Semtamník 5-6

Publikováno 30.04.2019 19:12 Odbočka Prostějov


„SEMTAMNÍK“

pro členy OO SONS Prostějov

 

Konzultační hodiny

Kancelář odbočky na Svatoplukové č. 15 je vám k dispozici každé pondělí od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:30 a ve čtvrtek jsme přehodili konzultační hodiny na dopoledne od 9:00 do 12:00 hod.

Vzhledem k tomu, že nebyl o odborné poradenství velký zájem, tak poskytujeme od minulého roku pouze základní poradenství. Samozřejmě se na nás můžete i nadále obracet se svými dotazy a my Vás případně odkážeme na Olomouckou odbočku nebo TyfloCentrum.

V registru zůstávají sociálně aktivizační služby a dopomoc jako neregistrovaná služba.

 

Upozornění

Pokud nás budete chtít navštívit, tak si pro jistotu vždycky zavolejte z důvodu případné dovolené nebo návštěvy lékaře.

Pokud budete mít zájem o poukazy na léčebné a rehabilitační procedury ve Skalce, tak nás kontaktujte a můžete obdržet poukaz v hodnotě 500 Kč se spoluúčastí 100 Kč.

Máme k dispozici seznam účastníků z minulého roku, který doplníme o další případné zájemce.

Žádáme členy, kteří mají nějaké nedoplatky na členských příspěvcích, aby nás kontaktovali a domluvili se na jejich doplacení. Za letošní rok by měla proběhnout platba příspěvku do června. Děkujeme členům, kteří průběžně platí příspěvky a někteří se během roku nezúčastní žádné akce a přesto nezruší členství. Moc jim děkujeme a aspoň jim věnujeme nějaký pěkný výrobek z pedigu z naší tvořivé dílny.

 

Vážení členové, dobrovolníci a další příznivci. Moc Vás zdravíme v jarním období.

Přejeme pohodové čtení našeho informátoru, ve kterém najdete článek o problémech při vystavování poukazů na bílé hole. Součástí informátoru bude příspěvek o zajímavé sobotní akci pořádané Olomouckou odbočkou, ke které jsme se rádi připojili. Dále Vás budeme informovat o ukončení služeb Eco TAXI v Prostějově a možnostech využití dalších přepravců včetně aktuálního seznamu taxi služeb v Prostějově. Dále Vás seznámíme o odstraňování bariér v našem městě prostřednictvím příspěvku pracovníka TyfloCentra Olomouc Petra Bradáče. Samozřejmě nebudou chybět ani informace ze sociálněprávní oblasti. Právní poradna bude obsahovat v březnovém příspěvku: zvýšení příspěvku na péči ve třetím a čtvrtém stupni závislosti, informace o zrušení karenční doby a o oddlužení fyzických osob. V dubnovém příspěvku budou poskytnuty informace o chystaných změnách v souvislosti s úhradou bílých a červenobílých holí, které nebudou snad nakonec tak fatální.

Další příspěvek se bude týkat předčasných starobních důchodů, který byl avizován v minulém Semtamníku.

 

Poděkování

  • Děkujeme firmě Rejnet za částečnou kompenzaci nákladů spojených s tiskem Semtamníku.

  • Děkujeme naší člence a dobrovolnici paní Šenkové, která zrealizovala Velikonoční tvoření a ve spolupráci se členkami vyrobily krásné výrobky z pedigu v kombinaci s keramikou a dalšími doplňky. Rovněž děkujeme za další výrobky z pedigu, které používáme jako ceny v rámci dobrovolnického programu a klubových akcí.

  • Děkujeme Janě Jílkové, která v rámci dobrovolnické služby pro naše jubilanty vyrábí krásná hmatová přáníčka zcela zdarma.

 

 

 

 

 

Změna v personální sféře

Vzhledem k tomu, že odešla Terezka Pavelková na mateřskou, tak předala pokladnu Jarušce Krystkové, která dělala pokladní několik let. Děkujeme Terezce za výbornou spolupráci a přejeme jí všechno nejlepší. Terezka u nás působila s přestávkou šest let a dva roky se věnovala dobrovolnické službě.

V současné době jsou zaměstnané v odbočce 3 pracovnice.

 

Telefonní kontakty:

Pracovní smlouva s úvazkem 0,6 (24 hodin týdně): předsedkyně a koordinátorka dobrovolníků Pavlína Bartošková 775 438 110.

Pracovní smlouva s úvazkem 0,2 (8 hodin týdně): sociální pracovnice a pokladní Mgr. Jaroslava Krystková, DiS.

Krátké pracovní úvazky na dohodu o provedení práce:

  • asistentka Božena Bartošková (30 hodin/měsíčně)

 

Společenská rubrika

Naši jubilanti:

Blahopřejeme našemu členovi Zdenku Tylšarovi, který slaví své životní jubileum v květnu.

V květnu slaví také naše dlouholetá dobrovolnice Věrka Zlámalová, které kromě přání všeho nejlepšího moc děkujeme za její velmi obětavý přístup v rámci dobrovolnické činnosti.

