Prostějov, Radnice a Radniční věž

Publikováno 10.04.2019 13:40 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Prostějov, Radnice a Radniční věž 

Aktualizace: 28.11.2023

Lokalita: mapa

Radnice a Radniční věž se nachází v Prostějově na náměstí T. G. Masaryka 130/14. Je dobře dostupná autobusy MHD ze zastávek Floriánské náměstí, Palackého, nebo Vápenice.

Možnosti prohlídky:

Historická budova radnice – prohlídky s průvodcem probíhají v provozní době magistrátu, protože je budova plně funkční pro potřeby magistrátu města. Prohlídka interiéru obřadní síně a dalších přístupných prostor, historie radnice, města i kraje. Radniční věž – prohlídky s průvodcem s vyhlídkou z ochozu, hodiny, zajímavosti.

Objednávky prohlídek: 

Prohlídka interiérů budovy radnice a věže je možná po předchozí objednávce. Prohlídky jsou objednávány v rámci provozní doby magistrátu, vždy však nejpozději hodinu před koncem provozní doby. Kapacita návštěvníků je stanovena minimálně na 3 osoby, u věže pak maximálně na 13 osob. Objednávky jsou přijímány osobně v provozní době Turistického informačního centra, vedle budovy radnice, nám. T. G. Masaryka 12 nebo na bezplatné telefonní lince 800 900 001 v pracovní dny, pondělí až čtvrtek od 8:00 do 16:00 hod., v pátek od 8:00 do 14:00 hod., minimálně 24 hodin předem.

Kontakt: Telefon: +420 800 900 001 informace@prostejov.eu

Otevírací doba: 

Pondělí         8:00-12:00, 13:00-17:00

Úterý           po předchozí domluvě                 

Středa          8:00-12:00, 13:00-17:00

Čtvrtek         8:00-12:00, 13:00-16:00

Pátek           8:00-11:00

Vstupné:  ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, průvodci 0 Kč,

Trasa: 

Vlakem: Po projití nádražní halou, kde se budete držet vodicí linie a sejití 5 schodů se dáte vpravo podél budovy, na hmatné dlažbě přejdete vlevo na nástupní ostrůvek MHD s označením písmenem B, odkud pojedete autobusem MHD s číslem 5 nebo 9 směr Nemocnice. Vystoupíte na zastávce Vápenice a budete pokračovat po pravé straně chodníku ve směru jízdy. Po cca 70 metrech odbočíte vlevo na přechod pro chodce bez signalizace a budete pokračovat přes park mírně se vlnícím chodníkem stále v přímém směru. Dále projdete průchodem historickými hradbami a stále přímým směrem Kramářskou uličkou a průchodem pod domy na náměstí T.G.M..Zde odbočíte vpravo a půjdete podél budov po pravé ruce. Na jejich konci přejdete na protější chodník šikmo vlevo, tak abyste kopírovali roh náměstí. Dále budete pokračovat opět podél budov po pravé straně cca 80 m, kde se, asi uprostřed krátké strany obdélníkového náměstí, nachází vchod do Informačního centra. Zde začínají komentované prohlídky Radnice a Radniční věže.

Autobusem: Po vystoupení z autobusu na výstupní hraně vedle budovy vlakového nádraží se pouze otočíte čelem vzad a přejdete příjezdovou cestu autobusu. Dostanete se tak na nástupní ostrůvek MHD s označením písmenem B, odkud pojedete autobusem MHD s číslem 5 nebo 9 směr Nemocnice. Vystoupíte na zastávce Vápenice a budete pokračovat po pravé straně chodníku ve směru jízdy. Po cca 70 metrech odbočíte vlevo na přechod pro chodce bez signalizace a budete pokračovat přes park mírně se vlnícím chodníkem stále v přímém směru. Dále projdete průchodem historickými hradbami a stále přímým směrem Kramářskou uličkou a průchodem pod domy na náměstí T.G.M. Zde odbočíte vpravo a půjdete podél budov po pravé ruce. Na jejich konci přejdete na protější chodník šikmo vlevo, tak abyste kopírovali roh náměstí. Dále budete pokračovat opět podél budov po pravé straně cca 80 m, kde se, asi uprostřed krátké strany obdélníkového náměstí, nachází vchod do Informačního centra. Zde začínají komentované prohlídky Radnice a Radniční věže.

Vyhledat spojení

Web objektu:

Radnice a radniční věž jako kulturní objekt vlastní web nemá. Budova radnice je plně funkční pro potřeby magistrátu města.

Web s informacemi o objektu: 

Radnice a radniční věž na Wikipedii

Přístupnost stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka: 

WC je přístupné v provozní době magistrátu jako veřejné WC zdarma ve dvoře radnice. Přístup: Asi 10 m vlevo od vchodu do Infocentra je vedlejší vchod do radnice, po projití průjezdem a dalšími dveřmi se dostanete na dvůr, zde se dáte podél stěny budovy vpravo a na rohu opět vpravo. Po asi 15 m se nachází vchodové dveře do veřejného WC.

Do interiéru radnice a radniční věže vodicí psi nesmí.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Audiopozvánka Radnice a radniční věž v Prostějově