Poznávací zájezd do Krakova spojený se setkáním s členy krakovské odbočky Polského Svazu nevidomých

Publikováno 03.10.2017 13:44 Odbočka Zlín


Obrázek

Den první

Po zhruba pětihodinové cestě autobusem (včetně zastávek) jsme se ubytovali ve studentském domě ATOL, kam nás přišla vyzvednout dobrovolnice ze svazu nevidomých – slečna Kasia, která nás navigovala do ústředí svazu nevidomých pro Malopolsko v centru Krakova. Zde jsme se seznámili s vedoucí pracoviště paní Mariolou Jażdżyk a s panem Ing. Janem Ortylem – prezesem (čili prezidentem) Polského Svazu Nevidomých pro Malopolskou oblast. Pan Ortyl je zrakově postižený a působí ve své funkci jako dobrovolník 15. rokem, jinak je prorektorem a přednášejícím na polytechnické univerzitě. Po seznámení a krátkém pohoštění jsme vyslechli od pana Ortyly povídání o polské organizaci, mohli jsme se také ptát na to, co nás zajímá ohledně života nevidomých a slabozrakých v Polsku, a také si prohlédnout některé pomůcky. Darem každý z nás obdržel Průvodce po Krakově pro handicapované buď v polštině anebo v angličtině. Poté jsme se již vydali na společnou večeři v útulné restauraci, kterou pro nás zařídila paní Mariola.

 

Den druhý

Jelikož nás trochu pozlobilo počasí a od rána velmi hustě pršelo, místo procházky po historickém centru Krakova jsme se rozhodli pro návštěvu nákupního centra Bonarka, kde jsme si mohli nakoupit suvenýry i jiné věci pro sebe či pro příbuzné. Okolo poledne nás pak již čekala prohlídka zámku a katedrály na Wawelu. Naše paní průvodkyně paní Renata Tatoj byla velmi milá, česky mluvící Polka, navíc se zkušeností s průvodcováním zrakově postižených dětí. Díky tomu jsme se dočkali velmi podrobného a zajímavého výkladu o historii hradu Wawel a jeho dřívějších obyvatelích. Navíc jsme si také mohli i hapticky vyzkoušet některé exponáty – a to prostřednictvím vzorků tkanin, které paní průvodkyně zajistila – například kousky čalounění nábytku, tapet i gobelínů, jichž na wawelských zdech visí nespočet.

Po prohlídce zámku a katedrály jsme měli sraz s panem prezesem Ortylem, který se nám dříve nabídl jako průvodce po historické části Krakova. S ním jsme se vydali po slavné Královské cestě – cestě, která vede kolem nejhezčích památek (např. tržiště Sukienica, Floriánská brána, Katedrála sv. Stanislava a Václava, Mariánský kostel, Kostel sv. Petra a Pavla či Barbakán) a je zvláštní tím, že je po ní rozeseto celkem 12 bronzových haptických modelů všech důležitých míst. U těchto modelů jsme se zastavili, abychom si je mohli prohlédnout a pan prezes nám k nim vždy podal bohatý výklad (za překlad z polštiny děkujeme paní Andrýskové J). Náročný den jsme zakončili ve stejné restauraci, kde jsme samozřejmě ochutnali tradiční polská jídla – hustou polévku žurek a bigos (jídlo podobné boršči, se zelím a masem).

 

Den třetí a poslední

Na tento den byla naplánována návštěva muzea Továrna Oskara Schindlera. Tato expozice o 2. světové válce byla především zaměřena na okupaci města Krakova, na následky, které válka zanechaly na tomto krásném městě. Prohlídka je především zážitková, četné exponáty i fotografie jsou doprovázeny i zvukovým podkresem. Chvílemi jsme měli pocit, že jsme uprostřed nacisty ovládaného Krakova, což samozřejmě není příliš příjemné, ale je třeba vědět, jak strašlivé a dnes už jen těžko představitelné věci lidé tehdy zažívali. Pan průvodce se také snažil nám vše do detailů popsat – i včetně osobních příběhů krakovských Židů, kterých byla v Krakově velká komunita a kteří válkou jistě utrpěli asi nejvíce.

Po tomto pochmurném, avšak velmi poučném zážitku nám zbylo ještě trochu času na to se rozptýlit a ještě něco málo nakoupit v nákupním centru Bronowice. Poté nás už jen čekala cesta domů.

Zájezd se vydařil, jediný mínus je snad jen ten, že tři dny jsou na poznání tak nádherného a velkého města, jako je Krakov, přece jen málo. Proto doufáme, že jsme se tam nepodívali naposledy.

Díky všem, kteří se zúčastnili, kteří tuto naši výpravu umožnili a těm, kteří nám při ní pomáhali – byť jen tím, že byli ochotní vyhovět našim specifickým požadavkům a zároveň nikdy nepřestali být milí a usměvaví :)

 

Text: Bc. Eva Benešová

Foto: Pavla Andrýsková, Bc. Eva Benešová, Jana Táborská


Obrázky

Z návštěvy krakovského ústředí Polského svazu nevidomých Z návštěvy krakovského ústředí Polského svazu nevidomých
Haptický model hradu Wawel Haptický model hradu Wawel
Katedrála sv. Václava a sv. Stanislava Katedrála sv. Václava a sv. Stanislava
Haptický model na Královské cestě Haptický model na Královské cestě
Haptický model a Ing. Ortyl Haptický model a Ing. Ortyl
Haptický model na Královské cestě Haptický model na Královské cestě
Haptický model hradu Wawel Haptický model hradu Wawel
Naše předsedkyně se členkou a průvodkyní Naše předsedkyně se členkou a průvodkyní
Ing. Ortyl a Mariola Jazdzyk v krkaovském ústředí Ing. Ortyl a Mariola Jazdzyk v krkaovském ústředí
Společná večeře v restauraci Společná večeře v restauraci
Haptický model katedrály Wawel Haptický model katedrály Wawel
Katedrála Wawel Katedrála Wawel
Část naší skupiny před hradem Wawel Část naší skupiny před hradem Wawel
Po Královské cestě Krakova Po Královské cestě Krakova
Mariánský kostel na Rynku Mariánský kostel na Rynku
Uprostřed výkladu o Krakově Uprostřed výkladu o Krakově
Továrna Oskara Schindlera Továrna Oskara Schindlera
Továrna Oskara Schindlera Továrna Oskara Schindlera
Továrna Oskara Schindlera Továrna Oskara Schindlera