Procházky historickou Olomoucí.

Publikováno 17.05.2015 18:24 Odbočka Olomouc


Obrázek
Procházky historickou Olomoucí.
Započaly v dubnu tohoto roku komentovanou prohlídkou olomoucké radnice s výstupem na radniční věž.Pokračováním byl první díl seriálu "Olomoucké baroko". Uskutečnil se 14. května a průvodcem téměř čtyřiceti zájemců - členů odboček SONS z Bruntálu, Prostějova a Olomouce, se stal známý olomoucký historik Ján Kadlec. Sám o sobě hned v úvodu řekl, že je amatérským historikem. Že je znalcem historie našeho města "na slovo vzatým" však svědčí skutečnost, že je již několik let předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a autorem celé řady publikací s tematikou různých historických období Olomouce.První část seriálu byla věnována olomouckým barokním kašnám a sloupům. V úvodu procházky jsme se v podloubí radnice poblíž orloje dozvěděli o vzniku města a jeho vývoji napříč staletími.
Poté jsme se vydali k jednotlivým kašnám a oběma morovým sloupům.
Pan Kadlec nám pověděl nejen o historii vzniku konkrétní kašny, ale velmi názorně popsal sousoší na jednotlivých místech, takže i zcela nevidomí účastníci si mohli udělat představu o uměleckých barokních dílech.
Dozvěděli jsme se, že nejstarší kašnou je kašna Neptunova postavená v roce 1683, největší a nejznámější Cézarova, že sloup Nejsvětější trojice je vysoký 32 metrů a na několika patrech je umístěno celkem 23 soch a 14 reliéfů světců a svaté trojice a uvnitř sloupu se nachází kaple (jako jediná na světě umístěná v morovém sloupu). Sloup byl v roce 2000 zapsán do seznamu světového kulturního dědictví Unesco.
Seriál bude pokračovat 11. června na téma "Církevní barokní stavby". Určitě bude tato část stejně zajímavá jako ta první.
J. Příborský

Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Olomoucké baroko 1 ve zkratce

 

Obrázky

Olomoucké baroko Olomoucké baroko
Olomoucké baroko Olomoucké baroko
Olomoucké baroko Olomoucké baroko
Olomoucké baroko Olomoucké baroko
Olomoucké baroko Olomoucké baroko