Vernisáž výstavy

Publikováno 31.07.2018 09:46 Odbočka Jeseník


Obrázek

V úterý 10. 7. 2018 v 17 hodin proběhla v předsálí jesenického kina Pohoda vernisáž výstavy moderních obrazů „Barevné pohlazení“ slabozraké grafičky Mgr. Markéty Evjákové.

Výstava je prodejní a je možné ji navštívit do konce srpna, vždy hodinu před filmovým představením. Vstup je volný.

Výstava je pořádána v rámci 24. ročníku festivalu „Dny umění nevidomých na Moravě“ (dále jen DUN). Cílem festivalu je představení profesionálních umělců z různých oborů – výtvarníků, fotografů, herců a hudebníků. Výstavu pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, OO Jeseník ve spolupráci s MKZ Jeseník, za finanční podpory Ministerstva kultury, Olomouckého kraje a města Jeseník. Součástí výstavy je informační panel o službách SONS ČR, z. s. a konkrétní činnosti jesenické odbočky.

Na vernisáži se nás sešlo okolo třiceti účastníků. O hudební zážitek se postaral hrou na kytaru a zpěvem pan Pavel Jura, člen jesenické odbočky SONS ČR, z. s. Návštěvou vernisáže nás potěšila a podpořila starostka města Jeseník, paní Ing. Jana Konvičková. Na vernisáži bylo možné zakoupit autorské pohlednice Mgr. Markéty Evjákové.

Pár slov o autorce. Markéta Evjáková pochází ze Vsetína, nyní žije v Brně. K výtvarnému umění tíhne odmalička. S grafickými programy se poprvé setkala na vysoké škole při studiu informační výchovy. Od roku 2005 kreslí výhradně na počítači. Nemaluje žádnou nestandardní pomůckou, ale běžnou počítačovou myší v grafických programech. Její grafická tvorba je plná zářivých barev a geometrických tvarů. Do obrazů vnáší radost, pozitivní myšlení, dětskou hravost i reklamní grafiku. Kreslí obrazy pro děti i dospělé. Kromě malování obrazů ilustruje knihy – např. „Babičko, dědo, vezměte si mne na prázdniny!“, či básnickou sbírku „Zloděj miniatur“, vytváří vánoční a velikonoční pohlednice, PFka, obaly na hračky, CD, portréty podle fotografií, letáky, plakáty, loga, apod. Vystavovat začala v roce 2009 a dnes má za sebou již 30 výstav. Od letošního roku se jí výrazně zhoršil zrak, má výpadky v centrální oblasti vidění a bez velkého přiblížení nerozezná detaily. Na jaře se stala členkou SONS ČR, z. s. a na krátký úvazek je zde zaměstnána. Vytváří grafiku plakátů na koncerty a výstavy v rámci DUN.

 


Obrázky