Všechno nejlepší přejeme také naší milé kolegyni Jarušce Krystkové, která má narozeniny v červnu a děkujeme jí za výbornou spolupráci.

 

Připravujeme

Na měsíce červenec a srpen turistické výšlapy, na 17.7. prezentaci novinek firmy Adaptech spojenou s výrobou koktejlů, která bude tentokrát v režii pana Kavana. Nebude to tedy probíhat formou soutěže, jak tomu bylo dosud, ale pan Kavan nám to předvede a potom nám ukáže postup a zájemci budou mít možnost si koktejl sami připravit. Tato akce se uskuteční v rámci ‚Dnů umění nevidomých s hudebním vystoupením Lidušky Veselé a profesionálních zrakově postižených zpěváků pod názvem Vojo Deyl. Na srpen plánujeme prezentaci pomůcek firmy Ergones spojenou s prezentací vodících psů ze Školy výcviku vodících psů z Brna Na splávku v Domamyslicích apod. Na setkání s Vámi se těší pracovnice odbočky.

.…………………………………………………………………………

Dobrovolná dopomoc osobám se zrakovým postižením.  

V průběhu března a dubna zajišťovali naši dobrovolníci doprovod na klubové akce, výlet do Prahy s TyfloCentrem, procházku, k lékaři, v rámci sportovních aktivit (dopomoc v posilovně), zprostředkování menšího nákupu včetně obstarání osobních záležitostí (vyzvednutí léků na recept apod.).

V polovině dubna zajistily dopomoc Věrka Zlámalová a Zdenka Hyblová klientům na výletě do Prahy, který byl v režii Zuzky z TyfloCentra ve spolupráci s pracovnicí z Olomouce.

Paní Šenková zajistila pomoc na pedigu, keramice a Velikonočním tvoření a ostatní dobrovolníci se zapojili v rámci dopomoci klientům.

V současné době máme 14 organizovaných dobrovolníků.

V případě zájmu o poskytnutí nebo využití dopomoci kontaktujte koordinátorku dobrovolníků Pavlínu Bartoškovou prostřednictvím e-mailu bartoskova.pavlina@seznam.cz nebo bartoskova@sons.cz a na telefonu 775438110.

 

Komentovaná prohlídka historického centra Prostějova a návštěva Hvězdárny

V sobotu 16.3. jsme se mohli připojit k turistickému klubu z Olomouce. Pan Příborský u nás domluvil komentovanou prohlídku historického centra Prostějova, která byla v režii studentky ze Střední školy podnikání a obchodu v Prostějově. I když foukal studený vítr, tak se nám věnovala studentka dvě hodiny a poskytla naší výpravě zajímavý výklad. Potom se účastníci rádi přemístili do Turistického informačního centra na zámku, kde se ohřáli a většina z nich si koupila magnetky města Prostějov. Oběd byl zajištěn v restauraci Bílý koníček a po dobrém obědě následovala specializovaná přednáška na Hvězdárně s možností pozorování slunce a osahání exponátů. Bylo to velice zajímavé a tak účastníci Olomoucké odbočky odjížděli později než původně plánovali. Oplatíme jim pozvání na květen, kdy společně navštívíme Botanickou zahradu a projdeme se lesoparkem Hloučela.                                      Pavlína

Vystavování poukazů na bílé hole a koncovky

 

Vzhledem k tomu, že se na nás obracíte s problémy ohledně vystavení poukazů na bílé hole a koncovky, tak Vás o tom informujeme.

Určitě se budeme opakovat, ale ať jste v obraze. Osoby s těžkým zrakovým postižením mají ještě v letošním roce nárok na 3 bílé nebo červenobílé hole za rok a jednu keramickou (pevnou nebo rotační) nebo silonovou rotační koncovku a může Vám to předepsat praktický nebo oční lékař. Co se týká očních lékařů, tak tam jsme nezaznamenali nějaké problémy, ale u praktických lékařů někteří z Vás řešili nejrůznější překážky. Není v tom žádný systém a pokud potřebujete vystavit poukaz na více kusů holí najednou, tak by to neměl být problém. Optimální je, když si necháte napsat na jeden poukaz jeden kus a s odstupem času další. Na druhou stranu se může stát cokoliv a tak se nebojte požádat např. i po měsíci o vystavení dalšího poukazu na hůl. Občas dojde k poškození hole nebo ztrátě, takže je lepší, když vlastníte minimálně dvě hole. Říkám to z vlastní zkušenosti, kdy mi naše členka vyměnila hůl a ta její hliníková mi nevyhovovala. Co se týká koncovek, tak můžete přijít kdykoliv během roku. Pokud Vám pojišťovna uhradí koncovku třeba koncem roku a vy přijdete hned začátkem roku následujícího, tak nic nebrání tomu, aby Vám byl vystaven poukaz. Já používám pevnou keramickou koncovku, ale její poškození je bohužel dost časté. Potvrdili mi to i další klienti, kteří tuto koncovku používají a chodí s holí pravidelně.

