Tisková zpráva k 25. výročí založení SONS ČR, z. s.

Publikováno 16.06.2021 17:11 Šváb Radek


 SONS je tu pro nás už 25 let

MOTTO: Nejsme organizace, která za nevidomé rozhoduje a jedná; jsme nevidomí a slabozrací občané, kteří rozhodují a jednají sami za sebe. Zásady našeho počínání jsou: svépomoc, partnerství, solidarita, úcta k lidské důstojnosti, svobodná volba, zdravý rozum.

V České republice žije podle střízlivých odhadů a porovnání se sousedními vyspělými zeměmi přibližně 19 000 úplně nevidomých lidí a asi 70 000 dalších osob se závažnou poruchou zraku – tedy těch, kdo by např. neměli v žádném případě řídit auto nebo střílet vzduchovkou po vrabcích. Tito lidé mají již přes sto let vlastní svépomocné organizace, jejichž nejnovější hrdou pokračovatelkou je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Tento celostátně působící zapsaný spolek oslaví 16. června pětadvacáté narozeniny – a to bez fanfár a táborů lidu; žijeme v kovidové době a nezbývá než setkávat se převážně on-line. To nám však nebrání ve sdělení veřejnosti, čeho jsme dosáhli, co od veřejnosti čekáme, zač jí vděčíme a kam kráčíme.

Svět kolem nás je z drtivé většiny o dívání,“ říká Rudolf Volejník, viceprezident a tiskový mluvčí SONS, „a my musíme lidi, kteří vidět přestanou nebo přestávají, naučit ve vizualizovaném světě žít bez zraku. V tom se skrývá jedno z našich poslání – vracet lidi zpátky do života, znovu samostatně chodit, starat se o domácnost, číst a psát, rekvalifikovat se nebo se vrátit do původního zaměstnání, bavit se, cestovat atd., atd. SONS i její dceřiné společnosti poskytují registrované sociální služby i další služby, které zájemci nikde jinde nenajdou. Každý, kdo nás může potřebovat, se může obrátit na oblastní odbočku SONS v místě svého bydliště, na krajské TyfloCentrum nebo celostátní Tyfloservis. Učíme však také příkladem: Při spolkových aktivitách (výlety, besedy, tematická setkávání) se scházejí lidé s podobným údělem, vyměňují si zkušenosti a ti noví mezi námi zjišťují, že ztrátou zraku či jeho vážným poškozením život nekončí.

Dotacemi nám pomáhá stát, pomáhají kraje, obce, firmy i jednotlivci. Jsme zvlášť hrdí na programy, kde stát pomáhá minimálně a my je přesto dokážeme udržet a rozvíjet. Jedním z nich je Knihovna digitálních dokumentů, která zahrnuje na 32 000 elektronických knih, periodika, učebnice – je zkrátka pokladnicí umění, zábavy a vzdělání. Existuje již po 30 let mimo systém veřejných knihoven a jakožto autorizovaný subjekt poskytující autorská díla v alternativních formátech ji uznává i Světová organizace duševního vlastnictví. Další službou, která není nijak štědře dotovaná, je navigační centrum, jehož pracovníci pomáhají nevidomým lidem při samostatném cestování za použití moderních technologií. Ve vydavatelství Zora vydáváme vlastní časopisy určené všem nevidomým a slabozrakým i veřejnosti.

Vlajkovou lodí, která láká návštěvníky každého věku (když se to smí), je naše středisko výcviku vodicích psů, člen Mezinárodní federace výcvikových škol.

SONS je tu pro každého - mládeží počínaje a seniory konče. Vítáme ve svých řadách i příznivce, přátele a rodinné příslušníky bez zrakové vady.

Od roku 2000 má SONS i svoji celonárodní veřejnou sbírku Bílá pastelka. Skrze její pořádání se opakovaně přesvědčujeme o kladném vztahu veřejnosti k nevidomým a slabozrakým lidem.

Kontakt:

Rudolf Volejník

viceprezident SONS

e-mail: volejnik@sons.cz

tel. 777 722 793

Mgr. Veronika Pokorná

výkonná ředitelka SONS

e-mail: pokorna@sons.cz

tel. 602 685 770

Tisková zpráva k 25 výročí SONS