Vsetínská odbočka SONS navštívila Maďarsko a Svaz nevidomých v Budapešti

Publikováno 26.05.2016 14:22 Chlanda Luboš


Skutečnost, že touha po poznání a nových zážitcích boří pevné hranice, provázela členy vsetínské odbočky SONS na třídenním poznávacím a vzdělávacím zájezdu do Maďarska. Zaujala nás mohutná stometrová katedrála v Ostřihomi, přenesli jsme se do zlatých středověkých časů v umělecké vesničce Szentendre a postupně jsme se ztráceli a nacházeli na Hradním návrší a Rybářské baště v Budapešti. Toto krásné a upravené město plné zajímavé historie a příjemných lidí v nás probudilo touhu po poznání života tamních obyvatel. V příjemném jarním počasí se naši klienti ponořili do termálních vod lázeňského města Eger a zároveň jsme v Údolí krásných žen plném vinných sklípků ochutnali pravý maďarský perkelt a výborná místní vína.

Poslední den našeho zájezdu nás čekalo velmi příjemné a přátelské setkání s představiteli Hungarian Federation of the Blind and Partially Sighted ( Maďarská federace nevidomých a slabozrakých ). Přivítal nás president této organizace Dr. Sándor Nagy, který nám přiblížil život osob se zrakovým postižením v Maďarsku a možnosti jejich zaměstnávání. V krásné secesní budově jejich sídla jsme si prohlédli knihovnu a tiskárnu dokumentů.

Pobyt v Maďarsku jsme zakončili krásnou procházkou podél břehu Dunaje se zastávkou u maďarského Parlamentu a okolních historických budov. Pobyt se velmi vydařil a na základě přání našich členů plánujeme další zahraniční cestu.

 

Dagmar Filgasová

SONS Vsetín


Obrázky