Poznávací pobyt Valtice 2018 (část 1.)

Publikováno 06.11.2018 20:25 Odbočka Uherské Hradiště


Obrázek

Ve dnech 4. - 7. 6. nás čekal 4denní poznávací pobyt za krásami slunné a vínem provoněné Pálavy. Naše putování směrovalo do hlavního města vína –  do malebného městečka Valtice, kde lahodné víno teče snad i ze samotných hydrantů. Po příjezdu jsme se posilnili obědem v restauraci Amália a následně docupitali na ubytování v moderním a moc útulném penzionu Réva. Měli jsme zde k dispozici zahradní posezení i osvěžující menší bazének.

První den nás Valtice v rámci „osobního volna“ přivítali prohlídkou prostor Chateau Valtice, a. s., největšího pěstitele vinné révy v České republice. Vinařství se nachází příznačně na ulici Vinařská. Sídlí zde i Vinařská pohotovost, která slouží jako takový náš moravský „Motol“. Zaručeně jste tady v nejlepších rukách specialistů široko daleko. Odborným zrakem posoudí Váš zdravotní stav a následuje naordinování medicíny, která má na organismus nemocných blahodárný účinek. Pacientům dokonce chutná, tak moc, že se neobvykle rádi a často na pohotovost vracejí i několikrát během jednoho dne. Jako zázrakem, se zde ani nevybírají žádné poplatky. Není tedy žádný div, že jsme byli na toto netradiční „zdravotnické zařízení“ velmi zvědaví a museli jsme se o tom přesvědčit na vlastní chuťové pohárky.

 No ale teď už trošku z jiného soudku. V nově vybudované Vinařské stodole nás přivítal náš suprový průvodce Jirka Pospíšil. Tato unikátní stavba získala dokonce zvláštní architektonické ocenění Jihomoravského kraje v roce 2017. V nadzemní části je rozsáhlá vinotéka a je zde umístěn obří kládový lis, který byl převezen ze zámeckého sklepa, kde velmi trpěl vlhkostí. V novém prostředí mu to očividně svědčí. Díky své fotogeničnosti a dobré náladě, kterou mu dodává neustálá přítomnost kvalitních vín je vyhledávaným společníkem.

Během menší procházky jsme obdivovali také zdejší okolí. Vzrostlé sazeničky vinné révy budou za pár let na náměstí vytvářet pěkné zátiší. Vzhledově náměstí před Vinařskou stodolou připomíná náměstí novodobých, moderních evropských měst. Zdobí ho jak fontánky stříkající z dlažebních kostek, tak samotné kostky tvořící kruhové obrazce ve světlých a tmavých tónech šedé barvy. Ve tmě fontánky dokonce i svítí a dotvářejí kouzelnou atmosféru tohoto místa. Při naší návštěvě se před vinařstvím budovalo také okrasné jezírko s rybkami a kaskádovým vodopádem. Vše je spolu s krásnými rostlinami velmi citlivě zasazeno do okolí a vytváří tak soulad s krajinou Lednicko-valtického areálu. Naše ručky „šmátralky“ také nemohly opominou velký, starobylý klíč našeho průvodce. Došli jsme až k budově dřívější podnikové prodejny, kde jsme si vyslechli na úvod několik informací o této rodinné firmě s moravskými kořeny a tradicí. Tatínek Antonín Štastný má v péči vinohrad a pozemky, syn Marek je generální ředitel, který se odpovídá za kvalitu vín a jeho bratr David má na starosti marketing. Na stěnách se to jen hemžilo různými druhy získaných ocenění za výborná vína. Po té jsme prošli prostory skladu a následně sestoupili až k samotnému sklepu, kde přišel na řadu již zmíněný klíč. Ten nám otevřel bránu přímo do „vinařského nebe“ - křížového sklepa, který je jedním z největších sklepů v České republice. Byl postaven v roce 1640 rodem Lichteinsteinů. Tak jako vše tady i vybudování je docela ojedinělé. Sklep nebyl hlouben obvyklým způsobem ale prostě se vybudoval a následně se jen zahrnul patřičným množstvím půdy. Jak jednoduché a přitom geniální. To mělo i vliv na to, že sklep byl za celá staletí své existence vytopen jen dvakrát. O tom nám také pojednávají dvě pamětní desky umístěné před vchodem do samotného sklepa. Deska na pravé straně o povodni z roku 1747 je psaná dokonce starobylým Swabachem. Je na ní ryska s ukazatelem ruky a připomíná nám, kam až voda v té době dosáhla. Deska na levé straně je reliéfní a znázorňuje plavající soudky vína ze dne 12. 7. 1975.