·       Hůl bílá orientační, skládací, kompozit kód 95572

·       Keramická koncovka pevná a rotační kód 95574

·       Silonová rotační koncovka kód 95570

Tyto pomůcky jsou ve skupině č. 14 a musí to být na poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku uvedeno. V případě, že se setkáte u lékařů s negativním postojem při vystavování poukazů, tak nás kontaktujte. Hlavně se nenechte odradit, protože jsou to pomůcky standartní, které používáme každý den a při samostatném pohybu se bez nich neobejdeme. Pokud chodíte s doprovodem, tak mají také své opodstatnění a je to na zvyku.

V právní poradně na konci tohoto informátoru zjistíte, co se chystá za nepříjemné změny s úhradou bílých holí a budeme doufat, že to nebude pro nás nakonec tak razantní.

Pavlína

 

Přehled taxi služeb v Prostějově

 

Eco taxi v Prostějově už nejezdíPokud jste využívali služeb Eco taxi za velmi výhodnou cenu po Prostějově za 68 Kč., tak byla tato velmi výhodná taxi služba zrušena. V případě potřeby se musíte obracet na jiné přepravce, které uvádíme níže.

Taxík – Jakub Kunert

Naše taxislužba zajišťuje přepravu osob zánovními vozy. Nabízíme možnost přepravy až pro 6 pasažérů vícemístnými vozy. K dispozici je v každém vozidle dětská sedačka pro Vaše nejmenší. Nově nabízíme drink car servis, kdy Vám odvezeme Vaše auto až domů.

Tel.:603 278 792

 

Taxík Hromek

Zajišťujeme taxi služby luxusními vozy s klimatizací vybavenými multimediálním zařízením. Škoda Octavia III , Audi A4 a Volkswagen Passat. Přepravujeme na letiště Václava Havla Praha, Brno Slatina, Ostrava Mošnov, Bratislava M.R. Štefánika, Vídeň Schwechat.

Tel.: 602 718 042

 

Artur taxi

Provoz taxislužby. Nabízíme smluvní ceny pro firmy a zvýhodnění pro stálé zákazníky. Odvezeme Vaše auto do místa bydliště a seženeme Vám řidiče pro vlastní vozidlo. Tel.: 728 958 514

 

Josef Pírek

Nabídka služeb osobní přepravy, přepravy zboží a převoz vozidel. Máme klimatizované vozy, profesionální řidiče a jsme nonstop k dispozici. Tel.: 602 734 873

 

Taxi Ondřej Měchura

Provozujeme taxi službu v Prostějově. Tel.: 733 686 856

 

Carl TAXI

Provozování taxi služby. Tel.:728 213 374

 

Jaroslav Michalec

Nabídka služeb osobní přepravy, přepravy zboží a převoz vozidel. Máme klimatizované vozy, profesionální řidiče a jsme nonstop k dispozici. Tel.: 776 664 606

 

Mé TAXI

Provoz osobní taxislužby a přeprava menších zásilek v tuzemsku i zahraničí. Disponujeme čtyřmi vozy Ford Mondeo Combi a jedním vozem Ford Mondeo sedan. Možnost dětské sedačky. Tel.: 775 638 294

 

BMW-TAXI

Taxislužba Olomouc a Prostějov. Rozvozy ze svateb a večírků. Doprava na letiště. Tel.: 606 761 568

 

Petr Růžička

Provozování a zajišťování dopravy a přepravy osob.

Tel.: 723 187 335

 

Aktuální informace o odstraňování bariér v Prostějově

 

Přináším stručné informace o řešení bariér v Prostějově:

 

  1. Točité venkovní schodiště u ATRIA bude zabezpečeno proti nárazu do hlavy formou vystouplého obrubníku s výrazným žlutočerným zvýrazněním, který bude zachytitelný bílou holí (přislíbeno náměstkem primátora Rozehnalem).

Vzhledem k tomu, že schodiště není v majetku města, nebude na něj připevňována zábrana, jako tomu bylo u rampy na Školní ulici.

Točité venkovní schodiště u ATRIA bude zabezpečeno proti nárazu do hlavy formou vystouplého obrubníku s výrazným žlutočerným zvýrazněním, který bude zachytitelný bílou holí (přislíbeno náměstkem primátora Rozehnalem).

Vzhledem k tomu, že schodiště není v majetku města, nebude na něj připevňována zábrana, jako tomu bylo u rampy na Školní ulici.

 

  1. U předzahrádky Face to Face je v současné době průchozí prostor podél fasády cca 2 m.

Na základě upozornění náměstka ohledně otevírání dveří směrem ven a možnému otevření dveří v letních měsících do ulice, do kterých by lidé mohli vrážet, bude pravděpodobně tato předzahrádka „nalepena“ na provozovnu a ohrazena plotkem tak, aby se dala bezpečně obejít.

Mgr. Petr Bradáč

odstraňování bariér, TyfloCentrum Olomouc, o.p.s.

 

Městská knihovna informuje

Jaro už je tu v plné síle, ale já doufám, že i teď si najdete čas na poslouchání nových audioknih. Ráda vám některé z nich představím.

