Ukončení léta ve Lhotce nad Bečvou

Publikováno 13.09.2018 08:18 Odbočka Vsetín


Obrázek

V pátek dne 17. 8. 2018 uspořádala Oblastní odbočka SONS Vsetín spolu s  FC Lhotka nad Bečvou tradiční celodenní akci Ukončení léta ve Sportovním areálu Lhotce nad Bečvou.

Celodenní aktivita začínala sportovním kláním pod názvem Valašská olympiáda. Na 4. ročníku této olympiády byla mimořádná účast sportovců a jejich fanoušků. Poprvé v hojném počtu přijeli také účastníci ze slovenské Nitry (viz článek níže),  tradičně sportovci z odbočky Přerov, Uherské Hradiště, Zlín, Prostějov, Centra pro osoby se ZP Brno Chrlice. Rovněž první návštěvou nás poctili členové a vedení z odbočky Olomouc, sportovci z Brna a mezi dalšími jednotlivci nám byl milým hostem i bývalý šéfredaktor časopisu Zora PhDr. Jiří Reichel. Účast tedy byla mimořádná, soutěžilo se v deseti disciplínách, všichni s klapkami na očích. Příjemným a milým překvapením byl zájem dětí se zrakovým postižením, ale i zdravých.  Tato mimořádně náročná, ovšem krásná akce byla umocněna finanční podporou a věcnými dárky, za což všem srdečně děkujeme. Z krásných dárků se těšili soutěžící i další hosté, kteří si zakoupili losy do soutěže o ceny. Po soutěžních disciplínách se seznámili zájemci s  novinkami v oblasti kompenzačních pomůcek od firem  Sagitty Brno  a  Adaptechu Praha. V rámci prezentace jsme si pochutnali na dobrém občerstvení. V odpoledních hodinách proběhlo vylosování soutěže o ceny a vyhodnocení jednotlivců  v  soutěžních disciplínách.

Rovněž doprovodný program byl pestrý: chodník bosé nohy, simulovaná střelba, hra  showdown a místní hasiči se svou technikou.

V rámci festivalu DUN, jsme se zaposlouchali do pěkných melodií při koncertu zpěvačky Aleny Terezie Vítek, doplněný povídkou lidového vypravěče Václava Valáška. Po celý den nás bavil se svou kytarou písničkář Milan Hradil ze Zlína, který večer tuto bohatou celodenní aktivitu ukončil a pobavil účastníky, kteří vytrvali až do konce.

Tradiční celodenní akce nejen rozptýlila a pobavila osoby se ZP, ale i ukázala veřejnosti, že i handicapovaný člověk umí sportovat, vzdělávat se a předvádět  umění v oblasti kultury. Pro doplnění přikládáme výňatek z článku Óčko Unie nevidiacich a slabozrakých z Nitry a odkaz na reportáž z regionálního vysílání televize.

V piatok ráno sme sa presunuli do Lhotky nad Bečvou, kde sa konala „Valašská olympiáda“. Na miestnom ihrisku sa to len tak hemžilo množstvom účastníkov. Každý účastník pri zápise vyfasoval veľké plátené štartovné číslo a balíček s maškrtkami. Za výdatnej pomoci slniečka (pieklo, ako keby ho za to vo valutách platili) sme sa presúvali od stanovišťa k stanovišťu. Súťažilo sa v rôznych disciplínach: odhad dĺžky 1 meter, odhad váhy 1 kg zemiakov, 5 striel loptičkami hokejkou do ozvučenej bránky, 5 striel futbalovou loptou do ozvučenej bránky, prejdenie trasy v priamom smere s čo najmenším vychýlením, jazda na duplexe (dvojbicykel) na čas, orientáciu s bielou palicou v priestore, sebaobslužné disciplíny (vybranie určenej sumy z pripravených mincí, priradenie správnych viečok k zaváracím pohárom, spárovanie štyroch topánok). Súťažilo a bavilo sa ostošesť. Všetko samozrejme s čiernymi klapkami na očiach. Víťazi jednotlivých disciplín boli odmenení medovníkovými medailami. Aj naši účastníci olympiády si hrdo odnášali bronzové, strieborné, ba aj zlaté.
Atmosféra bola fantastická! Každý si mohol pochutiť na vynikajúcich moravských frgáloch (tradičné moravské koláče tvarohové, hruškové, makové, lekvárové),guláši a moravskej kyselici (kapustová polievka na moravský spôsob). Dokonca bola aj zmrzlina a tombola.
Najväčší záujem v rámci prezentácie elektronických kompenzačných pomôcok bol o odskúšanie okuliarov s čítačkou – mini kamera pripevnená na bočnom ramene okuliarov je schopná prečítať text, rozoznať bankovky
.  

Odkaz na vysílání: https://youtu.be/qW_DytF9YeM

Rada oblastní odbočky Vsetín se bude těšit i v dalším ročníku dne 16. 8. 2019 na vaši milou hojnou účast.

Ludmila Pavelková


Obrázky