Pozvánka na vernisáž výstavy fotografií "Praha z přelomu tisíciletí" pana Václava Fanty

Publikováno 26.06.2019 08:42 Odbočka Jeseník


Obrázek

Pan Fanta se o svém onemocnění očí – retinopatii (degenerativním onemocnění sítnice) dozvěděl ve svých 20 letech. I přes postupně se zhoršující zrak si za svou profesi i celoživotní zálibu vybral fotografování. Vystudoval FAMU, a dokud mu zrak umožňoval, fotil. A úspěšně. Vystavoval doma i v zahraničí. Živil se profesionálním fotografováním např. pro mikrobiologický ústav Akademie věd nebo pro Mladou frontu. Nejraději fotografoval Prahu, lidi a módu, nebo dělal reportážní či vědecké fotografie. Díky své profesi se setkával s významnými osobnostmi, například s Janem Werichem, Miroslavem Horníčkem nebo v roce 1963 fotografoval sovětského kosmonauta Jurije Gagarina při loučení s prezidentem Novotným v Praze.

Pan Fanta se se svou nemocí naučil žít a zároveň pomáhat druhým. Vymyslel pexeso pro nevidomé, tzv. Qardo, které je známé po celém světě. V této hře se pořádají dokonce mezinárodní turnaje. Za životní optimismus i snahu pomáhat druhým byl v roce 2016 oceněn Cenou Olgy Havlové.

Výstavu pana Fanty je možné navštívit do 31. srpna. Je pořádána v rámci 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, jehož cílem je představit veřejnosti profesionální zrakově postižené umělce. Dalším cílem je informovat o problematice zrakového postižení, možnostech pomoci a služeb zrakově postiženým. Výstavu pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, oblastní odbočka Jeseník, za finanční podpory Olomouckého kraje a města Jeseník, ve spolupráci s MKZ Jeseník.