OBCHÁZÍME REPUBLIKU – 2. ÚSEK (z vrcholu Sněžky do Českých Velenic)

Publikováno 14.04.2021 13:38 Hluší Zdeněk


Obrázek

OBCHÁZÍME REPUBLIKU – 2. ÚSEK
(z vrcholu Sněžky do Českých Velenic)

V pondělí 5. dubna pokračovala naše virtuální smečka ve zdolávání dalšího úseku podél hranic republiky. Původní sestavu doplnila maminka řady šikovných vodicích psů Liffi, přidal se i mladý Valda ze Zlivi. Třicetičlenná smečka během týdne překonala vzdálenost 979 km a doputovala až do Českých Velenic.
Vítězem tipovací soutěže se tak stal Pavel Krpálek, který odhadl, kam dojdeme, celkem přesně, a jak to vypadá, splní se mu i předpověď, kdy se nám podaří celou cestu dokončit.

A teď se podívejme, kudy jsme to jako šli:
Z vrcholu Sněžky jsme se poměrně rychle dostali do Žacléře na 588. km. Následovala trochu tajemná cesta Adršpašskými skalami. Na 640. km jsme navštívili město Broumov se známým klášterem a pivovarem. Osvěženi jsme došli do Náchoda, jehož zámeček je „vršku kulatýho“, jak se zpívá v lidové písničce. To už jsme měli v nohách i tlapkách 669 km a pokračovali jsme kolem Velké Deštné, vrcholu Orlických hor, do Orlického Záhoří na kilometr 703.
Hraniční přechod Dolní Lipka na 737. km je už v Pardubickém kraji. O necelých 20 km východněji leží Králický Sněžník, trojmezí Čech, Moravy a Kladska.
Pokračovali jsme po Rychlebských horách na sever, a to už v kraji Olomouckém. Na 801. km jsme proběhli hp Bílý Potok u Javorníka ve Slezsku, následoval hp Vidnava na kilometru 820 a o 23 km dál město Zlaté Hory.
V Moravskoslezském kraji se nachází konečná úzkokolejky  Osoblaha, ležící na 883. km naší cesty. Dalším zajímavým místem byl na 920. km Krnov, kdysi proslulý výrobou varhan. Pokračovali jsme podle hraniční řeky Opavy do Opavy na 956. km.
1000. km bez nehody jsme oslavili v Bohumíně a za řekou Odrou a dálničním hp jsme putovali podle hraniční řeky Olše přes Karvinou na 1030. km do Českého Těšína na 1050. km. Tam jsme pozdravili naši nejstarší souputnici, světlou labradorku Irisku, a spěchali jsme k nejvýchodnějšímu bodu ČR (18°51′32″ v. d.) na 1095. km u obce Bukovec.
Převažující jihovýchodní směr jsme změnili na jihozápadní a odhodlaně pokračovali kolem trojmezí Česka, Polska a Slovenska na 1105. km k hp Mosty u Jablunkova. Odtud jsme šplhali na Lysou horu, vrchol Moravskoslezských Beskyd, kdysi nejvyšší bod Protektorátu Čechy a Morava.
O hraničním přechodu Bumbálka (na 1144. km) se můžete dočíst, že nedaleko je bod, který je v ČR nejvzdálenější od moře.
Pak jsme přešli hranici Zlínského kraje a na kilometru 1162 nás přivítaly Velké Karlovice. Po hřebenech Javorníků a Bílých Karpat jsme se dostali přes hp Střelná na 1192. km do Vlárského průsmyku na km 1225. Po návštěvě v Žítkové, kde, jak víme z knížky Kateřiny Tučkové, působily „Žítkovské bohyně“, jsme došli na hp Starý Hrozenkov, kudy měla původně vést dálnice D1. To už jsme si napočítali 1250. km. Následoval na 1278. km hp Strání a za Velkou Javořinou už jsme pak sestupovali do Dolnomoravského úvalu v Jihomoravském kraji a pokračovali místy, kde zraje dobré víno.
Od hp Sudoměřice na 1325. km jsme přes řeku Moravu pokračovali do Hodonína na 1338. km. Tohle místo důvěrně znají ti, kdo se zúčastňují tradičních rekondičních pobytů brněnské psí školy.
Smečka pak vyrazila přes velkomoravské Mikulčice a Lanžhot k soutoku Moravy a Dyje na 1370. km a zastavila se na trojmezí Česka, Rakouska a Slovenska.
Museli jsme se obrátit k západu do Břeclavi na km 1380 a pak už se šlo skrz Lednicko-Valtickou kulturní krajinu, vyhlášenou jako památka UNESCO. Pokračovali jsme pod Pálavou k hp Mikulov na 1405. km, pak na hp Hevlín - 1432. km a hp Hatě - 1460. km.
Putování pokračovalo kolem Znojma skrz Národní park Podyí do Vranova nad Dyjí na 1500. km.
Následovaly hp Vratěnín (1530. km) a Slavonice na km 1553. Ačkoliv jsou nejzápadnějším městem moravským, územně nyní patří do kraje Jihočeského. Pak jsme se prošli Kanadou – ovšem tou Českou, v Nové Bystřici na km 1577 jsme odolali pokušení svézt se po jindřichohradecké úzkokolejce a přes hp Halámky (km 1605.) jsme dorazili do Českých Velenic na km 1625.
Většinu cesty máme za sebou, chuť poznávat nová místa neztrácíme.


Obrázky

Kam jsme došli, kdo to ví? .   (Na mapě ČR je modře vyznačena trasa naší druhé etapy.) Kam jsme došli, kdo to ví? . (Na mapě ČR je modře vyznačena trasa naší druhé etapy.)
Spokojená Vali po procházce přírodou ochotně pózuje. Spokojená Vali po procházce přírodou ochotně pózuje.
Cedrik našel vlakovou zastávku a čeká na zaslouženou odměnu. Cedrik našel vlakovou zastávku a čeká na zaslouženou odměnu.
Malá procházka a pak odpočinek na zahrádce – tak si důchodu užívá náš souputník Pluto. Malá procházka a pak odpočinek na zahrádce – tak si důchodu užívá náš souputník Pluto.
Liffi, maminka Charlieho, Cedrika a Cida, se taky přidala k našemu pochodu. Fotku ale poslala ze své zamilované zábavy – honění kačenek. Liffi, maminka Charlieho, Cedrika a Cida, se taky přidala k našemu pochodu. Fotku ale poslala ze své zamilované zábavy – honění kačenek.