, aby se ještě více podpořila charakteristická chuť bobu. Ve svém logu má čokoládovna YESTERKA jak jinak než pěknou ještěrku. A také přesně jak tomuto zvířátku i nám mrštně jazýček kmital při hojné degustaci pralinek. Vyrábí je z kvalitní belgické čokolády Callebaut. Jednalo se např. o pralinky Slaný karamel, Vlašský ořech, Amareto, Mango a mučenka, lámaná čokoláda s chilli, Sušený fík, pralinka se zeleným čajem, Citronová tráva v bílé čokoládě, Kardamon mlétý, pralinka s náplní piva Černý orel ajj. Pralinky vyrábí bez umělých přísad, a emulgátorů. Byly opravdu výborné, pěkně se leskly a čokoláda na zkus krásně křupala.

 

Příjemně strávený den jsme završili posezením u Černého orla, kde jsme si na zdar našeho prvního jarního výletu připili dobrým pivečkem.


Obrázky

naše velká skupinka naše velká skupinka
kamélie kamélie
v palmovém skleníku v palmovém skleníku
papoušci papoušci
gong - přání gong - přání
čokoládové lahůdky čokoládové lahůdky
čokoládové království čokoládové království
u pivečka u pivečka