Tajemná Indonésie - Tamtamy času - 26. 3. 2019

Publikováno 26.03.2019 10:20 Odbočka Blansko


Obrázek

V úterý ráno jsme se vypravili za mrazu do Brna. Postupně jsme se setkávali ve vlaku a společně poté z Hlavního nádraží v Brně vstříc novým zážitkům. Čekala nás výstava pod názvem TAJEMNÁ INDONÉSIE - TAMTAMY ČASU. Je to největší výstava svého druhu u nás. Existuje stále i jiný časoprostor - místa zastaveného času! Expozice odhaluje taje Nové Guineje, Indonésie, Pacifiku i Šalamounových ostrovů. Ve výstavě najdeme unikátní etnografické sběry - obrovské rituální totemy bisj, iniciační masky, oštěpy, luky a šípy. Nová Guinea otevřela pro veřejnost své brány v Paláci šlechtičen. A my byli u toho. Projekt vznikl z cest slavných cestovatelů do zapomenuté části planety. Je určena návštěvníkům všech věkových kategorií. I my jsme měli jedinečnou možnost nahlédnout do ryzí přírody, obdivovat obrovské rituální totemy, štíty, iniciační masky, čelenky, dech beroucí fotografie. Dominantou je autentická stromová chýše kmene Kombai, kde si na falus nasazují zobáky zoborožce. Bonusem je horský kmen Dani s „vyuzenou mumií“.


Dozvěděli jsme se, že nejkrutější zabiják je malárie. Zásadním nebezpečím v džungli není lev, tygr, levhart či krokodýl. Nejnebezpečnější tvor světa se smrtící bilancí je komár Angeles, konkrétně jeho samička přenášející malárii. Každý rok zabije dva miliony! Malárie je rychlá a krutá smrt. I toto svědectví skýtá výstava.

Výstava prezentuje materiály největších cestovatelských osobností Jiřího Hanzelky, Miroslava Zikmunda a Miloslava Stingla. Hlavně však výjimečné výpravy cestovatele Rudy Švaříčka, který se věnuje neznámým etnikům a dobrodružným cestám do nitra ostrova.


Obrázky