Tip na výlet

Publikováno 01.03.2016 08:42 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

TIP NA VÝLET

Krajina kolem Žďáru nad Sázavou je malebná a bohatá na přírodní krásy a zajímavosti. Hluboké rybníky uprostřed tmavých lesů, skály a pahorky, prameny potůčků a studánky, k tomu poměrně čistý vzduch, zajímavé architektonické a historické památky. Navíc je tu ještě jeden důvod k návštěvě..

Jelen, Káně, Kůň, Zubr, nebo Rak? Nic zvláštního. Čert, Drak, Krbový mužíček a Hejkal. Jsme v pohádce? Ale co takový Mamlas, Poděs, Hamroň, Josefína? Nezasvěcený turista začíná tápat.

Všechna tato známá i neznámá jména mají něco společného. Jsou to názvy soch známého zďárského výtvarníka Michala Olšiaka.

Potkáte je třeba na návsi, jako například Želvu v Obyčtově, u silnice v Ronově se leknete Draka a nezakopněte o Raka, který si hoví u rybníka na Račíně. V Hamrech n. S. můžete pomoci Koni, tahajícímu vozík z bahna, prohlédnout si Mamuta na louce u řeky, odpočinout si a posvačit vsedě na palcích opravdu zvláštního stvoření jménem Hamroň, což je něco jako žába křížená hlemýžděm. Zámecký park v Pohledu střeží Gryf. V Poděšíně na návsi stojí strom, místními zvaný Brokolice, který v dutém kmeni ukrývá skřítka.

V lokalitě Tři studně se setkáte s Výrem, zahejká Hejkal, vykoukne roztomilý Krbový mužíček a majestátní Káně na lučním svahu jakoby se právě chystala na lov. Když si budete v Chotěboři chtít zahrát šachy s Čertem, pozor ať nepřijdete o duši! Ještě upozornění na Hraniční kámen s moravskou Orlicí na straně jedné s českým Lvem na straně druhé, který označuje historickou hranici za Žďárem n. S..

Všechna tato a mnohá další díla vlastnoručně vytvořil Michal Olšiak. Většina je volně přístupná, jsou i sochy vytvořené na objednávku soukromých osob. Ani se nechce věřit, že jsou z betonu a železa. Umělec však staví i z písku, například na Bítově, a také maluje obrazy.

Některé ze jmenovaných soch jsme již navštívili, některé zbývají a přibývají nové. Navštívili jsme i galerii na Veselské ulici ve Žďáře. Lehkou úklonou jsme pozdravili Charlie Chaplina, stojícího na protějším chodníku.

Pokud se rozhodnete vydat se k Olšiakovým sochám, budete mít jistotu, že na vás nikdo nebude přísně koukat a nebudou ani cedulky s nápisem: Nedotýkejte se vystavených exponátů!

Více informací naleznete na internetu, pod jménem autora pana Olšiaka.

Napsala Marie Heilandová