Vydařený zájezd do Brna

Publikováno 25.02.2019 10:14 Odbočka Olomouc


Obrázek

Prvním zastavením bylo Technické muzeum, kde právě probíhala výstava k 210. výročí narození tvůrce bodového písma Louise Brailla.
Paní Eliška Hluší, vedoucí Oddělení kultury nevidomých nás přivítala ve vstupní hale, kde byla výstava výjimečně instalována. Mohli jsme si prohlédnout dokonce dvě Braillovy busty, celou řadu dokumentů, také tzv. mluvící knihu, znázorňující pomocí reliéfních zobrazení a videa exteriér i interiér dřevěného kostelíku ve Staré Lubovni na Slovensku. Pak jsme se přesunuli do vyšších pater budovy, kde je stálá expozice prezentující historii vzdělávání a pracovního uplatnění nevidomých v českých zemích. Dopodrobna nám paní Eliška vysvětlovala názvy a funkci jednotlivých artefaktů, pomůcek, potřeb a strojů pro psaní bodového písma a řemeslnického nářadí, například ladičského nebo košíkářského. Také jsme si mohli poslechnout robotický „hlas“ počítače, který používal první český nevidomý programátor už v osmdesátých letech minulého století.
Všechny účastníky rovněž zaujala sousední expozice hracích strojů a strojků, větší část z nich je funkční.
Průvodce touto expozicí nám pustil kolovrátek, mechanický klavír i velký orchestrion a několik zvonkoher.
Po výborném obědě v blízké restauraci U kotelny jsme se přesunuli za asistence městských policistů pěší zónou do centra města.
Pod „Zelným trhem“ v blízkosti Brněnské radnice se nachází podzemní prostory, kterými nás provázel bodrý a vtipný průvodce.
Dobrodružnou a trochu strašidelnou procházku podzemím absolvovali bez újmy na zdraví i ti, kteří z podzemí měli trochu strach.
Na závěr pobytu v Brně jsme se prošli historickým centrem a dokonce stihli posedět v příjemné kavárně.
Cestou zpátky všichni s uspokojením konstatovali, že se zájezd po všech stránkách vydařil.
A tak se už teď těšíme na ten příští. A kam povede? To si přečtěte v novém Olomouckém informátoru, který právě vychází.

J.Příborský


Obrázky