K teplému počasí určitě patří posezení na zahrádce, kafíčko a přátelé. A právě k takové atmosféře se hodí audiokniha se sympatickým názvem Šťastní lidé čtou a pijou kávu od francouzské autorky Agnés Martin-Lugard, kterou namluvila Michaela Baladová.

 Hořkosladká komedie finského autora Arta Paasilinny Stará dáma vaří jed vypráví příběh o stařence, která by pro svého synovce obětovala všechno, ale když ji nutí se svými pochybnými kamarády napsat závěť, řekne si, že se jen tak nenechá oškubat. Knihu namluvili Milena Steinmasslová a Jan Zadražil.

Kniha Sběratel sněhu od českého autora Jana Štiftera představí tři časové linie a tři generace, se kterými si pohrála historie. Strhující drama, v němž se vracejí lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. Tuto skvělou knihu čtou Jaromír Meduna, Jiří Schwarz a Jakub Saic.

 U vztahů a minulosti ještě chvíli zůstaneme s knihou Hotýlek od české autorky Aleny Mornštajnové. Vypráví příběh o hotelu, spíše o hodinovém hotýlku, a o lidech, kteří v něm žijí. Knihu načetl Jaromír Dulava.

Rozloučím se s vámi s knihou Eleanor se má vážně skvěle od autorky Gail Honeyman. Eleanořině cestě za štěstím se budete smát, i když vlastně k smíchu není. Čte Petra Špalková.

Hezké teplé dny plné kávy a radosti vám přeje

 

Denisa Šnédarová

Hudební oddělení

 

Zveme vás na akce pořádané knihovnou:

14.5.        Út 9.30 h        Promítání pro nevidomé

Promítání speciální zvukové verze série historických detektivních příběhů Četníci z Luhačovic.

15.5.        St 17 h Konec války pod Prostějovem

Další přednáška popularizátora vojenské historie Ing. Jaromíra Vykoukala bude věnována konci druhé světové války v Prostějově a v prostoru na jih a jihovýchod od Prostějova.

16.5. Čt 17 h Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

Cestovatel, dobrodruh, zkušený mořský vlk a také jachtařský instruktor Tomáš Kůdela bude povídat o své plavbě na Azorské ostrovy.

23.5. Čt 17 h Setkání s Irenou Douskovou

Autorské čtení známé spisovatelky Ireny Douskové se uskuteční v rámci jedinečného projektu Spisovatelé do knihoven, jehož cílem je představit čtenářům zajímavé současné české autory.

6.6. Čt 17 h Japonsko - cestopisná přednáška Aleny a Jirky Márových o jejich cestě do Japonska.

13.6. Čt 17 h Českoslovenští letci v RAF - přednáška historika a badatele PhDr. Daniela Švece

19.6. St 17 h Prostějovský student Martin Tabery bude vyprávět o životě v Peru

Martina Štafová

 

Regionální pracoviště TyfloCentra Olomouc, o.p.s., v Prostějově

Nabízí zájemcům se zrakovým postižením podporu při hledání zaměstnání, další vzdělávání formou přednášek a jazykových kurzů, zprostředkování kurzů na počítači. Podporuje zájemce v aktivním trávení volného času pořádáním sportovních, společenských a kulturních aktivit. Pro více informací nebo jejich upřesnění pište na mail: znojilova@tyflocentrum-ol.cz, volejte na tel: 730 870 761 nebo nás přijďte navštívit v pondělí od 8:00 - 14:00 hod na adrese: Kostelecká 17, Prostějov.                                                                          Bc. Zuzana Znojilová

 TyfloCentrum Olomouc

Pokud si budete chtít pořídit mobilní telefon, tak se můžete obrátit na lektora a vedoucího informatiky a digitalizace na Mgr. Lukáše Lacinu na tel. 730 870775 nebo e-mailu lacina@tyflocentrum-ol.cz

V případě zájmu o výpočetní techniku kontaktujte odborného konzultanta v oblasti speciálně upravených počítačů Pavla Bártu na telefonu 730 870 762 nebo na e-mailu barta@tyflocentrum-ol.cz

 Tyfloservis

Je jediné pracoviště v Olomouckém kraji, které zde působí již čtvrt století, a kde si osoby se zrakovým postižením mohou vyzkoušet nejširší sortiment optických pomůcek a kamerových lup – přenosné i stolní. Pracovnice odborně a nezávisle poradí podle individuálních potřeb a požadavků klienta. Je třeba využít kontaktní telefon k objednání na konzultaci, která trvá jednu hodinu. Tyfloservis o.p.s., I.P.Pavlova 69, 77900 Olomouc, Tel: 585 428 111, e-mail: olomouc@tyfloservis.cz, www.tyfloservis.cz .

