Velké velikonoční tvoření

Publikováno 17.04.2025 12:00 Odbočka Příbram


Obrázek

V pondělí 14. března jsme se sešli k velkému velikonočnímu tvoření. Cílem bylo vyrobit nějakou výzdobu. Koupili jsme kuřátka, vajíčka a zajíčky a zavěsili je na větvičky zdobené zlatým deštěm a mašličkami. Do poslední chvíle vlastně nebylo jasné, co z doneseného materiálu uděláme, ale právě prvky nepředvídatelnosti a nečekané variace nás baví.

Aby toho nebylo málo, z bílých ponožek, náplně (třeba rýže, nebo vaty, různých korálků a umělých oček a čumáků jsme vyrobili i rodinku zajíců. Někteří sice vypadají jako by patřili k úplně jiným druhům, ale přeci nebudeme v dnešní hyperkorektní době urážet zajíčky. Ať si každý vypadá, jak chce.

Protože ještě zbýval čas, dali jsme se také do tvoření něčeho sladkého. Recept na hnízda s marcipánovými vajíčky najdete níže.

 

Recept na hnízda

Fitness hnízda s velikonočními vajíčky

Tímto velice zdravým velikonočním cukrovím rozhodně uděláte dojem. Ovesné vločky v kombinaci s arašídovým máslem a kakaem představují neodolatelnou a zároveň zdravou kombinaci, které jen tak někdo neodolá.

Krásná marcipánová vajíčka navíc dodají tomuto cukroví onu pohádkovou esenci Velikonoc.

Ingredience

14 kusů

  • 140 g arašídového másla
  • 80 g raw medu
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g neslazeného strouhaného kokosu
  • neslazený bio marcipán různých barev na ozdobu

Postup

  • Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem a necháme jej ležet stranou. V kastrůlku smícháme arašídové máslo, med, sůl a kokosový olej a na středním plameni za stálého míchání ingredience rozpustíme. Výsledná směs musí být řádně propojená a jednolitá.
  • Přidáme do kastrůlku kakaový prášek a vanilkový extrakt a znovu vše řádně promísíme. Nakonec vsypeme i ovesné vločky a znovu několik minut mícháme – takto nám vznikne husté těsto.
  • Pomocí polévkové lžíce tvoříme na pečicí plech malé hromádky těsta, které vlhkýma rukama poupravíme, zploštíme a uprostřed vyhloubíme, aby měly správný tvar hnízdeček. Postupujeme stále stejně, dokud nám vystačí těsto.
  • Téměř hotové sušenky vložíme do lednice alespoň na 2 hodiny. Mezitím si vyrobíme úhledná marcipánová vajíčka, velká tak akorát, aby se vešly vždy tři kusy do každého sušenkového hnízda, jak můžete vidět na obrázku níže. Před podáváním dozdobíme hnízdečka marcipánovými vajíčky.
  • Toto cukroví chutná nejlépe za pokojové teploty, skladovat je však doporučujeme v uzavíratelné krabičce a v lednici.

Obrázky