Terapie sněhulákem

Publikováno 27.01.2023 11:00 Odbočka Příbram


Obrázek

Určitě každý z nás už někdy zažil pocit, jemuž většina lidí říká „depka.“ Většinou nejspíš ani o klasickou depresi nejde. Jde prostě o stav, kdy je vám smutno, jste naštvaní, nevíte, co chcete. Jste nespokojeni sami se sebou, se světem kolem, rodina vás nechápe, tedy podle vás. Máte chuť něco nakopnout, rozbít, do něčeho praštit. Toužíte se přecpat zmrzkou, brambůrky, něčím strašně nezdravým, protože víte, že to duši uleví.

A ještě navíc je venku hnusně, v topení to divně škrundá a sousedi řvou jak na lesy. Rozečtená knížka vás nebaví a jedinou televizi doma okupuje někdo další.

Tak na to na všechno zapomeňte.

Jediné, co ve skutečnosti potřebujete a nevíte o tom, je pohlazení, přitulení, pomazlení.

Kdo má doma jiného člena rodiny, nebo živé zvíře (rybičky se nepočítají, i když se na ně moc hezky kouká, nebo alespoň poslouchá bublání filtrace), vyřeší problém poměrně jednoduše a docela rychle.

Jenomže co když má druh výmluvy, pes se venku vyválel v něčem nevábném a zrovna docela smrdí (a ten druhý, co je doma, ho samozřejmě nevykoupal, všechno, abyste dělali vy, žejo), kočka má svou hlavu a hlavně teď určitě nemá zájem se s vámi mazlit, prostě NE. Králíček odhopkal někam za skříň, kde samozřejmě zanechá pár bobků, na které si nevzpomenete, morčata koušou, andulky ani nepípnou a zplihle sedí na bidýlku… Sklípkan není tam, kde by měl být… a sakra.

Musíte si poradit sami.

V takovou chvíli prostě buď dojdete do lednice a vylovíte zmrzku, nebo ulevíte frustraci nějakou zajímavou činností, ideálně mytím okna v místnosti, kde se povaluje další, dle vás líný člen rodiny… budižkničemu jeden(na).

Nebo, a už se k tomu dostávám, si zklidníte nervíky jemnou ruční prací, jako jsme to udělali na odbočce koncem ledna my.

A protože pořád máme zimní čas, vyráběli se sněhuláci.

Terapeutičtí.

Proč to? Protože jsou příjemní na dotek. Hebcí, hezcí a k pomazlení. Můžete je i darovat, vystavit, přidat k vánočním ozdobám na další rok.

Výroba takovýchto malých hraček zabere chvilku a potěší všechny věkové kategorie.

Jak na to:

Opatřete si několik bílých ponožek, ideálně nových a náplň.

Tu může tvořit vata, výplň do polštářů, korálky, nebo třeba obyčejná rýže, či jiná sypká potravina. Podstatné je, aby výplň neměla ostré hrany a byla příjemná do ruky.

Vybranou výplní vysypte část ponožky. Na velikosti kousku oděvu záleží. Můžete vyrobit mrňouse s velkým bříškem a hlavou, nebo dlouhána rozděleného provázky, nitěmi, mašlemi na několik rádoby kulatých částí. Je to na vás.

Uvažte provázek kolem vysypaného spodku ponožky. A máte první „kouli“ sněhuláka. Pokračujte, až bude celý hotov.

Tělo odshora dolů ozdobte knoflíky, korálky, kamínky. Můžete je přišít, nebo nalepit tavnou pistolí. Nezapomeňte na šálu z mašle, nebo mu ji klidně upleťte.

Na fotkách mají některé naše výtvory čepičky s bambulí, či ozdobnou květinovou aplikací. Pokrývku hlavy vyrobte dle libosti ze zbytků jiných látek, nebo klidně dočista odlišných materiálů. Též můžete plést.

Z podkolenky by šla udělat klidně i terapeutická žirafa, ale to jsme nezkoušeli.

Z pánských slipů třeba i klokan. Kapsa je jistá a výplň se najde.

Varování pro dámy: výtvory naplněné sypkou hmotou za žádnou cenu nepůjčujte kočkám, psům a manželovi.

Všichni do toho budou šťourat a pak to stejně budete luxovat vy.

Varování pro pány: pokud začne drahá polovička vyrábět jakékoli terapeutické blbůstky, evidentně potřebuje pozornost.

Za to se s vámi rozdělí o zmrzku, kterou onehdá ukryla do hlubin mrazáku.


Obrázky