Prodej na chodnících v době koronavirové krize – podmínky provozu

Publikováno 23.04.2020 18:21 Málková Marie


Jistě nejenom v Praze, ale i v jiných městech u nás, je v době koronavirové krize snaha umožnit živnostníkům a obchodníkům zdarma využít k prodeji chodník před jejich provozovnou pokud ponechají průchod široký 1,5 m.

Viz: https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jedno-velke-trziste-praha-zvazuje-presunout-prodej-na-chodniky-40319726

Bude tak hned vidět, že obchod opět funguje, a omezí to případné obavy lidí ze vstupu do obchodů.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR) upozornila, že je třeba, aby deklarovaná pravidla brala v úvahu nutnost zajistit bezbariérové užívání komunikací pro osoby nevidomé a slabozraké, tak jak je dáno v legislativě.

Na stavební zákon a jeho prováděcí vyhlášku, v žádném případě není a nikdo ani nevydal výjimku.
Vyhláška 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb, v § 4, odst. (5) praví: „Umístění a zabezpečení městského mobiliáře, staveb pro reklamu, informačních a reklamních zařízení, předzahrádek restaurací, prodejních stánků, venkovních pultů a obdobných konstrukcí musí respektovat přirozený pohyb chodců a nesmí zasahovat do průchozího prostoru.”

Jak má být tato úprava zabezpečena technicky uvádí bod 1.2.10. přílohy č.1 citované vyhlášky: „Vnitřní i vnější pochozí plochy musí být řešeny tak, aby byla důsledně dodržena vodicí linie pro osoby se zrakovým postižením. Do průchozího prostoru podél vodicí linie se neumisťují žádné překážky. Předměty, stavby pro reklamu a informační nebo reklamní zařízení, letní zahrádky a jiné konstrukce na ostatních místech pochozích ploch musí mít ve výši 100 až 250 mm nad pochozí plochou pevnou zarážku pro bílou hůl jako je spodní tyč zábradlí nebo podstavec a ve výši 1100 mm pevnou ochranu jako je tyč zábradlí nebo horní díl oplocení, sledující půdorysný průmět překážky, popřípadě lze odsunout zarážku za obrys překážky nejvýše o 200 mm. Takto musí být zabezpečeny také předměty a konstrukce s bočními stěnami nesahajícími až k zemi nebo podlaze a výkopy a staveniště.”

Bod 1.2.1. přílohy 2 pak ještě upřesňuje: „Překážky na komunikacích pro chodce, zejména telefonní automaty, lavičky, pultový prodej, výkladce, stavby pro reklamu a informační nebo reklamní zařízení a stromy musí být osazeny tak, aby byl zachován průchozí prostor podél vodicí linie šířky nejméně 1500 mm.”

 

V případě, že by úpravy prodejců byly provedeny adekvátním způsobem, ideálně odsazeny od fasád objektů, a tím by i zůstal přirozený průchozí koridor, neměly by se vyskytovat problémy.

Magistrát Hlavního města Prahy pro tyto situace připravuje informační materiál pro prodejce pod názvem Pomocník pro pražské prodejce: Zábor pro venkovní prodejní místa po dobu koronavirové krize, ve kterém bude odkaz a možnost konzultace na SONS ČR, Metodické centrum odstraňování bariér: www.sons.cz/bariery, na ČKAIT – Českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě:­ ČKAIT – Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, popřípadě příslušný stavební úřad.