Vedoucí střediska Veronika Haiclová

 Tyflopomůcky Olomouc informují

Zveme Vás na osobní návštěvu do prodejny, kde Vám nabídneme celý sortiment kompenzačních pomůcek. Všechny pomůcky včetně fotografie s popisem je možno nalézt i na stránkách www.tyflopomucky.cz/olomouc

      Prodejnu Tyflopomůcek najdete na adrese IP. P.  Pavlova   69, 77900 Olomouc tel./fax.   585415130.  Máme   otevřeno po.,  út.,  st.  7:00  -  15:30 h,  čt. 7:00 - 17:00  a pá. 7:00 - 12:00.

Rozšířený sortiment lup a zvětšovací techniky najdete v Tyfloservisu Olomouc, kontaktní údaje viz. výše.

 

Oblastní odbočka Sjednocené organizace

nevidomých a slabozrakých

Svatoplukova 15, 796 01 Prostějov

 

Sdružujeme a hájíme zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů, kterým poskytujeme služby, vedoucí k integraci takto postižených osob do společnosti.

 

e-mail prostejov-odbocka@sons.cz

www.sons.cz

tel.: 775 438 110

 

Krásné léto a hodně zdraví Vám zesrdce přejí

Pracovnice odbočky a členové Oblastní rady.

Konzultační hodiny

a půjčovna kompenzačních pomůcek:

Kancelář otevřena

pondělí 9 – 12, 14 – 16:30

a

ve čtvrtek od 9:00 do 12:00.

 

Činnost SONS Prostějov je realizována

za finanční spoluúčasti Magistrátu města Prostějov.

Tisk Semtamníku podporuje firma Rejnet.

 

Semtamník Vám posíláme v černotisku, e-mailem a někteří z Vás ho dostávali na CD. Semtamník je také zveřejněn na webových stránkách sons.cz a v internetovém časopisu TyfloCentra Huča na adrese huca.wbs.cz. Přehled akcí najdete rovněž v Prostějovském večerníku.

Právní poradna

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS 03/2019

 

Zvýšení příspěvku na péči

Po poměrně zdlouhavých legislativních peripetiích již byla s téměř konečnou platností přijata novela zákona o sociálních službách (z. č. 108/2006 Sb.), která změní částky příspěvku na péči pro příjemce závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve III. a IV. stupni. Toto zvýšení se tedy bude týkat spíše menší části našich čtenářů, přesto jistě stojí za zmínku. Příspěvek na péči ve III. stupni se pravděpodobně od července t. r. (v době psaní článku ještě chyběl podpis prezidenta republiky, jehož neočekávané odklady by mohly účinnost pozměnit) zvýší pro osoby do 18 let na částku 13 900 Kč, a pro osoby starší 18 let na 12 800 Kč. Pravděpodobně již od dubna 2019 bude příspěvek na péči pro osoby starší 18 let závislé ve IV. stupni a nevyužívající pobytové sociální služby zvýšen na 19 200 Kč, a to pro všechny věkové kategorie.

 

Konec karenční doby

Realitou se stal dlouhodobý záměr levicových poslanců a zrušena byla třídenní karenční doba. Šlo o dobu prvních tří pracovních dnů, po kterou nebyla při dočasné pracovní neschopnosti zaměstnancům vyplácena náhrada mzdy. Novelou příslušných zákonů publikovanou pod číslem 32/2019 Sb. se tato karenční doba stane historií a náhrada mzdy či platu bude zaměstnancům vyplácena po prvních čtrnáct dnů od začátku dočasné pracovní neschopnosti, patnáctým dnem pak začíná výplata nemocenského. Tato změna nabude účinnosti 1. července 2019.

 

Jaké změny přinesla nedávno schválená novela insolvenčního zákona?

Jen o jednotku nižší číslo než výše popsaná novela, v tomto případě tedy 31/2019 Sb., má Poslaneckou sněmovnou schválený vládní návrh, který upravuje zejména insolvenční zákon. Novela čítá 27 stran textu, my se zaměříme jen na to nejpodstatnější, tedy na změny podmínek oddlužení, často nazývaného osobním bankrotem.

Dosud platilo, že soud schválil návrh na oddlužení jen dlužníkovi, který byl schopen během pěti let splatit 30 % pohledávek jeho věřitelů, tato podmínka však odpadá. Nyní se posuzování kritérií splnění oddlužení posunují zejména na konec doby, po které bude dlužník oddlužení plnit, ocitujme nové klíčové ustanovení § 412a insolvenčního zákona:

“Oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty je splněno, jestliže dlužník splatil nezajištěným věřitelům jejich pohledávky v plné výši, dlužník v době 3 let od schválení oddlužení splatil nezajištěným věřitelům alespoň 60 % jejich pohledávek, po dobu 5 let od schválení oddlužení nebylo dlužníku oddlužení zrušeno a dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí, které po něm bylo možno spravedlivě požadovat, k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů; má se za to, že tuto povinnost neporušil, jestliže v této době splatil nezajištěným věřitelům alespoň

30 % jejich pohledávek.”

Toto znění připouští i možnost, že také dlužníkovi, kterému se nepodaří za pět let splatit alespoň 30 % pohledávek, může soud oddlužení schválit.

