Večerní vycházka za netopýry

Publikováno 29.10.2018 10:02 Odbočka Zlín


Obrázek

Na základě pozvánky od České ornitologické společnosti a České společnosti pro ochranu netopýrů jsme se dne 18. 10. 2018 zúčastnili zajímavé vycházky za netopýry. Tato vycházka byla speciálně určena právě pro osoby nevidomé a těžce zrakově postižené. Celou procházkou nás zajímavě provázel zoolog a odborný pracovník Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci pan Mgr. Evžen Tošenovský, od kterého právě toto pozvání přišlo.

Sešla se nás malá osmičlenná skupinka, což bylo podle našeho průvodce ideální, neboť každý účastník tak mohl dostat svůj detektor, díky kterému jsme mohli poslouchat zvuky neboli frekvence netopýrů. Každý druh netopýra vydává určitou frekvenci, kterou my svým lidským uchem neslyšíme. K tomu, abychom zvuky netopýrů mohli slyšet, slouží právě ultrazvukové detektory tzv. echolokátory, které nám řeč netopýrů přeložili do jakéhosi pleskání, ťukání a vrzání. Na místě kde jsme se pohybovali, jsme ve výsledku slyšeli netopýra nejmenšího, hvízdavého a netopýra rezavého. V odkazech níže si můžete zvuky netopýrů poslechnout.

Díky přednášce, kterou jsme všichni doslova hltali, jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí ze života netopýrů. Věděli jste, že u nás žije celkem 27 druhů netopýrů? Že netopýr nejmenší váží 5 g a že vzhledem k rychlému metabolismu musí zkonzumovat velké množství potravy? Každý dospělý jedinec za noc uloví množství odpovídající ¼ až 1/3  jeho hmotnosti.

Samice netopýra je moderní maminka, protože většina druhů žijících u nás má pouze jedno mládě. Stejně jako ta lidská maminka nosí své mládě pod paží. Mládě se jí drží mléčnými zoubky a celou dobu je u své matky přisáté a neustále cestuje s ní. Netopýr vyráží na lov vždy za tmy, loví hlavně nad vodní hladinou. Je hmyzožravec a jeho hlavní potravou jsou komáři, mušky, brouci, hmyz líhnoucí se u vodních toků, přehrad a potoků. Než se netopýr vydá na lov musí své tělo pomalu rozehřívat, a když vyletí ze svého obydlí, jeho tělo se doslova rozžhaví na teplotu 40°C. Proto na jeho těle během letu nenajdete jedinou blechu či parazita, kteří by zřejmě tak vysokou teplotu nevydrželi. Tito návštěvníci na něj čekají až v jeho obydlí, kdy se jeho teplota opět sníží na minimum. Další informace se hodí pro všechny zahrádkáře. Netopýří trus je výborné hnojivo na všechny plodící stromy a keře. Zároveň jím můžete hnojit pokojové rostliny či trávník na zahradě.

Na závěr naší přednášky o netopýrech jsme se mohli seznámit s netopýrem Rýšou (netopýr rezavý, proto Rýša jako ryšavý), který díky tomu, že měl poškozené křídlo, přebývá v záchranné stanici a do volné přírody se již nemůže vrátit. Všichni jsme si mohli Rýšu pohladit a zjistili jsme, že jeho srst je příjemně měkká.

Procházka do říše netopýrů se nám moc líbila. Nepotřebovali jsme při ní zrak, naší velkou výhodou byl náš vycvičený sluch, díky kterému jsme dokázali krásně rozpoznávat druhy netopýrů.

Už teď se těšíme na další procházku za poznáním, tentokrát za zpěvnými ptáky, která bude rovněž ve spolupráci s panem Tošenovským.

 

 

Text: Pavla Andrýsková, DiS.

 

 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Zvuky netopýrů 1


SPUSTIT/STÁHNOUT | Zvuky netopýrů 2

 

Obrázky

Posloucháme přednášku Posloucháme přednášku
Posloucháme přednášku Posloucháme přednášku
Malý netopýr Malý netopýr
Seznamujeme se s netopýrem Rýšou Seznamujeme se s netopýrem Rýšou
Domeček netopýra Rýši Domeček netopýra Rýši