Výlet do Slavkova, Přibyslavic, návštěva Větrného mlýna v Třebíči - září, říjen 2021

Publikováno 11.10.2021 11:28 Odbočka Třebíč


Vydařený a poučný zájezd do Slavkova u Brna

V pátek 17.září se sešla skupina členů naší odbočky SONS u Úřadu práce, aby se v 7 hodin vydala na cestu autobusem do Slavkova u Brna. Zde jsme měli za cíl navštívit zámek Slavkov – Austerlitz.

Z roku 1237 je první písemný záznam o Slavkovu a v roce 1416 znakové privilegium – první v Čechách. V roce 1509 získal slavkovské panství a zámek Oldřich z Kounic, jenž z něj udělal hlavní sídlo rodu. Mezi nejvýznamnější majitele zámku patřil Václav Antonín z Kounic a Rietbergu, který byl kancléřem hned čtyř habsburských panovníků včetně Marie Terezie. Byl to také on, kdo dokázal na několik let usmířit Rakousko s Francií sňatkem Ludvíka XVI. S Marií Antoinettou. V roce 1590 byl vybudován renesanční zámek v roce 1690 zámek zbourán a zahájena barokní přestavba podle plánů architekta Domenika Martinelliho. V roce 1769 je barokní podoba zámku po více než 100 letech kompletní.

2. 12. 1805 proběhla bitva u Slavkova, kde se v jeho blízkosti střetly největší evropské mocnosti – Francie proti početnější spojenecké armádě Rakouska-Uherska a Ruska. V bitvě na následky bojů padly desítky tisíc vojáků. Francie zvítězila. Napoleon oznámil přeživším francouzským vojákům svůj triumf z balkonu zámku Slavkov.

Po prohlídce tohoto krásného zámku jsme ještě zajeli k památníku slavkovské bitvy. Po prohlídce jsme se plni dojmů z krásného a povedeného zážitku k večeru vrátili zpět do Třebíče. Myslím si, že to byl velmi příjemně strávený den a zase jsme se něco zajímavého dozvěděli z naší historie.

Prohlídka větrného mlýna na Kanciborku

Ve středu 29. září se sešla skupina našich členů, aby si prohlédla interiér opraveného větrného mlýna na Kanciborku. Mlýn původně sloužil na mletí kůry stromů a tento produkt sloužil ve firmě Budischovski při zpracování kůží. Viděli jsme názornou ukázku, jak žili poslední nájemnci ve mlýně manželé Ondráčkovi. Všem, kteří přišli a zvládli krkolomné schody do podlaží patří dík a obdiv za odvahu.

Cesta do Přibyslavic

Ve středu 6. října se uskutečnil výlet do Přibyslavic, kde se skupina našich členů zúčastnila prohlídky poutního kostela Panny Marie Nanebevzaté a také původního a jistě hodně letitého kostelíka sv. Anny.

Po prohlídce kostelů jsme navštívili místní základní školu, kde vyučuje naše členka paní Zita Zábranská. Zde jsme byli pohoštěni kávou a dobrými Honzovými buchtami. Paní učitelka nás seznámila s nynějším stylem vyučování. Každý mohl porovnat způsob výuky, když jsme chodili do školy s tabulkou, křídou a s houbičkou s dnešními způsoby výuky. Díky za krásný a poučný výlet.

Jménem rady naší odbočky děkuji všem, kteří se těchto akcí zúčastnili v hojném počtu, že snaha v přípravě těchto akcí nebyla marná. Sepsal a na další shledání při dalších činnostech se těší Jarda Jirásek.