Za hodný pozornosti pak určitě můžeme pro naši komunitu označit odstavec 4 téhož ustanovení:

„Vznikl-li dlužníku nárok na starobní důchod před schválením oddlužení a tento nárok trval po celou dobu schváleného oddlužení nebo je-li dlužník invalidní ve druhém nebo třetím stupni, je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže nebylo zrušeno po dobu 3 let od schválení oddlužení.“

Z tohoto odstavce tedy plyne, že bude-li se poživatel starobního nebo invalidního důchodu snažit poctivě tři roky po schváleném návrhu na oddlužení splácet, může být již po této době uznán soudem bezdlužným, i když by se mu nepodařilo splatit pohledávky ve výši v návrhu na oddlužení předpokládané. Toto „výjimečné“ schválení oddlužení (bez toho, aby dlužník splatil alespoň 30 % dluhů, není možné získat opakovaně, jedině za okolností zvláštního zřetele hodných, jak stanoví následující odstavec. Nová pravidla pro oddlužení bude možné aplikovat až na oddlužení povolená pravomocnými rozhodnutími soudu po účinnosti této novely, tedy po 1. červnu t. r.

Za zmínku stojí i nová možnost přerušení průběhu oddlužení na návrh dlužníka či insolvenčního správce. Průběh oddlužení může být přerušen až na jeden rok, návrh musí být podložen vážnými důvody a nemůže k němu dojít opakovaně.

 

O „žhavých“ novinkách za Sociálně právní poradnu informuje

Luboš Zajíc

 

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS 04/2019

Dnes začneme trochu netradičně, a to opravou a upřesněním informace z minulého článku. Jde o pasáž, v níž jsme informovali o zvýšení příspěvku na péči ve III. a IV. stupni závislosti. Chybně jsem v článku uvedl, že u osob do 18 let věku bude příspěvek činit 13 200 Kč, ve skutečnosti půjde o částku 13 900 Kč, za chybu se omlouvám. Nyní již informace platí bez jakýchkoliv pochybností, neboť předmětná novela už byla uveřejněna ve Sbírce zákonů. Slibované doplnění pak tkví v tom, že obě zvýšení příspěvku na péči oproti dosavadnímu stavu, tedy zvýšení pro III. a IV. stupeň, se týkají pouze těch příjemců příspěvku, kteří nečerpají pobytové služby.

 

Budeme si doplácet na bílé hole?

Čtenářům je jistě znám současný stav nároku na úhradu bílých a červenobílých holí z veřejného zdravotního pojištění. Je-li hůl řádně předepsána praktickým, dětským nebo očním lékařem, má pojištěnec nárok na úhradu maximálně tří bílých holí v kalendářním roce, a to ve stoprocentní výši, neboť úhrady odpovídají cenám, za něž se hole v pražské a olomoucké prodejně pobočného spolku SONS, Tyflopomůcky prodávají.

V prvních měsících roku 2018 byla Ministerstvem zdravotnictví do mezirezortního připomínkového řízení zaslána novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění systém kategorizace a úhrady zdravotnických prostředků. Tato systémová změna byla mj. vynucena rozhodnutím Ústavního soudu ČR, který poukazoval na nedemokratičnost a netransparentnost dosavadního systému, kdy o výši úhrad rozhodovala prakticky sama Všeobecná zdravotní pojišťovna, přičemž její rozhodovací proces nebyl dostatečně legislativně zakotven a regulován. V rámci této systémové změny byla navržena i novela přílohy č. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění, která obsahuje kategorizaci zdravotnických prostředků předepisovaných na poukaz. Proti návrhu SONS vznesla několik zásadních a několik věcných připomínek, které byly výsledkem spolupráce s dalšími organizacemi, zejména pak s Tyfloservisem, o.p.s. Naše připomínky měly také podporu a byly zapracovány do připomínek vznesených Vládním výborem pro zdravotně postižené občany. Připomínky se týkaly nejen úhrady bílých holí, ale i dalších optických pomůcek. Podle předloženého návrhu měl být limit maximální úhrady bílých holí stanoven na 500 Kč a hrazena měla být toliko jedna hůl za kalendářní rok. Tento návrh jsme označili za naprosto neakceptovatelný, trvali jsme na zachování současného stavu, tedy stoprocentní úhrady a možnosti čerpat tři bílé hole za rok.

Došlo jen k velmi částečné akceptaci našich připomínek a legislativním procesem prošel zákon zveřejněný pod číslem 282/2018 Sb. Podle této nyní platné novely má být s účinností od 1. prosince 2019 ze systému zdravotního pojištění možné čerpat dvě bílé či červenobílé hole za kalendářní rok. Maximální úhradový limit byl stanoven pro orientační a signalizační bílé hole na 609 Kč a pro opěrné bílé hole na 174 Kč. U hluchoslepých pojištěnců pak byl stanoven limit pro všechny červenobílé hole na 609 Kč, hole může i nadále předepisovat dětský, praktický nebo oční lékař.

