Přednáška o včelách a jak zpívá les?

Publikováno 16.01.2024 12:18 Odbočka Tábor


Obrázek

Koncem listopadu jsme měli možnost u nás na odbočce v Táboře přivítat zajímavé hosty. Dva z nich pan Matoušek a pan Havlíček jsou odborníci přes obor včelařství, který patří k nejstarším oborům lidské činnosti a třetím pánem a odborníkem ve svém oboru byl pan Strnad. Ten nám přiblížil co je to ornitologie a také nás provedl velice zajímavou a poutavou přednáškou. O tom co jsme se od jednotlivých pánů dozvěděli a čím nás obohatili, se dozvíte níže podrobněji z článků z jednotlivých přednášek.

Během čtvrtečního dopoledne mezi nás zavítali včelaři pan Matoušek a pan Havlíček, kteří nás poutavým způsobem seznámili se životem včel a včelařským řemeslem. Dozvěděli jsme se tak, proč včely tančí  osmičkový tanec (aby sdělili svým družkám, jak daleko, jakým směrem a v jakém množství se nachází pyl), který med je pro nás nejlépe stravitelný (květový), a který naopak má nejvíce minerálů (lesní), jak se včely brání sršňům (obklopí jej a následně svým teplem mu pěkně zavaří), že trubci nejsou žádní lenoši, ale naopak pomáhají svými svaly zahřívat budoucí dělnice a samozřejmě plní oplodňovací funkci. Kolik párů očí bychom na včelách hledaly, a jak vlastně vidí, jakým způsobem to chodí uprostřed úlu a samozřejmě došlo i na výrobky ze včelích produktů – od medu, až po mateří kašičku. A víte, jak je to s medem do čaje? Když čaj není příliš horký, pak v něm zůstanou ty správné a tělu prospěšné látky. Výklad byl doplňován možností osahat si rozličné předměty, které jsou usazeny v úlu vč. voskových pláství. Model včely velikosti 20 cm ocenili především nevidomí. A na závěr nechyběla ani ochutnávka nápoje - zvaného medovina.

Zatímco tažné ptactvo již odletělo do teplých krajin, do našich řad zavítal pan Strnad. A je to opravdu shoda okolností, že s takovým jménem se zabývá sledováním ptactva v Česku i zahraničí. Jak sám o sobě na začátku prozradil – „Mým hobby jest LSD“. Kdyby si snad někdo nyní pomyslel, že jsme se v rámci sociálně aktivizační aktivity začali zabývat psychotropními látkami, nemohl by být dále od pravdy.  Zkratka LSD totiž znamená „Liniové Sledování Dravců“. Pan Strnad si pro nás připravil povídání a audio ukázky zpěvného ptactva. Jeho výklad doplňovali zejména Laďka a Jarda svými zkušenostmi z procházek po městě, po lese anebo v rámci své farmy, kde lze potkat pestrou škálu našich zpěvných ptáků. A tak nejen Hrdliččin zval ku lásce hlas, anebo Skřivan, co musí vrznout, i kdyby měl koncem zimy zmrznout, ale i další od pěničky, až po Výra se u nás v klubovně pěvecky projevily a naše ouška pohladili.  Když zavřeli jsme oči, tu ocitli jsme se v lese, tu na rozkvetlých loukách a tu na prastarém stavení.Zajímavou informací také bylo, že když porovnáme hnízdiště ptáků dnes a před 13 lety, zjistíme, že se v průměru posunula o 300 km severněji. Inu globální oteplování začíná ovlivňovat přírodu ve velkém.

A jak se s ptactvem můžeme setkat i v rámci SONS? S panem Strnadem jsme se domluvili, že na jaře vyrazíme společně do přírody a tam se s odborníkem zaposloucháme do zpěvu skutečných živých ptáků, kteří zatrylkují ihned po ránu. Tak neváhejte a s námi se za zpěvem přírody vydejte!

 


Obrázky

Praktická ukázka Praktická ukázka
Praktická ukázka 2 Praktická ukázka 2
Jak zpívá les - členové Jak zpívá les - členové