V SEMiTAM PODRUHÉ

Publikováno 02.04.2024 18:10 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

 

Protože roky ubíhají kolikrát rychleji, než si myslíme, je to už celých sedm let, co jsme poprvé navštívili knihařskou dílnu SEMiTAM v Havlíčkově Brodě. A protože za těch sedm let k nám do odbočky přibylo spoustu nových členů, rozhodli jsme se, že bychom se do dílny zase rádi podívali.

Ve středu 13. března jsme se začali podle plánu scházet v ulici Na Valech a přesně o půl druhé nám paní Kadlecová otevřela dveře útulné vilky.

V první místnosti jsme byli seznámeni s činností této sociální firmy - je nejen knihařská, ale zajišťuje i úklidové práce a zaměstnává lidi, kteří mají nějaké zdravotní znevýhodnění, a práce jinde se jim špatně hledá. Pak už jsme se přemístili do samotné dílny, kde to vonělo papírem a lepidlem. Paní Eva přišla schválně do práce na odpolední směnu, aby nám mohla ukázat, jak se dělá třeba takový zápisník. Připravené, na daný rozměr nařezané papíry a tvrdé desky se vloží do stroje, kterým se udělají otvory pro kroužkovou kovovou vazbu, a v jiné části stroje se pak vazba uzavře. A co všechno že zde vzniká? Zápisníky, kuchařky, notesy, diáře, učitelské zápisníky, cestovatelské deníky, herbáře, obaly nejen na očkovací průkazy a další výrobky na přání zákazníka. Vedle kroužkové vazby zde pracují i s klasickou knihařskou šitou vazbou, například pro diplomové práce, kroniky, sešití časopisů a podobně. Na obal může přijít motiv z databáze SEMiTAM, ale klidně si přineste i svůj vlastní. A podle barvy obrázku už sladí i kroužkovou vazbu a gumičku, kterou pomocí nýtků přidělají do spodních desek zápisníku, a ten se díky ní neotevře, kdy nemá. Je hezké, že se zde snaží dát druhý život i knihám, které nejsou v nejlepší kondici, jsou staré a mají poškozenou vazbu. My jsme o tom věděli, takže naše členka Anička si přinesla svou oblíbenou kuchařku, která zde dostane nový kabátek.

Co vám budu povídat! Koukalo, povídalo a vyzvídalo by se ještě dlouho, ale i za tu hodinu jsme se dozvěděli tolik zajímavého .. Ocenili jsme, že naprostá většina materiálu je česká, že dílna dává práci lidem, kteří mají s hledáním zaměstnání jinak potíže, že jsou schopni na přání zákazníka vykouzlit krásný výrobek a že nás už podruhé u sebe přijali.                                 


Obrázky