Týden knihoven v Lovosicích

Publikováno 07.10.2019 14:09 Hluší Zdeněk


Obrázek

Pro "Týden knihoven" si naši lovosičtí členové připravili tři soutěžní odpoledne pod názvem TYFLOHRÁTKY aneb HRAJEME SI POSLEPU.
Na děti čekaly různé disciplíny, za jejichž splnění dostávaly body. Ty pak při odchodu směňovali za sladké odměny, věnované Knihovnou.
Napsat do šablonky adresu a krátký vzkaz, nakreslit obrázek a podepsat se, vybrat z mísy s hráškem a čočkou co nejvíce knoflíků, roztřídit hmatové obrázky - to vše s klapkami na očích - to byla spíš hravá část soutěže.
Ve vedlejší místnosti už čekaly úkoly, týkající se jak života nevidomých, tak čtenářských dovedností.
Uměli byste rozluštit název knížky, napsaný bodovým písmem, určit autora a pak ještě správně knížku vyhledat v regále? Dali byste dohromady slavné literární dvojice a dokázali byste jejich jména napsat na slepeckém stroji? A co rozluštit název předmětu a ten pak po hmatu vyhledat v "kouzelném pytlíčku"?
Víc než padesátce dětí se to dařilo. A když se navíc mohly pomazlit s vodicími pejsky Aronkem a Cedrikem a popovídat si o nich, není divu, že se někteří školáci do Dětského oddělení lovosické knihovny vracely každý den, třeba jen na chvilku.

Stanislava Krajíčková


Obrázky

Nejsme žádní nevzdělanci, viď, Cedriku? Nejsme žádní nevzdělanci, viď, Cedriku?
Aron a Cedrik dohlížejí na regulérnost soutěže Aron a Cedrik dohlížejí na regulérnost soutěže
Někdo píše, někdo kreslí, někdo třídí obrázky ... a body přibývají Někdo píše, někdo kreslí, někdo třídí obrázky ... a body přibývají
Všechny disciplíny si poctivě vyzkoušela i vedoucí knihovny Zdena Černá, pochopitelně pod bedlivým dohledem psích pomocníků Všechny disciplíny si poctivě vyzkoušela i vedoucí knihovny Zdena Černá, pochopitelně pod bedlivým dohledem psích pomocníků
Takhle se píše na tzv. pichťáku Takhle se píše na tzv. pichťáku