Výlet na státní zámek Hrádek u Nechanic

Publikováno 01.10.2021 12:02 Odbočka Jičín


Obrázek

Výlet na státní zámek Hrádek u Nechanic

 

     Ve středu 15. 9. 2021 jsme společně vyrazili na výlet na státní zámek Hrádek u Nechanic. V 9 hodin ráno nás v počtu 16 členů naložil před budovou sídla oblastní odbočky Jičín autobus společnosti Speed Taxi Jičín. Prohlídka zámku byla domluvena na půl jedenáctou.

     Státní zámek Hrádek u Nechanic leží 11,5 km západně od Hradce Králové na hranici obce Hrádek a města Nechanice. Byl vybudován v polovině 19. století jako novostavba hraběcím rodem Harrachů. Červený Hrádek nebo také Hrádek se stal novogotickou chloubou rodu. Zámek a jeho přilehlý park na nás působil romantickým dojmem a my jsme si připadali, jako v gotické Anglii.

     Před vchodem do zámku nás uvítala slečna průvodkyně a zavedla nás do rytířského sálu, kde na zdech visí portréty nejvýznamnějších členů rodu Harrachů a brnění připomínající slávu období středověkých rytířů. Největším společenským vzestupem rodu Harrachů bylo jmenování Leonarda IV. rytířem řádu Zlatého rouna roku 1588. Dalším budovatelem věhlasu a kariéry rodu byl Karel I. Roku 1627 získal pro celý rod povýšení do stavu říšského hraběte. V období výstavby zámku Františkem Arnoštem Harrachem (1757–1838), byl rod Harrachů velmi bohatý a v Anglii nalezli inspiraci nejen v architektuře, ale i průmyslu. Jejich severočeské statky byly známé průmyslovou výrobou textilu, železa a skla. František Arnošt Harrach se také zasloužil o výstavbu železnice z Pardubic do Vídně. Do českých dějin se zapsal i jako velký mecenáš. Podporoval česká muzea, výstavbu Národního divadla a kostela Sv. Cyrila a Metoděje v Praze-Karlíně. Zatímco exteriér zámku byl vybudován ve slohu novogotickém, interiér byl ve slohu renesančním. Vzhled má připomínat interiér sídel anglických aristokratických rodin z doby vlády královny Alžběty I. (r. 1603). Zařízení bylo získáváno z rozličných míst. Tak například strop a renesanční obložení ranního pokoje byly dovezeny ze zámku Mühlgrub v Horním Rakousku, kazetový strop zámecké jídelny pochází ze Salcburku a sloupové portály v rytířském sále a zlatém sále přivezli ze zámku Hohenegg u Sankt Pölten. Tyto staré součásti dovezené většinou z Rakouska měly dodat novostavbě starobylou patinu. Rakousko nebylo jediným místem, kde rod hledal starožitnosti do interiéru zámku. Šest románských reliéfů osazených v předsíni zámecké kaple a románské kropenka pochází z ostrova Torcello u Benátek. Údajnou benátskou prací jsou i tři plastiky lvů ze 13. století.

     Součástí naší prohlídky byla i možnost některé předměty si osahat. Při povídání o historii rodu v rytířském sále, jsme ohmatali masivní stůl s erbem rodu a plastiky lvů u krbu. Velký údiv v nás vyvolal zlatý sál s honosným mramorovým krbem, skříňovým pianem a koženými zlacenými tapety. Zajímavostí byly stojací hodiny v pánském pokoji hrající dvacet šest melodii a překvapením tajné dveře v knihovně, kterým jsme prošli zpět do rytířského sálu. Zde naše prohlídka končila a my jsme se odebrali do nedaleké restaurace na oběd. Do Jičína jsme se vrátili společně autobusem po druhé hodině.

     Děkujeme paní průvodkyni za úžasnou prohlídku zámku uzpůsobenou našemu zdravotnímu omezení.

 


Obrázky