Výlet Praha 31. 7. - 2. 8.

Publikováno 06.08.2020 10:33 Odbočka Zlín


Obrázek

Po příjezdu jsme šli hned na oběd do oblíbené restaurace U Staré pošty, kde jsme měli předem zařízenou rezervaci. Hned po obědě nás čekala komentovaná prohlídka budovy Národního muzea, v které byla nedávno ukončena rozsáhlá rekonstrukce. Od průvodkyně paní Elišky Pekárkové jsme se dozvěděli vše o historii i současnosti budovy, prohlédli jsme si známé reprezentační schodiště, dále Panteon – kde jsme si mohli hmatem prohlédnout bronzové sochy známých postav českých, potažmo československých dějin a také jsme vyšli do nově opravené kupole, odkud je krásný výhled zejména na blízké Václavské náměstí. Paní průvodkyně přizpůsobila svůj výklad i pro ty z nás, kteří hůře vidí, vše zajímavé okolo nás do detailu popisovala.

Poté jsme se jeli ubytovat do hotelu a následoval volný program, kdy se většina z nás vydala do nedalekého nákupního centra Flora a na prohlídku Olšanského hřbitova.

V sobotu dopoledne jsme měli zamluvenou komentovanou prohlídku Pražského Hradu. Jako první jsme šli do chrámu Sv. Víta, kde jsme si poslechli vyčerpávající výklad od pana Stanislava Kubáta o historii chrámu i o české historii. Další na řadě byl Starý královský palác, v kterém se nachází známý Vladislavský sál. Dál jsme pokračovali do baziliky Sv. Jiří, a na závěr prohlídky jsme si prošli Zlatou uličku, kde jsou v každém domku expozice tehdejších obyvatel – zlatník, švadlena apod.

Na oběd jsme tentokrát šli do vyhlášené restaurace U Fleků, kde si vedle v pivovaru vaří vlastní pivo. Seděli jsme na velké zahrádce a k poslechu nám hrál harmonikář, který když se dozvěděl, že jsme z Moravy, zahrál nám i dvě moravské lidovky.

Odpoledne a podvečer jsme měli opět volno. Někteří z nás se šli projít na Karlův most a zbytek se vydal na nedalekou věž Žižkovského vysílače, kde se nachází vyhlídková zasklená terasa, z které je vidět na Prahu do všech stran.

Poslední den v Praze nás čekala komentovaná prohlídka Staroměstské radnice, kterou jsme prošli od rozsáhlého sklepení až po vrchol věže. Před odjezdem jsme měli ještě trochu času, takže jsme se procházeli po Václavském náměstí po obchodech, zašli si na oběd a pak už jenom na na nádraží na vlak, zpátky na Moravu.

 

Text a foto: Bc. Eva Benešová


Obrázky

Naše skupinka na reprezentačním schodišti Národního muzea Naše skupinka na reprezentačním schodišti Národního muzea
Reprezentační schodiště Národního muzea Reprezentační schodiště Národního muzea
Pohled na Václavské náměstí z kupole Národního muzea Pohled na Václavské náměstí z kupole Národního muzea
Naše skupina před chrámem sv.Víta Naše skupina před chrámem sv.Víta
Vitrážové okno v chrámu sv. Víta Vitrážové okno v chrámu sv. Víta
Naše skupina v chrámu sv. Víta Naše skupina v chrámu sv. Víta
Naše skupina v chrámu sv. Víta Naše skupina v chrámu sv. Víta
Hrob sv. Jana Nepomuckého Hrob sv. Jana Nepomuckého
Kopie korunovačních klenotů Kopie korunovačních klenotů
Okno, ze kterého byla provedena defenestrace Okno, ze kterého byla provedena defenestrace
Zlatá ulička Zlatá ulička
Restaurace U Fleků Restaurace U Fleků
Naše skupina na zahrádce U Fleků Naše skupina na zahrádce U Fleků
Naše skupina na Staroměstském náměstí Naše skupina na Staroměstském náměstí
Orloj Orloj
Naše skupina před orlojem Naše skupina před orlojem
Naše skupina na Staroměstské radnici Naše skupina na Staroměstské radnici
Naše skupina ve sklepení Naše skupina ve sklepení
Pohled z věže radnice na chodník pod ní Pohled z věže radnice na chodník pod ní
Pohled z věže radnice na náměstí Pohled z věže radnice na náměstí