OBCHÁZÍME REPUBLIKU – 1. ÚSEK (Z AŠE NA SNĚŽKU)

Publikováno 07.04.2021 09:42 Hluší Zdeněk


Obrázek

OBCHÁZÍME REPUBLIKU – 1. ÚSEK (Z AŠE NA SNĚŽKU)

Smečka, čítající 27 vodicích psů v činné službě a jednoho vysloužilce, vyrazila 1. dubna na pomyslnou cestu kolem republiky. Akci odstartovala černá labradorka Daki z Aše a pak už jsme putovali po hranicích dál a dál.
Co všechno jsme navštívili?
Na 8. km u obce Krásná nejzápadnější bod ČR (12°5′29″ v. d.).
Pokračovali jsme naším nejzápadnějším pohořím Smrčiny kolem trojmezí Čech, Bavorska a Saska. Minuli jsme hraniční přechod (hp) Vojtanov a na 58. km Františkovy Lázně.
Cesta dál vedla přes Krušné hory. Prošli jsme obcí Luby proslulé výrobou strunných nástrojů. Další hudbymilovné město – Kraslice – nás čekalo na 94. km. Zamávali jsme světlé labradorce Nikolce a její paničce Věrce – třeba se k nám příště také přidají.
Z hp Potůčky na 121. km to nemá daleko domů, do Karlových Varů, náš zatím nejaktivnější turista, černý labrador Lacko.
Na 136. km se nachází hp Boží Dar (odtud před Vánocemi odchází „Ježíškova pošta“ s originálním razítkem). Na Klínovec, vrchol Krušných hor, jsme nešplhali, ale pokračovali do Vejprt na 152. km. A to už jsme se dostali z kraje Karlovarského do Ústeckého.
Přes hp Hora Sv. Šebestiána na 171. km, hp Hora sv. Kateřiny na 208. km a hp Cínovec na kilometru 242 jsme se dostali do souměstí Krupka-Bohosudov na 257. km. Od r. 2019 je Hornická krajina Krupka zapsaná jako památka UNESCO.
Vyšplhali jsme se i na Komáří vížku, kde je konečná naší nejdelší osobní lanovky.
Ani jsme se nenadáli a byli jsme na 278. km u dálničního hp Petrovice. Pokračovali jsme kolem naší nejvyšší stolové hory Děčínský Sněžník.
V Dolním Žlebu jsme museli přes Labe přívozem (někteří psi by to asi chtěli přeplavat), a na 311. km u hp Hřensko jsme minuli nejnižší přirozený bod ČR (hladina Labe 115 m n. m.).
Příjemnou cestou skrz Národní park České Švícarsko, kolem Pravčické Brány, do Šluknovského výběžku jsme se dostali na nejsevernější bod ČR u obce Lobendava (51°3′20″ s. š.). A to už jsme věděli, že máme za sebou 340 km.
Na 360. km jsme proběhli hp Jiříkov a zastavili se až na 380. km ve Varnsdorfu. Pozdravili jsme se s labradořími brášky Nabíkem a Nelsím a popřáli jim, aby se brzy uzdravili.
Pak jsme pokračovali kolem Luže, což je vrchol Lužických hor, do Libereckého kraje. Až jsme se na 424. km dostali na trojmezí Česka, Německa a Polska. Znovu jsme museli přes vodu, tentokrát přes Lužickou Nisu u hp Hrádek nad Nisou.
Na 470. km jsme minuli hp Habartice ve Frýdlantském výběžku  a přizvali k putování Darby, sestru Daki z Aše.
Následovala hora Smrk (vrchol Jizerských hor) na 500. km, pak na 529. km hp Harrachov. A odtud jsme klopýtali Přes Krkonoše do Královéhradeckého kraje. Naše čtyřdenní cesta skončila na Sněžce, což je nejvyšší přirozený bod ČR (1603 m n. m.).
Máme za sebou 567 km.


Obrázky

Kam jsme došli, kdo to ví?   (Na mapě ČR je zeleně vyznačena trasa naší první etapy.) Kam jsme došli, kdo to ví? (Na mapě ČR je zeleně vyznačena trasa naší první etapy.)
Ve Varnsdorfu nás přivítali bráškové Nabu a Nelson Ve Varnsdorfu nás přivítali bráškové Nabu a Nelson
Černá labradorka Darby z Frýdlantu se  svou starší kámoškou Elisou a paničkou Andreou Černá labradorka Darby z Frýdlantu se svou starší kámoškou Elisou a paničkou Andreou
Flet Aronek na Velký pátek doprovodil paničku Katku na Kalvárii, poutní místo u Úštěka. Flet Aronek na Velký pátek doprovodil paničku Katku na Kalvárii, poutní místo u Úštěka.
Světlá Vali si užívala procházku s paničkou a její kamarádkou. Světlá Vali si užívala procházku s paničkou a její kamarádkou.
Náš nový kamarád , fletík Viking, testoval teplotu vody v přehradě Hracholusky. Náš nový kamarád , fletík Viking, testoval teplotu vody v přehradě Hracholusky.