 Při průzkumu sklepních prostor jsme zjistili mnoho zajímavostí. Třeba, že sklep pojme přes 1 milion litrů vína. Červené víno zraje v dubových sudech, bílé zase v moderních nerezových cisternách. Ohaptovali jsme si spletité potrubí a velké různě tvarované sudy na víno. V archivu vinařství najdeme také přes 50 tisíc lahví vína a ročně zpracovávájí přibližně 4500 tun hroznů. Jako to správné tajuplné sklepení mají i tyto sklepy svou mystiku. Ze staré části sklepů jsme prošli do nově vybudované části tzv. chrámu vína s rotundou. Ta je vybudována podle vzoru římského Pantheonu a stejně jako on vychází z tzv. posvátné geometrie kruhu a čtverce a magického čísla 8. Rotunda má také osm východů. Vzájemným propojením všech prvků má vzniknout centrum plné zvláštní energie. Téměř mezi prvními jsme zde viděli novou skleněnou pyramidu, která ukrývá ty největší vinařské poklady. Je v ní cca. na rok uloženo 50 lahví, na které skrze kruhový okulus „boží oko“ a pyramidu dopadá sluneční svit. Jaký vliv to všechno bude mít na uložené víno jsme všichni velmi zvědaví. Rotunda má i kouzelnou akustiku, chodí zde zpívat valtický ženský sbor Výběr z bobulí. Úžasnou akustiku rotundy nám názorně demonstrovala svým libozvučným zpěvem naše členka Naďa.

 Posledním navštíveným místem byl Moravský vinný sklep. Ten se nachází přímo pod Vinařskou stodolou. Jsou zde dva nové, cihlové sklepy, které jsou vzájemně průchozí a spojuje je mezi sebou unikátní oboustranný krb. V jednom ze sklípků byl pro nás připraven stůl a naše posezení tak mohlo začít. Vínečka na degustaci vybral pan Pospíšil naprosto fantastická a prvotřídní. Jako první jsme degustovali Sylvánské zelené pozdní sběr ročníku 2015. Toto víno vyhrálo i pohár Vinařské unie ČR. Na Sylvánském zeleném si firma velmi zakládá je samotnou takovou doménou toho vinařství. Druhý přišel na řadu lahodný a voňavý Muškátek moravský, pozdní sběr z roku 2016. Výběr bílých vín jsme zakončili tentokrat dokonce výběrem z bobulí a trošičku jsme „ztramínkovali“.  Z červených vín jsme následně ochutnali odstín tmavé třešně s černým rybízem v podobě Merlotu a omamně borůvkový Dornfelder. Obě vína taktéž pozdní sběry z roku 2016. Při degustaci na nás z obřího lustru dohlížel had Uroboros propletený s číslem 8 symbolizující nekonečno. Je pravda, že kdybychom mohli zůstaneme tady obklopeni skvělým vínem a společností asi napořád. Čas však plyne nezávisle na nás a naprosto fenomenální prohlídka sklepů Chateau Valtice a jejich nově vybudovaných reprezentačních prostor byla ukonce. Průvodce pan Jiří Pospíšil je opravdový odborník přes vína. Maximálně se nám věnoval a bavil nás svou milou společností i svými vtípky přes 3 hodiny. Vinné sklepy Chateau Valtice jsou takovou kombinací historie a moderní doby. Myslím si, že nynější majitelé ze sklepů vytvořili vzkvétající vinařské impérium, na které by byl i slavný rod Liechteinsteinů právem hrdý.

Jelikož se má víno snoubit s pokrmy, doplnili jsme si bříška výbornou, obří pizzou u Třech Gracií. Večer jsme si zazpívali u kytary a nakoupených víneček. Pak už zbývalo si jen pořádně odpočinou na další den.


Obrázky

ach konečně víněčko ach konečně víněčko
degustované vínečka - Sylvánské zelené, Muškát moravský,  Tramín, Merlot a Dornfelder degustované vínečka - Sylvánské zelené, Muškát moravský, Tramín, Merlot a Dornfelder
had Uroboros na lustru had Uroboros na lustru
Jeden z našich  útulných pokojíčků Jeden z našich útulných pokojíčků
nová část - nerezové tanky nová část - nerezové tanky
obří kládový lis obří kládový lis
obří nafukovací láhev (Sylvánského zeleného, které je doménou vinařství - před Vinařskou stodolou obří nafukovací láhev (Sylvánského zeleného, které je doménou vinařství - před Vinařskou stodolou
pamětní deska - plavající vinné soudky - potopa ze dne 12. 7. 1975 pamětní deska - plavající vinné soudky - potopa ze dne 12. 7. 1975
pamětní deska o první potopě sklepa psaná zdobným Swabachem pamětní deska o první potopě sklepa psaná zdobným Swabachem
posloucháme poutavý výklad posloucháme poutavý výklad
skleněná pyramida uvnitř s pravým vinařským pokladem skleněná pyramida uvnitř s pravým vinařským pokladem
skleněné potrubí na víno skleněné potrubí na víno
soudek jako ukazatel - kudy tudy do Vinařské stodoly soudek jako ukazatel - kudy tudy do Vinařské stodoly
stará část křížového sklepa - velké dřevěné sudy stará část křížového sklepa - velké dřevěné sudy
u posezení v Moravské sklepě u posezení v Moravské sklepě
v Křížovém sklepě v Křížovém sklepě
Vinařská stodola a náměstí s fontánkami Vinařská stodola a náměstí s fontánkami
vínečko v krabicích na export vínečko v krabicích na export
vychytávka oboustranný krb, který vytápí obě místnosti vychytávka oboustranný krb, který vytápí obě místnosti
zábava u víněčka zábava u víněčka
závěrečné foto s našim sommeliérem panem Jiřím Pospíšilem závěrečné foto s našim sommeliérem panem Jiřím Pospíšilem