ZA TAJEMSTVÍM SVATOVÍTSKÉ KATEDRÁLY

Publikováno 31.10.2023 11:57 KDVP


Obrázek

Tam si pro nás přišel pan Damián Faber z Metropolitní kapituly u sv. Víta, doprovázený čiperným synkem Bartolomějem. Oba se nám pak téměř tři hodiny věnovali.

Nejdřív byl na programu výstup po více než 90 stupních vřetenovitého schodiště k našemu nejznámějšímu zvonu Zikmund, který se rozeznívá jen při těch nejvýznamnějších příležitostech. Polovina výpravy musela způstat na nádvoří, aby pohlídala všechny psy, poté jsme si role vyměnili.

Druhou část prohlídky jsme už absolvovali všichni, a to včetně psů. Vstoupili jsme do samotné katedrály. A brzy se ukázalo, že slovo TAJEMSTVÍ v názvu našeho výletu bylo namístě. Pan Faber pro nás připravil speciální prohlídku, abychom si i při absenci zraku pokud možno přišli na své.

Nejprve jsme zavítali do Svatováclavské kaple, která stojí nad původním hrobem svatého Václava.  Prohlédli jsme si dveře, se sedmi zámky, za nimiž je schodiště vedoucí ke Korunní komoře, ukrývající české korunovační klenoty. Mohli jsme se dotknout stěn, obložených leštěnými deskami z polodrahokamů, symbolizujících hradby Nebeského Jeruzaléma.

Ze Svatováclavské kaple jsme prošli davem turistů k další zajímavosti – dřevěnému reliéfu řezbáře Kašpara Bechtelera. Na desce z mořeného dubu o rozměrech 125 krát 455 cm byl zpodoben výjev útěk zimního krále Fridricha Falckého ulicemi Malé Strany 9. listopadu 1620 po prohrané bitvě na Bílé hoře.

Následovalo místo, kam návštěvníci běžně chodit nemohou – stará sakristie. Přivítala nás vůní vosku a my si zde prohlédli nádherně zpracované bohoslužebné předměty, berly, kříže a jiné zajímavosti.

Překvapením, které pro nás Petra vyjednala, byl sestup k hrobce českých králů.  Dýchla tu na nás atmosféra dávno zašlých časů, nechali jsme si popsat tumby jednotlivých panovníků a mohli se dotknout i kamenných pozůstatků původních staveb, na jejichž místě dnes katedrála stojí.

Plni zážitků jsme se rozjížděli do svých domovů. Nejprve jsme se ale rozloučili s panem Faberem - a aby na tuhle netradiční výpravu nezapomněl, věnovali jsme mu kalendář plný vodicích psů. A Bartoloměj si se svým bráškou bude moci listovat naší klubovou knížkou „Nabu, Nelsí a škola pro superpsy“.


Obrázky

Vzhůru po Zámeckých schodech! Vzhůru po Zámeckých schodech!
ČÁST VÝPRAVY A VŠICHNI PSI PŘED KATEDRÁLOU ČÁST VÝPRAVY A VŠICHNI PSI PŘED KATEDRÁLOU
Zvon Zikmund  - jeho Zdobení jsme se snažili prohlédnout hmatem. Zvon Zikmund - jeho Zdobení jsme se snažili prohlédnout hmatem.
Ve Svatováclavské kapli jsme prohlíželi dveře, za nimiž se skrývá schodiště, vedoucí ke Korunní komoře. Po levé straně mají 7 zámků, které sedmi klíči otevírají nejvyšší představitelé státu, církve a hlavního města. Tím, kdo se musí sehnout k nejnižšímu z Ve Svatováclavské kapli jsme prohlíželi dveře, za nimiž se skrývá schodiště, vedoucí ke Korunní komoře. Po levé straně mají 7 zámků, které sedmi klíči otevírají nejvyšší představitelé státu, církve a hlavního města. Tím, kdo se musí sehnout k nejnižšímu z
Jeden ze čtyř reliéfů z mořeného dubu od řezbáře Kašpara Bechtelera znázorňuje útěk zimního krále Fridricha Falckého ulicemi Malé Strany 9. listopadu 1620 po prohrané bitvě na Bílé hoře. Jeho rozměry jsou 125 x 455 cm a prohlédnout ho hmatem, to byl další Jeden ze čtyř reliéfů z mořeného dubu od řezbáře Kašpara Bechtelera znázorňuje útěk zimního krále Fridricha Falckého ulicemi Malé Strany 9. listopadu 1620 po prohrané bitvě na Bílé hoře. Jeho rozměry jsou 125 x 455 cm a prohlédnout ho hmatem, to byl další
Stará sakristie není návštěvníkům běžně přístupná, náš průvodce ale věděl, že právě tam najdeme dost zajímavých předmětů, které si lze prohlédnout hmatem. Petra objevila ošatku s nádherně zdobenými klíči. Ke dveřím s pokladem se ale zřejmě nehodí ani jede Stará sakristie není návštěvníkům běžně přístupná, náš průvodce ale věděl, že právě tam najdeme dost zajímavých předmětů, které si lze prohlédnout hmatem. Petra objevila ošatku s nádherně zdobenými klíči. Ke dveřím s pokladem se ale zřejmě nehodí ani jede
Dalšími zajímavostmi staré sakristie byly zdobená berla a poutní kříž – pořádně těžký. A Při procesích se prý nosí dodnes. Dalšími zajímavostmi staré sakristie byly zdobená berla a poutní kříž – pořádně těžký. A Při procesích se prý nosí dodnes.
Mirka s Ashleyem před hlavním oltářem. Mirka s Ashleyem před hlavním oltářem.
Zde odpočívají čeští panovníci. Zde odpočívají čeští panovníci.
V podzemí jsme našli reliéfní plánek katedrály – tak proč si ho neprohlédnout? V podzemí jsme našli reliéfní plánek katedrály – tak proč si ho neprohlédnout?