Trénujeme chůzi s bílou holí a orientaci v terénu

Publikováno 03.07.2020 15:29 Odbočka Kyjov


Obrázek

Poněvadž nadále, začátkem měsíce  června, trvá epidemiologická situace Plánu rozvolnění opatření v souvislosti s řešením pandemie v oblasti sociálních služeb, je nutno dodržovat veškerá preventivní opatření a skupinové aktivity je možné provozovat při nižším počtu osob a hlavně v erénu, pokračují naše aktivity tímto směrem. Zaměřili jsme se na trénink chůze s bílou holí a orientací v prostoru.  K tomu nám poslouží společné vycházky s poznáváním míst v našem okolí.

První z nich byla vycházka do Motýlího ráje.
Není u nás mnoho míst, kde žije pohromadě celá polovina druhů našich denních motýlů. V blízkosti města Ždánice se zachovaly přírodovědně nesmírně cenné plochy, kde lze si tento zážitek  vyzkoušet na vlastní oči, v našem případě pouze zachycením mírného, jemného pohybu něčeho, kolem nás.
Název Motýlí ráj se vžil pro dvě údolí Šraňky a Habrůvky, která navazují na severní okraj města. Samotné označení vymysleli Angličami. Ti od roku 2008 pravidelně jezdí pomáhat se záchranou území s lesostepním charakterem, které mnoho let pomalu ale jistě zarůstalo náletovým křovím a invazním stromem trnovníkem akátem. Pro britské dobrovolníky, kteří jsou z domova zvyklí na pouhých padesát druhů denních motýlů, je přírodovědná diverzita ždánických údolí neskutečná. Jednou přijel televizní štáb natočit reportáž o dobrovolnické práci a britský kolega nadšeně rozhovor zakončil památnou větou: „This is the Butterfly paradise!“ A tak byl pro nejširší veřejnost objeven Motýlí ráj.

Druhou navštívenou oblastí byli Mutěnické rybníky.
Ty jsou tvořeny několika desítkami oddělených vodních ploch, některé z nich byly obnoveny a z velké části byly nově vybudovany až po druhé světové válce. My se zde ocitli po deštivém dnu, takže jsme se museli potýkat s překážkami a to nás vedlo k nácviku chůze v nepříznivém terému -  vedení nevidomého v závěsu apodobně. Ale odměnou nám byly nepřetržité zvuky orchestru mnoha ptačích hrdel a vodních živočichů, která zde sídli. Není divu, že do této chráněné oblasti v posledních letech jezdí ornitologové a milovníci přírody z celé republiky. My sice slyšeli ten nádherný zpěv, ale  ty tvorečky jsme neměli šanci zahlédnout. Tady nám byl nápomocen náš průvodce, který dobře zná mísní lokalitu a vždy nám popsal majitele toho hlásku, pověděl nám jak dotyčný žije, čím se živý a nějakou zajímavost o něm.

 

 


Obrázky

Jdeme směrem k motýlýmu ráji Jdeme směrem k motýlýmu ráji
Cestou jsme potkali šneka Cestou jsme potkali šneka
Cestou jsme potkali roháče Cestou jsme potkali roháče
Před námi je velká louže Před námi je velká louže
Náš průvodce stíhal sbírat i houby Náš průvodce stíhal sbírat i houby
Jeden rybník Jeden rybník
Michal nám předává informace Michal nám předává informace
Druhý rybník Druhý rybník
Naše skupinka v Mutěnicích Naše skupinka v Mutěnicích