S tímto stavem jsme se však nechtěli smířit, proto jsme v prosinci loňského roku oslovili ministra zdravotnictví s dopisem, v němž jsme mu vysvětlili, že bílá hůl je pro těžce zrakově postižené pojištěnce zcela nezbytnou pomůckou (zdravotnickým prostředkem), kterým je nevidomý člověk povinen být vybaven prakticky kdykoliv opustí své obydlí (viz zákon o provozu na pozemních komunikacích) a že neshledáváme naprosto žádný důvod ke zvýšení ekonomického zatížení naší komunity. Současná úprava by totiž znamenala, že na nejběžněji pořizované hole bychom si museli doplácet částky v řádu stokorun, u velmi používané pětidílné orientační skládací hole z kompozitu by šlo o částku 319 Kč, u téže hole aluminiové o částku 187 Kč. To vše samozřejmě za předpokladu zachování cen, které platily v roce 2018. Odpovědí na náš dopis pověřil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ředitelku odboru regulace cen a úhrad Pavlínu Žílovou, která konstatovala, že je přesvědčena, že podle nové úpravy je naprosto vše v pořádku. Dovolím si čtenáře pro učinění si představy, jak je někdy složité komunikovat s různými úřady a úředníky, uvést krátký citát ze závěru její odpovědi:

„Vzhledem k tomu, že v Seznamu cen a úhrad zdravotnických prostředků jsou zajištěny plně hrazené hole, je tato situace v souladu s čl. 31 Listiny základních práv a svobod týkající se práva občanů na bezplatnou zdravotní péči a zdravotní pomůcky na základě veřejného zdravotního pojištění za podmínek, které stanoví zákon. Skupina pacientů zrakově postižených osob má zajištěnou plně hrazenou variantu zdravotnického prostředku z veřejného zdravotního pojištění a zároveň je zajištěna stabilita systému veřejného zdravotního pojištění v rámci jeho finančních možností, fungování zdravotnictví a kvalita a dostupnost hrazených služeb ve smyslu ustanovení § 17 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb.

Věříme, že výrobci a jiné osoby dodávající zdravotnické prostředky na trh v ČR přizpůsobí svou cenovou politiku výši limitu úhrady stanovené v zákoně nebo prostřednictvím cenové soutěže či dohody o nejvyšší ceně.“

Z tabulky, která byla taktéž součástí odpovědi paní Žílové přitom vyplývalo, že plně hrazenými jsou jediné dvě hole, a to hůl slepecká opěrná, dřevěná, za 158 Kč a hůl bílá, orientační, neskládací, aluminiová, za 593 Kč. Na všechny další hole bychom si tedy museli doplácet, ze skládacích holí není plně hrazená žádná. Navíc apel na výrobce holí by se jistě minul účinkem, resp. by byl zcela neadekvátní, protože všichni víme, že ceny holí se za poměrně dlouhou řadu let nijak nezvýšily, a to i přesto, že ceny mnoha ostatních komodit zejména v posledních letech rostou, z čehož jasně plyne, že současný výrobce bílých a červenobílých holí svého monopolního postavení na českém trhu rozhodně nezneužívá.

S tímto stanoviskem jsme se tedy pochopitelně nemohli spokojit, ku prospěchu paní Žílové budiž řečeno, že byla ochotna k osobní schůzce, ačkoliv zbývá otázka, jaká by byla její ochota, pokud bychom nespojili síly s Pavlem Ptáčníkem z VVZP.

Výsledkem schůzky na Ministerstvu zdravotnictví bylo doporučení obrátit se s naším podnětem na komisi pro kategorizaci a úhradovou regulaci zdravotnických prostředků. To jsme ve spolupráci s Vládním výborem učinili. V podnětu žádáme kontinuální zajištění stoprocentní úhrady bílých a červenobílých holí z veřejného zdravotního pojištění, přitom se smiřujeme s přijetím kompromisu nároku na úhradu dvou holí za rok. 

Je snad příznivé, že náš podnět byl zařazen na nejbližší jednání komise, které proběhne 14. března t.r..

Obavu o zhoršení dostupnosti bílých a červenobílých holí jsme zároveň dali na vědomí i poradnímu orgánu veřejné ochránkyně práv i Radě pacientů. Doufáme, že naše úsilí přinese výsledky, o nichž Vás samozřejmě budeme informovat.

 Za Sociálně právní poradnu SONS v Praze

Luboš Zajíc

  

Za jakých podmínek je možné přiznat předčasný starobní důchod

Lidé, kteří zvažují, že „odejdou“ do důchodu dříve než dosáhnou důchodového věku, by měli vědět, že pro nárok na předčasný starobní důchod musí získat alespoň takovou dobu pojištění, která je stanovena pro řádný starobní důchod.

Ta činí od roku 2019 alespoň 35 let.

Je také důležité vzít v úvahu, že předčasný starobní důchod se trvale krátí a možnosti přivýdělku při jeho vyplácení jsou do dosažení důchodového věku omezeny.

Maximální doba, o kterou je možné jít do důchodu dříve, je závislá na důchodovém věku.

