Třetí vaření a nečekané přídavky

Publikováno 02.04.2024 09:00 Odbočka Příbram


Obrázek

Je už zaběhnutou tradicí, že každé poslední pondělí v měsíci na příbramské odbočce vaříme. Ani březen nebyl výjimkou, a tak se 25. 3. sešlo zase několik lidí, aby si společně připravili lehký oběd. Společná příprava opravdu není nadsázka. Někdo škrabe, strouhá, jiný krájí a obaluje. Zapojí se všichni a o tom to je.

Recept se skládal z téměř dvoukilového kusu domácího sýra z kravičky, nechyběla samozřejmě nějaká ta lehoučká zelenina a na dojezd tác chlebíčků z domácí pomazánkou. Zkrátka taková klasická jarní krmě.

To máte totiž tak. Jeden z našich klientů má vazbu na lokálního výrobce sýrů, místní ekofarmu, kde se vyrábí nejen zmiňovaný kravičkový sýr, ale chovají se tam především kozy, které jsou hlavními dodavatelkami suroviny na mléčné výrobky, které máme rádi. Ovšem zrovna v březnu bývají kozí mamky zaneprázdněné krmením mláďat, takže na lidi mléko nezbude. Ale když skončí s kůzlaty, začnou se dít věci, tedy sýry. A my milujeme sýry. Pán totiž jednou donesl několik kousků na ochutnání, jak tvrdý normální i ochucený, tak i v oleji a koření naložený, kozí i kravský… a to neměl dělat. Respektive měl. Vlastně naše chuťové buňky nechápou, proč to nedělá pravidelně… Ale abychom nekřivdili, protože už víme, kde všude se výrobky rodinné firmy dají pořídit, už si tolik nezoufáme. Pro pochopení přidáváme odkaz na stránky farmy, které tímto děkujeme za nejeden gurmánský zážitek: https://syrpeva.cz/.

Takže na stole leželo voňavé kolo sýra, v taškách zbytek. Výsledkem měl být obalený sýr a zeleninové hranolky, pochopitelně vše připravené s pomocí nejen našich rukou, ale i našich kuchyňských pomocníků… Ruce bylo třeba zmínit… sýr jsem totiž krájela já. No a jak z kola uděláte plátky? Pochopitelně to jde samo, když víte, že zbydou odřezky, odštěpky, špičky a divné kousky, které ukrojíte blbě úplně úmyslně, ale vůbec se za to nestydíte.

Hranolky z mrkve a celeru zdravě vypadají a chutnají skvěle. Sýr je tak jemný, že místy opustí obalovací směs a vydá se pryč. Důležité je, že nemá šanci utéci.

Kolegyně Andrea, která si kuchyňské spotřebiče pořídila i domů a je vlastně mamkou nápadu na občasnou přípravu společného jídla, si pochvalovala snadné hmatové ovládání pořízených pomocníků a hned to také stihla ukázat ostatním.

V průběhu odpoledne se muselo ještě skočit do obchodu, protože jak asi tušíte, zbyla nám zelenina, protože ta záhadně zbyde vždycky, a tak jsme spáchali ještě mrkvovo – celerovou pomazánku s jogurtem a majonézou, která se s hranolky ze stejných surovin neprala, a tak klidně posloužila k výplni místa v bříšku těm, kteří tam ještě nějaké měli.

K zapití všeho posloužila již tradičně většinou káva, i když i pár čajových nadšenců se našlo.

Dobrou chuť a příště zase u něčeho jiného.

Jana D.


Obrázky