Výstava kreslených vtipů o životě nevidomých VIDENIE NEVIDENIA - I VIDENIA aneb HUMOR POSLEPU

Publikováno 26.06.2018 10:19 Odbočka Olomouc


Obrázek
Začíná: 02.07.2018
Končí: 28.07.2018
Kde: Regionální centrum Olomouc

Několik slov o DUN

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR pořádá každoročně Dny umění nevidomých na Moravě – festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli.

Koná se každoročně již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy.

Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

 

Zveme vás na výstavu kreslených vtipů

o životě nevidomých

Humor o lidech, kterým zrak úplně či částečně chybí, ale i o zraku jako takovém.

I zrakově postižení dokáží brát svůj handicap s humorem, důkazem toho je i tato výstava.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska připravila mezinárodní soutěž kreslených vtipů o světě nevidomých s názvem

Videnie nevidenia – i videnia

Do soutěže bylo přihlášeno několik set námětů. Díla, která máte možnost si prohlédnout ať už zrakem nebo hmatem na naší výstavě, pochází z 1. ročníku této soutěže.

Uspořádal ji pan Josef Zbranek, ředitel SINA Nitra, n. o. (Strediska integračných aktivít pre zrakovo a viacnásobne postihnutých občanov) a jejím zadáním byl kreslený humor na téma zrakového postižení. Soutěže se zúčastnilo 99 autorů z 32 zemí světa. Z několika set došlých námětů jich bylo vybráno cca 160. Z nich byly 25 dále vybraným vtipům Slovenskou knihovnou v Levoči zhotoveny reliéfní plastové kontury. Každý z těchto 25 vtipů má popisek ve zvětšeném černotisku a Braillově písmu. Celý soubor je vystavován ve formátu A4. Vtipy s popisky jsou uchyceny na plastovém podkladě v rozměru A3 (na šířku nebo na výšku). Výstava probíhá v rámci festivalu DUN ve velkých městech Moravy. Je vtipným doplňkem pohledu veřejnosti na život těžce zrakově postižených spoluobčanů.