Lidé snadno pomocí důchodové kalkulačky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) zjistí, od kdy mohou nejdříve žádat o přiznání předčasného důchodu a jakou musí získat dobu pojištění, samozřejmě i jaký je jejich důchodový věk a kdy ho dosáhnou. Zákon o důchodovém pojištění stanoví:

„Je-li důchodový věk nižší než 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán nejvýše o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku.

Je-li důchodový věk alespoň 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán až o 5 let dříve, ale ne dříve než od dosažení 60 let věku.

“ Pokud je tedy důchodový věk občana, např. 63 let a 8 měsíců, může jít do důchodu nejvýše o 3 roky a 8 měsíců dříve; občan s důchodovým věkem 64 let a 2 měsíce může jít do důchodu dříve nejvýše o 4 roky a 2 měsíce atd.

Teprve lidé, jejichž důchodový věk je 65 let, budou moci mít předčasný starobní důchod přiznaný o celých 5 let dříve před dosažením důchodového věku.

Předčasný starobní důchod se krátí. Výše krácení je závislá na délce doby, která chybí od data přiznání předčasného starobního důchodu do dosažení důchodového věku.

Sazba procentní výměry důchodu se snižuje za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku o 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů, o 1,2 % za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne a o 1,5 % za období od 721. kalendářního dne.

Zvolení vhodného data přiznání předčasného důchodu s ohledem na 90denní úseky je vhodné konzultovat s pracovníky na okresní (v Praze Pražské, v Brně Městské) správě sociálního zabezpečení (OSSZ).

Přiznání důchodu o několik dnů dříve může totiž znamenat srážku za další započatý úsek.

Předčasný důchod nelze přiznat zpětně, nelze ho ani „změnit“ na řádný starobní důchod.

Žádost o předčasný starobní důchod se podává osobně na OSSZ příslušné podle místa trvalého pobytu.

Předčasný starobní důchod není možné přiznat zpětně, ale nejdříve ode dne podání žádosti.

Přiznání předčasného starobního důchodu také vylučuje nárok na řádný starobní důchod, to znamená, že ani po dosažení důchodového věku se předčasný starobní důchod nemůže změnit na standardní starobní důchod.

Od dosažení důchodového věku však pro příjemce předčasného starobního důchodu platí stejná pravidla a možnosti jako pro důchodce, který pobírá řádný starobní důchod.

Pobírání předčasného starobního důchodu lze přerušit. V situaci, kdy příjemce předčasného starobního důchodu, který ještě nedosáhl důchodového věku, nastoupí do zaměstnání a z jeho mzdy/platu je odváděno pojistné na důchodové pojištění (tedy výdělečná činnost zakládá účast na pojištění), výplata předčasného starobního důchodu mu do ukončení zaměstnání nebo dosažení důchodového věku nebude náležet.

Je povinností příjemce předčasného starobního důchodu i jeho zaměstnavatele tuto skutečnost oznámit ČSSZ nejpozději do 8 dnů.

ČSSZ je ze zákona povinna výplatu předčasného starobního důchodu zastavit. Po ukončení zaměstnání nebo při dosažení důchodového věku bude na základě žádosti výplata důchodu obnovena.

Procentní výměra předčasného starobního důchodu pak bude zvýšena s ohledem na dobu, kterou po přiznání tohoto důchodu bez jeho pobírání odpracoval.

Obdobně to platí i pro příjemce předčasného starobního důchodu, který začne podnikat, tj. zahájí samostatnou výdělečnou činnost, ze které mu vzniká povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění.

V možnostech přivýdělku platí omezení do dosažení zákonného důchodového věku

Při výplatě předčasného starobního důchodu není možné až do data dosažení důchodového věku standardně pracovat či podnikat, přesněji vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na pojištění.

Je ale možné si přivydělat.

Výplatě předčasného starobního důchodu do dosažení důchodového věku nebrání takové činnosti, které nepodléhají odvodům na sociální/důchodové pojištění.

Jsou to:

tzv. zaměstnání malého rozsahu, kde příjem nedosahuje 3 000 Kč měsíčně, činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce, pokud výše započitatelného příjmu v měsíci nepřesahuje částku 10 000 Kč, výkon samostatné výdělečné činnosti v rozsahu, který nezaloží v daném kalendářním roce účast na pojištění (což je v roce 2018 do výše ročního příjmu 71 950 Kč, v roce 2019 činí rozhodná částka 78 476 Kč).

Omezení v možnostech přivýdělku platí jen do dosažení důchodového věku.

Od jeho dosažení se na příjemce předčasného starobního důchodu vztahují stejná pravidla jako na řádného starobního důchodce. To znamená, že může vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na pojištění, tj. podnikat či pracovat, a to v pracovním poměru na dobu určitou i neurčitou. Za 360 dní výdělečné činnosti zakládající účast na pojištění vykonávané po vzniku nároku na důchod při jeho současném pobírání může požádat o zvýšení důchodu, které činí 0,4 % výpočtového základu.

 

Za Sociálně právní poradnu SONS v Praze

Luboš Zajíc